Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι προτάσεις Τσίπρα για την οικονομία – Τι είπε στο ΣΕΒ

Οι προτάσεις Τσίπρα για την οικονομία – Τι είπε στο ΣΕΒ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΕΒ, Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, ΣΥΡΙΖΑ,

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «η συνταγή της αδράνειας είναι συνήθως καταστροφική. Η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, παραμένει εξαίρεση. Και δυστυχώς υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε όχι μόνο να μην είναι εξαίρεση, αλλά να είναι και από τις χώρες που πρωτοστατούν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να υπερβούμε τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία».

Επιπρόσθετα άφησε αιχμές και κατά του ΣΕΒ, καθώς όπως είπε, κάποιοι θεωρούν ακόμα ότι «η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο περιορισμός της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων, η συγκράτηση του Κατώτατου Μισθού, η διευκόλυνση των απολύσεων. Μπορούν να οδηγήσουν σε μεγέθυνση του ΑΕΠ, διεύρυνση του οικονομικού κύκλου και αύξηση της απασχόλησης».

«Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως η επιλογή της μη δυναμικής στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων, όταν πανευρωπαϊκά έχουν ανοίξει οι κρουνοί της κρατικής ενίσχυσης, αποδυναμώνει τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα, τη δουλειά όλων μας.

»Χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα, χάνουμε συνολικά ως οικονομία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε:

«Πως θα σταθεί ένα ελληνικό προϊόν στις διεθνείς αγορές;

»Πως θα ανταγωνιστεί ένα προϊόν από χώρες της βόρειας Ευρώπης, του οποίου η παραγωγή έχει επιδοτηθεί;

»Όταν η επιχείρηση που το παράγει έχει λάβει τις απαραίτητες και αναγκαίες σήμερα ενέσεις ρευστότητας;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως απαιτείται μια εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νέας κρίσης και συνέχισε:

«Ακριβώς μια τέτοια προσπάθεια, έκανε ο ελληνικός λαός και πέτυχε να ανασχέσει μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

»Αν δεν υπάρξει σήμερα μια συντονισμένη εθνική προσπάθεια και γίνει ξανά η πολιτική επιλογή την κρίση να πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, τότε οι συνέπειες της, θα μας ακολουθήσουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα και μετά το τέλος του 2020».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει έτοιμο αναπτυξιακό σχέδιο για την ανάκαμψη και υποστήριξε:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε έτοιμη μια ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία προέκυψε μέσα από διαβούλευση με τους φορείς όλων των κλάδων της οικονομίας και από κάθε γωνιά της χώρας. Την αξιοποίησε; Ή την πέταξε στα σκουπίδια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «η ελληνική οικονομία δεν στερείται δυναμισμού.

»Υπάρχει η γνώση, οι ικανότητες και η εμπειρία για να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο. Η ανάκαμψη των τελευταίων ετών, το απέδειξε.

»Δικαίωσε πολιτικές, τις οποίες αρκετοί αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό ή και απέρριπταν, αλλά με το πέρασμα του χρόνου ωφέλησαν και τις δικές σας προσπάθειες.

»Τα ρεκόρ που επιτύχαμε στις εξαγωγές, τις επενδύσεις και τον τουρισμό, είναι ενδεικτικά μιας αλλαγής πορείας που δυστυχώς διακόπηκε από τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης της ΝΔ».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «εμείς προτείνουμε»:

«Την περαιτέρω ενδυνάμωση του συστήματος Υγείας, όπως ξεκίνησε επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

»Τη στήριξη των εργαζομένων, την ενίσχυση των επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την ολική προστασία των αδύναμων που θα βιώσουν τις συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης.

»Την απευθείας, μη επιστρεπτέα, ενίσχυση των επιχειρήσεων με 3 δις ευρώ συνολικά, η οποία θα μπορούσε να διαμορφωθεί για κάθε επιχείρηση στις δύο χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο.

»Την συγκρότηση ενός «σχεδίου Ηρακλής για τις επιχειρήσεις», ενός εγγυοδοτικού προγράμματος δηλαδή με εγγυήσεις από 80 ως και 100%, σε ειδικές περιπτώσεις.

»Την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία είχε δρομολογήσει ή υλοποιούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ε65, η Πατρών-Πύργου, ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το μετρό Θεσσαλονίκης και η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας.

»Έργα, τα οποία με ευθύνη της κυβέρνησης πάνε 2,5 χρόνια πίσω και θα στερήσουν από τη χώρα 40 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και εισροή ευρωπαϊκών πόρων, με συνέπειες και στην παραγωγικότητα της οικονομίας».

«Είναι αδιανόητο να θεωρεί η κυβέρνηση πετυχημένα τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων όταν», κατά τον κ. Τσίπρα:

«•Στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν ενταχθεί μόλις 2 χιλιάδες επιχειρήσεις και στην επιστρεπτέα προκαταβολή (που αποτελεί κρατικό δάνειο) μόνο 53 χιλιάδες επιχειρήσεις από το σύνολο των 750 χιλιάδων επιχειρήσεων της χώρας.

»Οι τράπεζες ενεργούν με βάση κριτήρια που αφορούν τους καιρούς της «ομαλότητας» για να αποκλείσουν την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων από τα εργαλεία παροχής ρευστότητας.

»Και από κοντά οι υπουργοί να τους προσφέρουν επιχειρήματα στην υλοποίηση αυτής της πρακτικής, μιλώντας για επιχειρήσεις – «ζόμπι» και επιχειρηματίες – «μπαταχτσήδες».

»Όταν οι τράπεζες εν τέλει ενθυλακώνουν χρήμα από τα προγράμματα στήριξης για να τα διοχετεύουν μόνο στο πελατειακό τους φιλέτο.

»Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές τράπεζες, με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει, μέχρι τον Μάρτιο, είχαν αντλήσει ρευστότητα 16 δισ. ευρώ από στοχευμένα προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΚΤ.

»Από αυτά έριξαν στην αγορά μόνο 4,3 δισ., εκ των οποίων τα 3,5 δισ. πήγαν στο πελατειακό τους φιλέτο.

»Σύμφωνα δε με νεότερα στοιχεία, ως τον Μάιο οι τράπεζες είχαν πάρει συνολικά 28 δισ. αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν αποκλεισμένες».

«Και για αυτό είναι σημαντικό να επενδύσουμε και στη βιομηχανία, η οποία αποτελεί μικρότερο μέρος προστιθέμενης αξίας σε σχέση με το τριτογενή τομέα.

Η ενίσχυση του κλάδου όμως θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, άρα και την εξωστρέφεια της οικονομίας», υποστήριξε και συνέχισε: «Επενδύοντας στην καινοτομία, την τεχνολογία, τo software. Να είναι η χώρα παρούσα στις εξελίξεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης».

«Προσελκύοντας επενδύσεις, οι οποίες θα έρθουν με συγκεκριμένες πολιτικές και σχέδιο και όχι με συνθηματολογία για «μπουλντόζες, που περιμένουν με τις μηχανές αναμμένες την πολιτική αλλαγή, και μετά να γίνονται ανέκδοτο. Ή με τροπολογίες που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «σε αυτή την κρίσιμη καμπή ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση και τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας, βρίσκεται η αυταρέσκεια και ο ερασιτεχνισμός μιας συντηρητικής και κοντόφθαλμης κυβέρνησης.

»Χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο και φιλοδοξία ουσιαστικών αλλαγών για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».

Σχετικά άρθρα