Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πάιατ: Να παραμείνει η Αγία Σοφία παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Πάιατ: Να παραμείνει η Αγία Σοφία παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγία Σοφία, Αμερικανική Πρεσβεία, Απόστολος Τζιτζικώστας, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Θεσσαλονίκη, Ισλάμ, Κεντρική Μακεδονία, Κωνσταντινούπολη, Μουσουλμάνοι, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Τζαμί, Τζέφρι Πάιατ,

Στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, αναφέρθηκε στην πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ο κ. Πάιατ παρέπεμψε στη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και εξέφρασε την ευχή και την προσδοκία να μείνει ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμφωνα με το thestival.gr.

Υπενθυμίζεται πως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σε δήλωσή του κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της Αγίας Σοφίας και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου».

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη από όλους», ανέφερε στη δήλωσή του ο Μάικ Πομπέο.

Σχετικά άρθρα