Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας: Έτοιμος κατάλογος βαρύτατων κυρώσεων για Τουρκία – Πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για να γλιτώσει

Δένδιας: Έτοιμος κατάλογος βαρύτατων κυρώσεων για Τουρκία – Πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για να γλιτώσει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Υπουργείο Εξωτερικών,

Απάντηση στις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την τριμερή Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Βερολίνο, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα.

Ο κ. Δένδιας, στην ερώτηση εάν διεξάγεται κάποιος παρασκηνιακός διάλογος, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Καταρχήν, ο σωστός αποδέκτης της ερώτησής σας θα ήταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και όχι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

»Είναι αυτονόητο, νομίζω υπήρξε σχετική ανακοίνωση, ανακοίνωση διπλωματικών πηγών ή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου επ’ αυτού.

»Βεβαίως, η γερμανική προεδρία έχει τη δυνατότητα να ζητάει διευκρινήσεις από οποιοδήποτε κράτος – μέλος.

»Και βεβαίως υπάρχουν και είναι ευκταίο να υπάρχουν επαφές υπηρεσιακών παραγόντων. Μέχρι εκεί όμως!

»Εάν αυτό η Τουρκία θέλει να το εμφανίσει ως διάλογο για να μπορέσει να αποτινάξει από πάνω της την πιθανότητα των κυρώσεων, θα πρέπει να προσπαθήσει λίγο παραπάνω».

Για τις κυρώσεις

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως κατέθεσε αίτημα να συνταχθεί κατάλογος για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν η γειτονική χώρα συνεχίσει τις προκλήσεις της.

«Το συμβούλιο συμφώνησε με την ελληνική πρόταση.

»Επ αυτού η συζήτησή θα γίνει τον Αύγουστο και όχι το Σεπτέμβριο όπως επρόκειτο να γίνει αρχικά.

»Προειδοποίησα τους συναδέλφους μου ότι εάν υπάρξει ζήτημα θα ζητήσω έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ εάν συμβεί κάτι».

Επιπρόσθετα επιβεβαίωσε ότι ζήτησε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 42 της Συνθήκης της ΕΕ σε περίπτωση που υπάρχει ένοπλη εμπλοκή με την Τουρκία.

«Το άρθρο προβλέπει την αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών της ΕΕ εάν κάποιο από αυτά δεχτεί επίθεση. Το ανάλογο του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.

»Να είμαστε ξεκάθαροι, προειδοποίησα ότι η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ εάν δεχθεί επίθεση από τον οποιονδήποτε», επεσήμανε.

«Η τουρκική παραβατικότητα εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους.

»Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες είναι πολιτική κανονιοφόρων.

»Η Ελλάδα εάν υπάρξει παραβίαση των συνόρων, η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει.

»Είναι προφανές ότι το μνημόνιο Λιβύης – Σαράτζ, είναι ανύπαρκτο και αυτό που η Άγκυρα παρουσιάζει ως τεμάχια που ζητεί άδειες για έρευνες είναι κομμάτι της Ελληνική Υφαλοκρηπίδας.

»Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη γι αυτό το ενδεχόμενο.

»Γι αυτό και ζητήσαμε να υπάρχει έτοιμος κατάλογος βαρύτατων κυρώσεων για να ξέρει η Τουρκία που πηγαίνει και να μην αμφιβάλει κάνεις για τις προθέσεις μας, της Ευρώπης δηλαδή».

Ως παράδειγμα των βαρύτατων κυρώσεων για τις οποίες έκανε λόγο, ο κ. Δένδιας τόνισε πως αυτές θα μπορούσαν να συνίστανται σε ΝΟΤΑ για τον τουρισμό, ή κυρώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές ή τις εγγυήσεις για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές.

«Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας», είπε.

Δείτε τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών:

Σχετικά άρθρα