Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παπαγγελόπουλος: Μακρύ χέρι του Σαμαρά η Ράικου – Τι απάντησε η ίδια

Παπαγγελόπουλος: Μακρύ χέρι του Σαμαρά η Ράικου – Τι απάντησε η ίδια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Δικαστική Εξουσία, Δικαστικό Σώμα, Δικαστικοί Λειτουργοί, Ελένη Ράικου, Νέα Δημοκρατία, Σκάνδαλο Novartis,

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης πυροδότησαν όσα είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για την εισαγγελέα εφετών Ελένη Ράικου .

Μήνες προτού προσέλθει για παροχή εξηγήσεων στην προανακριτική επιτροπή, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε προδιαθέσει για τα όσα θα έλεγε για την εισαγγελικό λειτουργό Ελένη Ράικου.

«Ρασπούτιν τέλος.

»Μπαίνουμε στην εποχή της Μεσσαλίνας», έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη για την πρώην συνάδελφό του, συγκρίνοντας την αντεισαγγελέα Εφετών, προκάτοχο της Ελένης Τουλουπάκη στην Εισαγγελία Διαφθοράς, με την πανέμορφη αλλά αδίστακτη σύζυγο του αυτοκράτορα Κλαύδιου.

Πυρά κατά της Ράικου

Την Πέμπτη, δεύτερη ημέρα της κατάθεσης του ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο κ. Παπαγγελόπουλος επέλεξε να μπει στην ουσία της υπόθεσης που ερευνά η επιτροπή, αρχής γενομένης από την εισαγγελέα εφετών Ελένη Ράικου.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή του κ. Παπαγγελόπουλου να κάνει την αρχή των εξηγήσεων του, από το «κεφάλαιο» Ελένη Ράικου.

Η Νέα Δημοκρατία, εξ αρχής, είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει την κ. Ράικου «πρώτο πυλώνα επαρκών ενδείξεων ότι τελέστηκαν συγκεκριμένα αδικήματα», από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Πολύ περισσότερο που για πρώτη φορά, από το στόμα της κ. Ράικου ακούστηκε η λέξη «σκευωρία», «Ρασπούτιν» και η καταγγελία για «κατάλυση του κράτους δικαίου και εν τέλει κατάλυση δημοκρατίας» στην υπόθεση που ερευνά η Βουλή.

Η Ελένη Ράικου στην επιτροπή της Βουλής έχει χαρακτηρίσει «συμβόλαιο θανάτου της» τα δημοσιεύματα που την στοχοποιούσαν για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για τους Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο και τους πειθαρχικούς ελέγχους που ακολούθησαν.

Ένα «συμβόλαιο θανάτου και ηθικής της εξόντωσης» που συντάχθηκε, όπως έχει καταγγείλει, επειδή αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις του πρώην αναπληρωτή Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis.

Σήμερα όμως ήταν η σειρά του κ. Παπαγγελόπουλου να δώσει απαντήσεις σε όσα του καταλογίζει η Ελένη Ράικου.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παρουσίασε την Ελένη Ράικου ως εκτελεστικό βραχίονα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τις καταθέσεις της αντεισαγγελέως Εφετών σε βάρος του, ως καταθέσεις που τον ενοχοποιούν σε αντάλλαγμα της εύνοιας που έχει επιδείξει ο κ. Σαμαράς σε εκείνη.

«Ο Αντώνης Σαμαράς είχε πάντοτε ευνοήσει την κ. Ράικου, με παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη.

»Σε αντάλλαγμα αυτής της εύνοιας, η Ράικου κατέθεσε σε βάρος μου.

»Είναι το μακρύ χέρι του κ. Σαμαρά», δήλωσε στην προανακριτική επιτροπή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σύμφωνα με πηγή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αποδίδει στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο την εξής αποστροφή της κατάθεσής του:

«Όλη η ΝΔ είχε γνώση της σχέσης Ράικου-Σαμαρά.

»Είναι η κ. Ράικου, που τόλμησε να ισχυριστεί ότι της ασκούσα τρομοκρατία, εκείνη που μου είχε ζητήσει να την φέρω σε επαφή με τον Σαμαρά για να βοηθήσει τα παιδιά της να πάρουν υποτροφία σπουδών στην Αμερική.

»Αρνήθηκα να της κάνω οποιοδήποτε ρουσφέτι, παρότι γίνεται βδέλλα όταν κάτι θέλει.

»Όμως την έφερα σε επαφή με τον κ. Σαμαρά και έγιναν κολλητοί.

»Ο Σαμαράς την έκανε Εισαγγελέα Διαφθοράς και τα παιδιά της πήραν υποτροφία στην Αμερική.

