Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Αφού τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά γιατί χάσατε με δέκα μονάδες στις εκλογές;»

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Αφού τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά γιατί χάσατε με δέκα μονάδες στις εκλογές;»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία,

«Ένταση και εκνευρισμό» διέκρινε στην πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είπε εισαγωγικά, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή.

«Μάλλον ο αέρας της Θεσσαλονίκης που χθες επισκεφθήκατε δεν βοήθησε στη διάθεσή σας, ίσως γιατί στο Μετρό της Θεσσαλονίκης σας υποδέχθηκαν όχι μουσαμάδες, αλλά εργοτάξιο» είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε, σε κάθε ομιλία του στη Βουλή για την οικονομία, ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει μια κατάσταση όπως την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, «ιδιαιτέρως ωραιοποιημένη».

«Δεν έχετε απαντήσει, αφού τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά, τον Ιούλιο του 2019 γιατί χάσατε με σχεδόν 10 μονάδες;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Αν τα πράγματα σήμερα πάνε τόσο άσχημα όσο τα παρουσιάζετε, γιατί η εικόνα της κοινωνίας, όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, αλλά με βάση τον δείκτη εμπιστοσύνης, είναι τελείως διαφορετική από την εικόνα που παρουσιάζετε;».

«Τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνησή σας και την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα πήρατε» διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «απεγνωσμένη προσπάθεια» του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί «ως υπέρμαχος αυτών που εσείς διαλύσατε», τη μικρομεσαία τάξη, που, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ φορολόγησε βάναυσα και οδήγησε κατάσταση απελπισίας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η αξιοπιστία μιας οικονομίας μετριέται με πολλούς τρόπους.

Όπως υπογράμμισε, «ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, εκτινάχτηκε μετά τις εκλογές.

»Υπάρχει κι ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης.

»Πώς οι αγορές αποτιμούν την πορεία της οικονομίας.

»Οι αγορές μάς δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε.

»Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%. Η Ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%.

»Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της οικονομίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως συμπλήρωσε, το Eurogroup συγχαίρει την Ελλάδα για τη διαχείριση της πανδημίας.

«Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το αν η χώρα συστρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια.

»Η στήριξη της ΕΕ και η αξιοπιστία που έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη την πιστωνόμαστε σε βάθος χρόνου κι αντανακλάται στο γεγονός ότι μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε από το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης ένα πολύ σημαντικό μερίδιο, που όμως θα στηρίξει την οικονομία όχι φέτος, αλλά από το 2021».

Κατά τον πρωθυπουργό, η απόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2020, τουλάχιστον ως τον Μάρτιο, «χτυπήθηκε λιγότερο από ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη.

»Πολλοί οίκοι τώρα σπεύδουν να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις του βλέποντας ότι τα καταφέρνουμε πολύ καλύτερα».

Η περιβόητη ύφεση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι ύφεση, αλλά ανάπτυξη» σημείωσε.

Όπως εξήγησε, 1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%.

«Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη; 3,6%… τέσσερις φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ κ. Τσίπρα μιλάτε για ύφεση ΝΔ…

»Τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής σας είχαμε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, 0,7%…» είπε ο πρωθυπουργός.

Από τη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση, θωρακίσαμε αμέσως το εθνικό σύστημα υγείας, συνέχισε, παράλληλα «2 εκατομμύρια εργαζόμενοι τέθηκαν υπό την προστασία της πολιτείας, για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων διατίθενται αυτή τη στιγμή 7 δισ.

«Θα περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την ταχύτητα με την οποία οι τράπεζες θα ανταποκριθούν στο καινούργιο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και είμαι σίγουρος ότι μεγάλο μέρος της ρευστότητας θα διαχετευθεί στις ανάγκες τους» σημείωσε.

Από την αρχή της υγειονομικής περιπέτειας είχαμε τονίσει ότι πρέπει να επιμεριστούμε με δίκαιο τρόπο το βάρος της κρίσης, είπε περαιτέρω ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έχει ως κεντρική προτεραιότητα να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας.

Σχετικά άρθρα