Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απαισιόδοξος ο Πέτσας: «Ψαλιδίζονται» οι προσδοκίες στον τουρισμό

Απαισιόδοξος ο Πέτσας: «Ψαλιδίζονται» οι προσδοκίες στον τουρισμό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Στέλιος Πέτσας, Τουρισμός, Τουρίστες,

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα το φετινό καλοκαιρί εξαιτίας της πανδημιας του κορωνοϊού, εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, την Τρίτη το βράδυ.

«Δυστυχώς οι επιδημιολογικοί κύκλοι δεν είναι ακόμη τόσο συγχρονισμένοι όσο θα θέλαμε.

»Άρα αυτό περιορίζει τον κύκλο των ανθρώπων που θα δεχθούμε -με ένα σαφές οικονομικό αντίκτυπο- αλλά ταυτόχρονα και τον κίνδυνο διασποράς του ιού στη χώρα μας από εισαγόμενα κρούσματα.

»Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα επικαιροποιούμε τη λίστα κάθε δεκαπέντε ημέρες.

»Επειδή, όμως, πράγματι φαίνεται να ψαλιδίζονται λίγο οι προσδοκίες, εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε -όπως είπε ο Πρωθυπουργός και σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο- περισσότερο την οικονομία και τον κόσμο της εργασίας.», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικα με την τουριστική αγορά στη χώρα μας.

Όσον αφορά στην επικείμενη άφιξη των πρώτων γκρουπ τουριστών από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους υπηκόους των Τρίτων χωρών για τους οποίους η ΕΕ ανοίγει τα σύνορα από 1η Ιουλίου, ο κ. Πέτρας είπε:

«Μετά από πολλές συζητήσεις πολλών ημερών καταλήξαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία κοινή συμφωνία η οποία περιορίζει τις προσδοκίες που υπήρχαν κάποιες ημέρες πριν.

»Έχουμε μία λίστα χωρών από τις οποίες θα υποδεχόμαστε επισκέπτες στην οποία υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί, τόσο για τα χερσαία σύνορα, όσο και για τις πτήσεις από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία».

Όσον αφορά στους κρίσιμους τομείς της αγοράς, απασχόλησης και των επιχειρησέων, οι οποίοι πέρα από τον τουρισμό έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά τους τέσσερις τελευταίους μήνες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί σύμμαχος όλων όσοι «επλήγησαν από την πανδημία.

«Η κάμψη στον τουρισμό θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση εισοδημάτων.

»Γι’ αυτό θα στηρίξουμε με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό ή τον κοινοτικό προϋπολογισμό εισοδήματα που θα χαθούν για να μειώσουμε το βάθος και την έκταση της ύφεσης.

»Θα περιμένουμε λίγες μέρες πριν τις τελικές μας ανακοινώσεις.

»Πάντως, ο κόσμος της εργασίας, να ξέρει ότι θα στηριχθεί από το Κράτος το επόμενο διάστημα σε μεγαλύτερη έκταση».

Σχετικά με το πρόγραμμα «Συν-εργασία» και τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει από μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου, ο κύριος Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν αλλαγές προς όφελος των επιχειρήσεων.

«Θα υπάρξουν βελτιώσεις. Είναι άμεση προτεραιότητα του Πρωθυπουργού.

»Τις επεξεργάζονται το οικονομικό Επιτελείο και το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να έχουμε δυο αποτελέσματα.

»Πρώτον, μείωση της γραφειοκρατίας, άρα ευκολότερη είσοδο στο πρόγραμμα.

»Και δεύτερον, πιο ελκυστικό πρόγραμμα, είτε με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε μεγαλύτερο ύψος, είτε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια του προγράμματος για να υπάρχει ορατότητα στον επιχειρηματία ώστε να εντάξει τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα».

Τέλος, αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις δημόσιες συναθροίσεις και τις αντιδράσεις που υπάρχουν από την αντιπολίτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι όποιος θέλει να διαμαρτυρθεί, θα εξακολουθήσει να έχει το δικαίωμα να το κάνει, «δίχως όμως να ταλαιπωρούνται οι πολλοί».

«Τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει πενήντα τρεις πορείες που είχαν ως αποτέλεσμα μερικό ή ολικό κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας.

»Ξέρει κανείς ποιο ήταν το αντικείμενο της διαμαρτυρίας σε κάποια από αυτές;

»Δεν θέλω να πιστεύουμε, ότι είναι η ταλαιπωρία το αντικείμενο της διαμαρτυρίας.

»Έχει κάποιο αίτημα αυτός που διοργανώνει μια πορεία, μια διαδήλωση, μια συγκέντρωση.

»Θέλουμε να ακουστεί το αίτημα, να ακουστεί η διαμαρτυρία και όχι να ταλαιπωρείται ο κόσμος.

»Μιλάμε για τις εκατοντάδες ή και χιλιάδες μικροπορείες με σαράντα, πενήντα άτομα που, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν σε ένα πολύ περιορισμένο χώρο και να καταλαμβάνουν πολύ μικρό χώρο του οδοστρώματος, τελικά κλείνουν ολόκληρες λεωφόρους προκαλώντας έμφραγμα στο κέντρο της Αθήνας, ταλαιπωρώντας επισκέπτες και επιχειρηματίες», είπε αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Πέτσας, επισημαίνοντας ότι δεν θίγονται σε καμία περίπτωση οι μεγάλες πορείες, όπως που εκκινούν από τριτοβάθμια σωματεία ή οι εμβληματικές πορείες, όπως αυτή του Πολυτεχνείου ή της Πρωτομαγιάς.

Σχετικά άρθρα