Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας σε Ίβιτσα Ντάτσιτς: Σταθερή η στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας

Νίκος Δένδιας σε Ίβιτσα Ντάτσιτς: Σταθερή η στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ίβιτσα Ντάτσιτς, Νίκος Δένδιας, Σερβία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Πάγιος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια» επισήμανε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας πως η ένταξη στην Ε.Ε. θα προσφέρει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την περιοχή.

Σημείωσε ακόμη πως η Σερβία έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση ένταξης στην Ε.Ε..

Αναφορικά με τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η θέση της χώρας μας σχετικά με το καθεστώς του Κοσόβου, παραμένει αμετάβλητη, έως ότου επιτευχθεί μία τελική συμφωνία.

Στο τραπέζι τέθηκαν και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά η συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία -όπως παρατήρησε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας- συνεχίζει να λειτουργεί με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής.

«Είχαμε την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσουμε για την ιστορικής σημασίας υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

»Μιας συμφωνίας, η οποία αποτελεί πρότυπο διευθέτησης και επίλυσης εκκρεμών διμερών διαφορών, με αποτελέσματα αμοιβαία επωφελή, πάντοτε εντός πλαισίου του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού και οι δύο ΥΠΕΞ εξέφρασαν τη βούλλησή τους να συνεργαστούν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της, τόσο στις χώρες μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Δένδιας τόνισε τέλος πως οι δεσμοί των δύο χωρών είναι ισχυροί και πηγάζουν από τη διαχρονική φιλία των λαών και την κοινή θρησκευτική, πολιτισμική τους παράδοση.

Σε πολιτικό επίπεδο, όπως σημείωσε – η άριστη σχέση των δύο χωρών επισφραγίστηκε από την 3η Συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας που έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα και οδήγησε στην υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης για τη Σύσταση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Σχετικά άρθρα