Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Δένδιας «καθάρισε» τους «να τα βρούμε»: Τι είπε για Καστελόριζο και Χαφτάρ

Ο Δένδιας «καθάρισε» τους «να τα βρούμε»: Τι είπε για Καστελόριζο και Χαφτάρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Θάνος Ντόκος, Καστελλόριζο, Λιβύη, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης,

Με μεγάλη σαφήνεια ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε τις εθνικές γραμμές και «καθάρισε» τις προτροπές «κατευνασμού» και «μοιρασιάς», δηλαδή μιας συνθηκολόγησης με την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στη σαββατιάτικη εφημερίδα «Παραπολιτικά» [διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ], ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, με την παρρησία που τον χαρακτηρίζει, αποκατέστησε την τάξη απέναντι στην αταξία και το χάος που επιχειρείται από συγκεκριμένους κύκλους στο εσωτερικό της χώρας.

Αναφορικά με την προσφυγή της χώρας μας στο Δικαστήριο της Χάγης, ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας πολύ λογικά, κατέστησε σαφές ότι «προϋποθέτει κοινή αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας, ως πλαισίου συζήτησης μεταξύ μας. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να πω ότι προς το παρόν είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Αυτονόητο αυτό που δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Κοινή λογική.

Γίνεται να προσφύγουμε στη Χάγη με την Τουρκία όταν η δεύτερη δεν αποδέχεται το διεθνές δικαίο;

Βάσει ποιανού πλαισίου θα συμφωνήσουμε; Του «πειρατικού» της Τουρκίας;

Ας αποδεχτούν πρώτα οι Τούρκοι το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο δεν έχουν υπογράψει, και μετά συζητάμε.

Και αυτή δεν είναι μόνο μια εθνική θέση, είναι πρωτίστως μια λογική θέση.

Ερωτώμενος για τις δηλώσεις του Χρήστου Ροζάκη για το Καστελόριζο, αφού τόνισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν τις υιοθετεί, είπε:

«Σχετικά με το Καστελλόριζο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι απολύτως σαφές.

»Ως νησί που κατοικείται, έχει τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τα δικαιώματα που έχουν τα ηπειρωτικά εδάφη, ανεξάρτητα από το μέγεθος του.

»Το κύριο κριτήριο είναι η οικονομική βιωσιμότητα, δηλαδή η δυνατότητα να συντηρήσει ανθρώπινη διαβίωση.

»Και στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο μπορεί, αλλά ο Δήμος Μεγίστης περιλαμβάνει, εκτός από το Καστελλόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη, νησιά που επίσης κατοικούνται και έχουν, συνεπώς, δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

»Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι σαφές και δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά ή αυθαίρετα.

»Έχοντας, δε, εθιμική διάσταση, δεσμεύει τους πάντες, ανεξαρτήτως προσχώρησης ή μη στη Σύμβαση του OHE για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο Νίκος Δένδιας, έβαλε στη θέση του και τον Θάνο Ντόκο, που πολύ προκλητικά δήλωσε προ ημερών ότι η Ελλάδα επέλεξε τη «λάθος πλευρά» στη Λιβύη, εννοώντας τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τη νόμιμα εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας.

«Ως υπουργός Εξωτερικών, αυτό που οφείλω να επισημάνω επί της ουσίας είναι ότι ούτε “λάθος” ούτε “επένδυση” έγινε.

»Όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Λιβύη και τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, κ. Σάλεχ, αλλά και τις επαφές με ομολόγους μου το προηγούμενο διάστημα, η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει πολιτική λύση στη Λιβύη, μετέχοντας ενεργά στις εξελίξεις και προσπαθώντας να καλύψει το κενό της απουσίας μας από τις εξελίξεις σε αυτήν τα προηγούμενα χρόνια.

»Άλλωστε, οι προσπάθειές μας να συμβάλουμε ενεργά στην κατάπαυση του πυρός στη χώρα είναι αδιάκοπες.

»Αυτό το οποίο έχουμε πετύχει με όλες τις κινήσεις μας και τις επαφές μας είναι να αναδείξουμε στη διεθνή κοινότητα το ζήτημα της Λιβύης ως κορυφαίο ζήτημα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

»Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι οι ξένες παρεμβάσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και αγνοούν παράλληλα τα συμφέροντα του λιβυκού λαού.

»Η Ελλάδα είναι, επιτέλους, παρούσα στη Μεσόγειο, με συμμαχίες, στρατηγική και ενεργή εξωτερική πολιτική», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά άρθρα