Για το παρασκήνιο που οδήγησε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, τη σημασία των παρεμβάσεων Γερμανίας – ΗΠΑ αλλά και το «μέτωπο» που έχει σχηματίσει η Αθήνα, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Κωνσταντίνος Φίλης Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων, Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας ήταν κομμένοι για τρεις μήνες σε όλα τα επίπεδα, και καθώς στην Τουρκία υπάρχει ένα σύστημα «προσωποκεντρικό και προεδροκεντρικό» κανένας υπουργός ή υπηρεσιακός παράγοντας δεν αποτολμούσε να σηκώσει το τηλέφωνο ή να επιστρέψει τηλεφώνημα σε Έλληνα ομόλογό του.
«Υπό αυτή την έννοια αυτό που έγινε την Παρασκευή ήταν ενδεδειγμένο και επιβεβλημένο», τόνισε ο κ. Φίλης και εκτίμησε ότι αν δεν είχε υπάρξει επικοινωνία, ήταν νομοτελειακή μια κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Για τη μεσολάβηση Βερολίνου – Ουάσιγκτον για την προσέγγιση των δυο ηγετών, ανέφερε ότι είναι ευπρόσδεκτές και δείχνουν ότι υπάρχει συνειδητοποίηση και στη άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στην ΕΕ ότι η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη», ωστόσο «τα ελληνικά συμφέροντα εξυπηρετούνται από την ελληνική και όχι από την αμερικανική ή τη γερμανική κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη μεταξύ των παραγόντων που συνεκτίμησε ο Ερντογάν για να μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι και πως η Άγκυρα βρίσκεται σε κρίση οικονομίας, ενώ η Ελλάδα διαμορφώνει ένα μέτωπο.
«Δεν λέω πως είναι πανίσχυρο (το μέτωπο της Ελλάδας), ούτε λέω ότι αυτό την έχει τρομοκρατήσει, αλλά πάντως υπάρχει μια κινητικότητα: με την συμφωνία με την Ιταλία και με τις συζητήσεις που γίνονται με την Αίγυπτο που αυτό είναι κάτι που ενοχλεί πάρα πολύ και ερεθίζει πάρα πολύ τα τουρκικά αντανακλαστικά.
»Και οι ανακοινώσεις από πλευράς ΕΕ και η στάση του Μπορέλ και η άσκηση που κάναμε την περασμένη εβδομάδα, όλα αυτά συνετέλεσαν σε κάποιο βαθμό στον να δεχθεί και η άλλη πλευρά να γίνει αυτή η επικοινωνία».
Δεν αλλάζει ο τουρκικός αναθεωρητισμός με ένα τηλεφώνημα
Καθώς οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων συνεχίζονται και μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερνογάν, ο κ. Φίλης εξήγησε ότι δεν αλλάζει η τουρκική πολιτική ή ο αναθεωρητισμός της Άγκυρας με ένα τηλεφώνημα.
«Δεν νομίζω ότι κανείς ανέμενε -και αφελής να ήταν, ότι ένα τηλεφώνημα 30-35 λεπτών καθαρής συνομιλίας θα μπορούσε να αλλάξει την τουρκική πολιτική ούτε ο τουρκικός αναθεωρητισμός θα μετριαστεί, ούτε πρόκειται να αλλάξει στην ουσία», σημείωσε.
Ο κ. Φίλης είπε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία, δεν επιλύει αλλά ούτε διευθετεί τα ελληνοτουρκικά προβλήματα ενώ δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή βάση για ουσιαστική διαπραγμάτευση και διάλογο με την Άγκυρα.