Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πιο στενή η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ – Η Τουρκία «ξεσαλώνει»

Πιο στενή η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ – Η Τουρκία «ξεσαλώνει»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγία Σοφία, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Τουρκία,

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ μπαίνει σε νέα φάση πιο δυναμική και σίγουρα πιο στενή καθώς η τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή δεν συνάδει με την δυνατότητα ευημερίας για όλους.

«Μιλήσαμε πολύ για το αποσταθεροποιητικό ρόλο που έχει παίξει η Τουρκία με την σχέση της με την Λιβύη και αυτό που θεωρούμε ως μια κενή και άκυρη συμφωνία σχετικά με την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε ευήκοα ώτα στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου:

«Η ευημερία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο αν διασφαλίσουμε ασφάλεια και σταθερότητα.

»Υπάρχει ευρεία αμυντική συνεργασία.

»Τόσο σε εκπαίδευση και τώρα σε αμυντικά προγράμματα»

«Παρουσίασα στον κ. Πρωθυπουργό πρόσφατα περιστατικά παράνομης και προκλητικής τουρκικής δραστηριότητας στα θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Ιερουσαλήμ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή του EastMed καθώς αυτό θα είναι προσοδοφόρο για όλους στην περιοχή

«Το πιο σημαντικό μας έργο που συζητήσαμε επί μακρόν θα συνεχίσουμε να συζητάμε στο γεύμα είναι η σύνδεση του αγωγού East Med που θα ενώσει τα πεδία φυσικού αερίου Ισραήλ και Κύπρου μέσω Ελλάδας, μέσω Κύπρου προς Ελλάδα, στην Ευρώπη.

»Θα είναι ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Νεο-οθωμανικές φαντασιώσεις»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας επαναφέρει με συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» το θέμα της ισλαμικής προσευχής στην Αγιά Σοφιά.

«Βεβαίως και είναι επιθυμία όλων μας σπάζοντας τα δεσμά της να ανοίξει και πάλι η Αγία Σοφία στη λατρεία και να υλοποιηθεί η παρακαταθήκη του Πορθητή.

»Και ο Πρόεδρος μας έχει δηλώσει την άποψη του.

»Η Αγία Σοφία είναι το όνειρο όλων μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, υπουργός Δικαιοσύνης Τουρκίας.

«Αναμένουμε από την Τουρκία να εγκαταλείψει τα νέο-οθωμανικά της όνειρα και να συμμετάσχει στην περιφερειακή συνεργασία μας, όμως μόνο ως ισότιμος, νόμιμος εταίρος, όχι ως νταής της περιοχής», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Σε δημοσκόπηση για το κυβερνών κόμμα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το 90% των μελών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων του Μπαχτσελί (MHP) δήλωσε ότι επιθυμεί να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί.

Παράνομη τουρκική άσκηση στις 18 Ιουνίου

Σε στρατιωτικό επίπεδο η Τουρκία προχωρά στις 18 Ιουνίου σε άσκηση σε παράνομα δεσμευμένη περιοχή ανατολικά της Ρόδου ενώ την ημέρα εκείνη ο Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται στο Κάιρο για διαβουλεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Την ημέρα της επετείου του πραξικοπήματος κάνει τζαμί την Αγία Σοφιά ο Ερντογάν

Στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαρρέουν στον Τύπο της γειτονικής χώρας την πιθανή ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί, στο Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας, το οποίο στις 2 Ιουλίου θα αποφασίσει επί της χρήσης του ιστορικού μνημείου.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, το κόμμα του Ερντογάν, δεν αποκλείει να τελεστεί η πρώτη έπειτα από 86 χρόνια ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία, στις 15 Ιουλίου, ανήμερα δηλαδή της τέταρτης επετείου από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετικά άρθρα