Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεν τα βρήκαν για το Ταμείο Ανάκαμψης – Η προειδοποίηση Μέρκελ και η ανένδοτη στάση Μακρόν

Δεν τα βρήκαν για το Ταμείο Ανάκαμψης – Η προειδοποίηση Μέρκελ και η ανένδοτη στάση Μακρόν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Γαλλία, Γερμανία, Εμανουέλ Μακρόν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ, Σύνοδος Κορυφής,

Με μελανά χρώματα περιέγραψε το κλίμα που επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής αξιωματούχος της ΕΕ, που επικαλείται η ιστοσελίδα Politico, την ώρα που ολοκληρωνόταν η συνεδρίαση.

Όπως προκύπτει από τις διαρροές, στη συνεδρίαση κυριάρχησαν οι «κόκκινες» γραμμές, η επιμονή για επιβολή όρων που συνδέονται με τις εκταμιεύσεις καθώς επίσης και οι διαφωνίες.

Προειδοποιήσεις από Μέρκελ και Μακρόν.

Συγκρατημένη πρόοδο βλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Κόκκινες» γραμμές

Όπως ανέφερε, η Σύνοδος κυριαρχήθηκε από «κόκκινες γραμμές των δημοσιονομικά συντηρητικών χωρών και της Φινλανδίας, τόσο στην κατανομή των κονδυλίων, στους όρους για την εκταμίευσή τους, στη διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και την αποπληρωμή των πόρων».

«Κατέστη σαφές», συνέχισε ο ίδιος ότι υπάρχει ένας μακρύς και επίπονος δρόμος που θα πρέπει να διανύσουμε σε λίγες σύντομες εβδομάδες εάν θέλουμε να επιτύχουμε συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουλίου»

Ο ίδιος υποστήριξε πως τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν «ξεκάθαροι και αποφασιστικοί», ενώ κατά τις ίδιες πηγές φέρονται να τόνισαν πως οι χώρες του Νότου, περιλαμβανομένης της Ελλάδας συμφωνούσαν με τις θέσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στα μέσα Ιουλίου.

Αξιωματούχοι που επικαλείται το Politico ανέφεραν πως η 10η Ιουλίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία, αλλά άλλος αξιωματούχος ανέφερε πως η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αργότερα.

Το άσχημο κλίμα εντός της Συνόδου περιέγραψε και διπλωμάτης χώρας του Ευρωπαϊκού Νότου, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος του Συμβουλίου είχε πολύ λίγο χώρο για ελιγμούς.

Ο ίδιος ανέφερε πως η Λαγκάρντ προειδοποίησε πως εάν οι ηγέτες δεν λάβουν αποφάσεις σύντομα, «οι αγορές θα αντιδράσουν».

«Πρόοδο» αλλά «και δυσκολίες» βλέπει ο Μισέλ

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για επιφυλακτική πρόοδο στο κλείσιμο της τηλεδιάσκεψης των ηγετών, αλλά προειδοποίησε ότι παραμένουν σοβαροί διχασμοί.

«Υπάρχει μια αναδυόμενη συναίνεση, η οποία είναι πολύ θετική», δήλωσε ο Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου.

«Αλλά ταυτόχρονα δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες», ανέφερε.

Ο Μισέλ είπε πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ήταν τώρα έτοιμοι να ξεκινήσουν μεσιτεία με σοβαρότητα, αφού εντοπίσουν τις διαφορές τους.

«Τώρα, μεταβαίνουμε σε μια άλλη φάση», είπε.

«Θα διαπραγματευτούμε». Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μισέλ, υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27.

Φον ντερ Λάιεν: «Μπορούμε να βρούμε λύση»

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ βιώνει τεράστια ύφεση και είναι απαραίτητο να προχωρήσει το σχέδιο γρήγορα προκειμένου να υπάρξουν οι πόροι και η σωστή εστίαση για την ανάκαμψη της Ευρώπης.

Η πρώτη συζήτηση ήταν πολύ θετική, υποστήριξε.

Οι ηγέτες δέχονται ότι υπάρχει ανάγκη για μια «ισχυρή απάντηση» και πολλοί παραδέχτηκαν την ανάγκη να βρεθεί συμφωνία το συντομότερο, πριν από το καλοκαίρι.

Δήλωσε ότι υπάρχει συναίνεση για το ότι πρέπει να κατευθυνθούν πόροι στην πράσινη οικονομία και την τεχνολογία.

Στα ανοικτά θέματα ανέφερε το σύνολο του ποσού που θα έχει το Ταμείο, την ισορροπία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, το κλειδί κατανομής των πόρων και τις πηγές χρηματοδότησης.

«Είναι απολύτως νόμιμο να συζητηθούν, εγώ εξήγησα τις θέσεις της Κομισιόν».

«Μπορούμε να βρούμε λύση αρκεί να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα», έσπευσε να συμπληρώσει.

Η θέση της Μέρκελ

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Μέρκελ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τη βαθύτερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι αυτό θα οδηγήσει πραγματικά σε πολύ, πολύ δύσκολους καιρούς.

Αναρωτήθηκε αν ο κόσμος έχει καταλάβει ακριβώς τι σημαίνει αυτό, ενώ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες πρέπει να συνεδριάσουν δια ζώσης το συντομότερο δυνατό για να μπορέσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία, είπαν οι αξιωματούχοι.

Ο Μακρόν επιμένει στο μέγεθος του ταμείου ανάκαμψης

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι τα μέτρα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις λόγω της έκτασης της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται αξιωματούχο με γνώση των δηλώσεων του.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο λόγω των ευαισθησιών των αγορών και της πίεσης από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σε μία ένδειξη ότι ο Μακρόν είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στις δημοσιονομικά φειδωλές χώρες, διαμήνυσε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με επιστροφές πόρων στις χώρες που εισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό της ΕΕ ενόσω αυτό θεωρείται αναγκαίο για να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σχετικά άρθρα