Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το σχέδιο «Τζαχάς» της Τουρκίας για εισβολή στην Ελλάδα

Το σχέδιο «Τζαχάς» της Τουρκίας για εισβολή στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Τουρκία,

Η Τουρκία έχει σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα με κωδικό όνομα ενός Σελτζούκου πολέμαρχου του 11ου αιώνα, αποκαλύπτουν μυστικά έγγραφα του καθεστώτος Ερντογάν που έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Nordic Monitor.

Πρόκειται για τον Τζακά Μπέι (Çaka Bey), γνωστός στην ελληνική ιστορία ως Τζαχᾶς, ο οποίος από το 1088 μέχρι το 1091 δημιούργησε δικό του κράτος στη Μικρά Ασία καταλαμβάνοντας και ορισμένα ελληνικά νησιά.

Την αποκάλυψη του σχεδίου έκανε η ιστοσελίδα Nordic Monitor, η οποία συχνά παρουσιάζει απόρρητα έγγραφα για τα σχέδια του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Το δημοσίευμα υπογράφει ο γνωστός Τούρκος αυτοεξόριστος στη Σουηδία αντικαθεστωτικός Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Τίτλος του άρθρου: «Turkey has a plan for the invasion of Greece, secret documents reveal» (Η Τουρκία έχει σχέδιο για την εισβολή στην Ελλάδα, αποκαλύπτουν μυστικά έγγραφα).

Σύμφωνα με μια παρουσίαση που εκπονήθηκε από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο για επανεξέταση εσωτερικού σχεδιασμού της χώρας, η Τουρκία συνέταξε ένα σχέδιο μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία «TSK Çakabey Harekât Planlama Direktifi».

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανότατα ενημερώθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημερομηνία μετά από έλεγχο μιας παλαιότερης έκδοσης (του σχεδίου εισβολής) και πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ενεργό.

Τα έγγραφα ανακαλύφθηκαν σε φάκελο για μία δικαστική υπόθεση στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο εισαγγελέας Σερντάρ Τζοσκούν (Serdar Coşkun), πιστός του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να ξέχασε να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα προτού τα υποβάλει στο δικαστήριο.

Τα έγγραφα συλλέχθηκαν από τα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου κατά τη διάρκεια έρευνας για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου εισβολής εναντίον της Ελλάδας, βρέθηκαν ότι ανταλλάχθηκαν μεταξύ κορυφαίων διοικητών του Γενικού Επιτελείου καθώς χρησιμοποιούν ένα ασφαλές εσωτερικό σύστημα επικοινωνιών.

Ο Κοσκούν διέταξε τον στρατό να προωθήσει αντίγραφα όλων των μηνυμάτων για τους δύο προηγούμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων, την 1η Αυγούστου 2016.

Ποιος ήταν ο Τζαχάς

Ο Τζαχάς ήταν Σελτζούκος πολέμαρχος του 11ου αιώνα. Αρχικά υπηρετούσε την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζαντινή Αυτοκρατορία) και έφερε τον ρωμαϊκό τίτλο του πρωτονωβελίσσιμου.

Στασίασε κατά της Κωνσταντινούπολης, κατέλαβε τη Σμύρνη και ορισμένα ελληνικά νησιά κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας και ίδρυσε δικό του κράτος (1088-1091).

Στο αποκορύφωμα της ισχύος του αυτοανακηρύχθηκε Βασιλεύς των Ρωμαίων (Βυζαντινός Αυτοκράτορας).

Το 1092 ο Βυζαντινός Στόλος υπό τη διοίκηση του μεγάλου δούκα Ιωάννη Δούκα ανακατέλαβε τη Λέσβο και τα υπόλοιπα εδάφη που είχαν καταληφθεί από τους στασιαστές ανακτήθηκαν μέχρι το 1097.

Ο Τζαχάς δεν ήταν Οθωμανός. Ήταν Σελτζούκος. Δεν έχει καμία σχέση ιστορικής συνέχειας με το τουρκικό κράτος και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σχετικά άρθρα