Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας: Θα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά όλες τις προκλήσεις της Τουρκίας

Δένδιας: Θα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά όλες τις προκλήσεις της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγία Σοφία, Γαλλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Κωνσταντινούπολη, Μάικ Πόμπεο, Νίκος Δένδιας, Παρίσι, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα όλες τις τουρκικές προκλήσεις έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Λε Ντριάν και την ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατ. Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται αταλάντευτα για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά όλες τις τουρκικές προκλήσεις» τόνισε συγκεκριμένα ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Αναλυτικά στη δήλωσή του σημείωσε:

«Σήμερα στο Παρίσι είχα την ιδιαίτερη χαρά να συναντηθώ με τον Γάλλο συνάδελφο μου, τον κ. Jean-Yves Le Drian, με τον οποίο συζητήσαμε για την εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας και πρωτίστως, για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο.

»Θέμα που έθιξα ασφαλώς και στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο παρέστη από κοινού με το Γάλλο συνάδελφό μου.

»Το θέμα τέθηκε και κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πόμπεο.

»Ευχαρίστησα τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία για τη σταθερή της στήριξη, η οποία εκδηλώθηκε και από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου.

»Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται αταλάντευτα για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά όλες τις τουρκικές προκλήσεις.

»Θα ήθελα τέλος, να ευχαριστήσω θερμά και από την καρδιά μου, τον κ. Le Drian για τη θερμή φιλοξενία και μάλιστα τη φιλοξενία κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενέχει και έναν βαθύτατο συμβολισμό».

Δεν θα ανεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη συζήτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Γάλλο ομόλογό του, αναλύθηκαν εκτενώς το ζήτημα της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και η κατάσταση στη Λιβύη μετά και την παρέμβαση της Τουρκίας.

Οι δύο ΥΠΕΞ συμφωνήσαν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση πολιτικής λύσης και η διακοπή των έξωθεν παρεμβάσεων προς όφελος του λιβυκού λαού και της περιφερειακής σταθερότητας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την ταύτιση απόψεων με τη Γαλλία ως προς την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και δη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για τη διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας σε όλη την περιοχή.

Και βέβαια για τη σταθερή στήριξη της φίλης και συμμάχου Γαλλίας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Τέλος, συζητήσαν για την κατάσταση στο μεταναστευτικό και την ανάγκη αποτροπής κάθε επανάληψης των γεγονότων του περασμένου Φεβρουαρίου.

Επι τάπητος και Συμβούλιο των υπουργών

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το ζήτημα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκε και στο Συμβούλιο μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών που ακολούθησε με την συμμετοχή του Μάικ Πομπέο.

Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να αναλύσει με λεπτομέρεια στους Ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών την κατάσταση μετά τη δημοσίευση των αιτήσεων για έρευνες της TPAO εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τόνισε ότι η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας δεν προσβάλλει μόνο τη χώρα μας αλλά και την ΕΕ, που κατ’ επανάληψή και πρόσφατα με δήλωση των υπουργών εξωτερικών από τις 15 Μαΐου έχει καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, χάριν προώθησης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας δεν θα ανεχθεί επ’ουδενί την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Συναφώς, συγκρατείται ότι ο ο Γ. Μπορέλ, ανταποκρινόμενος σε πρόταση του κ. Δένδια οπως η ΕΕ ενόψει καταστάσεως να εξετάσει τη κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία, ανακοίνωσε ότι θέμα Τουρκίας θα συζητηθεί στο επόμενο ΣΕΥ τον Ιούλιο που θα διεξαχθεί κανονικά στις Βρυξέλλες και θα υιοθετησει συμπεράσματα.

Παρέμβαση και για την Αγία Σοφία

Κατά την παραμονή του στο Παρίσι, ο Νίκος Δένδιας είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κα Audrey Azoulay.

Η συζήτηση εστιάστηκε στη συνεργασία Ελλάδας-UNESCO καθώς και σε ζητήματα προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σημειούται δε ότι πριν λίγες ημέρες, η κα Azoulay, aπαντώντας σε επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η οποία της απευθύνθηκε με αφορμή την ανάγνωση εδαφίου του Κορανίου στην Αγία Σοφία κατά τους εορτασμούς της 29 Μαΐου για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, επιβεβαίωσε στον Έλληνα Υπουργό ότι o οργανισμός παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση, στον απόηχο και των τουρκικών εξαγγελιών για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.

Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών υπενθύμισε ότι το μνημείο, λόγω της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του, ανήκει, ήδη από το 1985, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με διαδικασίες που προβλέπει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά, πριν ληφθεί οιαδήποτε απόφαση για οποιαδήποτε μετατροπή τέτοιου μνημείου, απαιτείται η προηγούμενη επίσημη γνωστοποίηση του κράτους μέρους της Σύμβασης στην UNESCO.

Εν συνεχεία, συγκαλείται η αρμόδια 21μελής διακυβερνητική επιτροπή, η οποία εξετάζει τις κατάλληλες λύσεις, με γνώμονα τη διατήρηση της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του μνημείου.

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO τόνισε, τέλος, στην επιστολή της ότι έχει υπενθυμίσει εκ νέου στην Τουρκία τη σημασία των ανωτέρω θεμελιωδών αρχών και ότι η UNESCO βρίσκεται σε εγρήγορση παρακολουθώντας στενά την πορεία της κατάστασης.

Σχετικά άρθρα