»Δεν ξέρω αν αυτό έγινε τελικά με την βοήθεια του. Ρωτήστε τους».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει άλλωστε κατ΄επανάληψη ζητήσει κατ΄αντιπαράσταση με τον Αντώνη Σαμαρά με την επισήμανση ότι δεν είναι δυνατό να μην καλείται να εξεταστεί στην προδικασία ο μηνυτής του. Και έχει ζητήσει και κατ΄αντιπαράσταση εξέταση και για την υπόθεση Μιωνή και για την υπόθεση της σκευωρίας, καθώς όπως έχει δηλώσει, του έχει αποδοθεί ο μισός ποινικός κώδικας.

«Ο “Ρασπούτιν” υπάρχει μόνο στις διεστραμμένες φαντασιώσεις της κυρίας Ράικου.

»Το επαναλαμβάνω: Αποδείχθηκε από τη διαδικασία ενώπιον σας ότι ο “Ρασπούτιν” υπάρχει μόνο στις διεστραμμένες φαντασιώσεις της κυρίας Ράικου», φέρεται να είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό της Ελένης Ράικου πως έμεινε έκπληκτη από την επίσκεψη δημοσιογράφου στο γραφείο της τον Φεβρουάριο του 2017 και την ερώτηση της δημοσιογράφου αν είχε στοιχεία για την ανάμιξη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis.

«Η Ελένη Ράικου από το Δεκέμβριο του 2016 είχε στοιχεία για την ανάμιξη πολιτικού προσώπου», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε ψευδή και τον ισχυρισμό της κ. Ράικου ότι εκείνος (σ.σ. ο Παπαγγελόπουλος), σε τηλεφώνημά του την πίεσε να στείλει στη Βουλή δικογραφία για πολιτικά πρόσωπα.

«Η κ. Ράικου κατέθεσε στην επιτροπή σας πως εγώ την πήρα στο τηλέφωνο και την ρώτησα αν υπάρχει ανάμιξη πολιτικών προσώπων.

»Σε εσάς κατέθεσε ότι τότε μου είχε απαντήσει αρνητικά.

»Πώς λοιπόν επανήλθα με νέο τηλεφώνημά μου και την πίεσα να ασκήσει διώξεις;

»Αφού μου το είχε αποκλείσει», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

»Ως προς τα ειδικότερα σημεία των καταθέσεων και των αναφορών της Ελένης Ράικου σε βάρος του, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος φέρεται να επισήμανε πως:

»- Η κ. Ράικου έδωσε την πρώτη της κατάθεση, στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που χειριζόταν την έρευνα για το αν υπήρξαν παρατυπίες στη διενέργεια της προκαταρκτικής ποινικής έρευνας για την υπόθεση Νοvartis Λάμπρο Σοφουλάκη τον Σεπτέμβριο του 2019.

»Στην κατάθεση εκείνη δεν είπε τίποτα για τον «Ρασπούτιν» που κινούσε τα νήματα στο χώρο της δικαιοσύνης.

»Λίγη ώρα αφότου είχε αποχωρήσει από το γραφείο του κ. Σοφουλάκη, επέστρεψε και «στο ξεκάρφωτο, χωρίς να έχει προηγηθεί ερώτηση, έθεσε το θέμα της αντιδικίας του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και της δημοσιογράφου [λέει το όνομα]».

«Πώς η κ. Ράικου είχε γνώση της αστικής αντιδικίας Μιωνή-δημοσιογράφου [λέει το όνομα];

»Πώς μπορούσε να γνωρίζει την αντιδικία ενός επιχειρηματία, που δεν ζει στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό, με μια δημοσιογράφο; Με ποιον μιλάει; Μιλάει με τον επιχειρηματία;

»Μιλάει με τους προστάτες του επιχειρηματία; Πώς ήξερε εκ προοιμίου για μια υπόθεση στην οποία δεν είχε πρόσβαση;

»Πώς ήξερε αν τα δημοσιεύματα της δημοσιογράφου [λέει όνομα] ήταν “ψευδή”;

»Είχε βγει απόφαση; Αυτό είναι ένας ακόμη λόγος που η προανακριτική επιτροπή πρέπει να καλέσει ως μάρτυρα την δημοσιογράφο [λέει όνομα]», είπε, σύμφωνα με πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαγγελόπουλος που πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό, η Ελένη Ράικου «έβαλε στο κάδρο τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και δημιούργησε τις συνθήκες για να προσέλθει στην προανακριτική ο κ. Μιωνής».

Σχετικά άρθρα