Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στ. Πέτσας: Σήμερα ανοίγουμε τις πύλες μας στον Τουρισμό – Τι είπε για Covid-19

Στ. Πέτσας: Σήμερα ανοίγουμε τις πύλες μας στον Τουρισμό – Τι είπε για Covid-19
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Στέλιος Πέτσας, Τουρισμός, Τουρίστες,

«Η Ελλάδα ανοίγει σήμερα τις πύλες της στον Τουρισμό, είναι έτοιμη να υποδεχθεί επισκέπτες με ασφάλεια για τους ίδιους, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών, ώστε, όπως είπε και ο πρωθυπουργός από τη Σαντορίνη, να είναι ο ασφαλέστερος προορισμός στην Ευρώπη.

»Με αυτόν το γνώμονα κινούμαστε όλοι, κυβέρνηση, επιχειρηματίες του κλάδου και εργαζόμενοι», είπε στην ενημέρωσή του τη Δευτέρα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε αναλυτικά στους τομείς δραστηριότητας που επαναλειτουργούν από σήμερα.

Συγκεκριμένα, είπε πως από σήμερα ανοίγουν ξανά τα καταλύματα εποχικής λειτουργίας, τα πάρκα αναψυχής, τα λουτρά, οι ιαματικές πηγές, τα γυμναστήρια και τα μουσεία.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, από σήμερα η Ελλάδα υποδέχεται τουρίστες από αεροδρόμια που βρίσκονται στη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA) με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως, εκτός από το αεροδρόμιο της Αθήνας, δέχεται πλέον πτήσεις και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Όπως σημείωσε, από σήμερα στα δύο αυτά αεροδρόμια θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι Covid-19.

Όσοι υποβάλλονται σε τεστ, θα μένουν για μία ημέρα σε περιορισμό σε ξενοδοχείο της επιλογής τους.

Αν, ωστόσο, βρεθούν θετικοί, θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Ο κ. Πέτσας είπε, επίσης, πως πλέον ενδυναμώνονται οι υγειονομικές δομές στη νησιωτική χώρα με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα ατομικής προστασίας, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν διασύνδεση με νοσοκομεία covid-19.

Όλες οι ιατρικές δομές είναι στελεχωμένες και λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο.

Σε κάθε κατάλυμα θα υπάρχει συνεργαζόμενος γιατρός, αλλά και συντονιστής για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων.

Έγιναν ήδη συμβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων με ιδιώτες γιατρούς και υπήρξαν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας, ανέφερε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως εντείνονται οι υγειονομικοί έλεγχοι ανά τη χώρα, ενώ εναρμονίζονται τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις σε «απλό, διαφανές κι ομοιόμορφο πλαίσιο», που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αυτό κρίνεται απαραίτητο γιατί, όπως εξήγησε, τα υφιστάμενα πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις είχαν θεσπιστεί για διαφορετικές περιστάσεις και όχι για την αντιμετώπιση ενός κοινού εχθρού, όπως ο κορωνοϊός.

Στα θέματα οικονομίας, ο κ. Πέτσας είπε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα θα καταβληθεί στους δικαιούχους η ειδική αποζημίωση για τις αναστολές εργασίας του Μαΐου.

Συνολικά θα καταβληθούν 208 εκατομμύρια ευρώ σε 526.051 δικαιούχους.

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε πως από σήμερα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας και οι επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν τους ίδιους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του 2019.

Αμέσως μετά την επαναπρόσληψη μπορούν να τους θέσουν όλους ή κάποιους σε αναστολή έως και τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να καλυφθούν από την Πολιτεία με την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση.

Ο υφυπουργός έκανε γνωστό πως αύριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ισραήλ για επίσημη επίσκεψη, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την πανδημία, για συνομιλίες σχετικά με τον Τουρισμό, τις επενδύσεις και την ενέργεια.

Την Παρασκευή θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βασικό θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covdi-19.

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις ανέφερε πως η διαδικασία κύλησε ομαλά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ενώ τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας, με βάση τις υποδείξεις της επιτροπής ειδικών και του ΕΟΔΥ.

Επιπλέον, ευχήθηκε καλή επιτυχία στους 100.232 υποψηφίους «σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες» που διαγωνίζονται φέτος, αφού για μεγάλο διάστημα διέκοψαν τα μαθήματά τους, λόγω του κορωνοϊού.

Ερωτηθείς σχετικά για ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως «δεν υφίσταται κανένα θέμα», ενώ και σχετικά με σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για την εξωτερική πολιτική είπε εκ νέου πως «δεν υπάρχει θέμα αυτό το διάστημα» και πως «η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων είναι συνεχής».

Σχετικά άρθρα