Δεν θα αφήσουμε δύο χώρες του ΝΑΤΟ να πολεμήσουν η μία με την άλλη δηλώνει ο Χένρι Μπάρκι, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων/Council on Foreign Affairs, σχολιάζοντας τα ελληνοτουρκικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ .
-Κύριε καθηγητά, Πιστεύετε ότι υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα μπορούσε να σταματήσει την Τουρκία από το να προχωρήσει με τις δραστηριότητες εξόρυξης όπως ήδη έχει διακηρύξει πως θα κάνει μετά την συμφωνία που υπέγραψε με την Κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη;
Θα ήταν ίσως πολύ προκλητικό να ξεκινήσει διαδικασία εξόρυξης κάτω από την Κρήτη.
Όμως, υπάρχουν προφανώς άλλα μέρη, όπως για παράδειγμα η Κύπρος, όπου οι Τούρκοι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες.
Τώρα, για το εάν η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας Ιταλίας θα λειτουργήσει αποτρεπτικά θα σας έλεγα πως εάν ο Ερντογάν αποφασίσει πως θέλει να το κάνει, δεν πρόκειται να τον αποτρέψει κάτι.
Διότι θεωρεί πως είναι αρκετά ισχυρός αυτή τη στιγμή τουλάχιστον με την παρούσα αμερικανική κυβέρνηση και θεωρεί ότι μπορεί να κάνει πολλά πράγματα και να γλιτώσει.
Τώρα καταλαβαίνω ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα άσκησε κριτική στον Τουρκολιβυκό μνημόνιο, χαρακτηρίζοντας το μη βοηθητικό.
Τουλάχιστον έχετε μια επίσημη τοποθέτηση από την Αμερικανική κυβέρνηση, από το αμερικανικό Υπουργείο εξωτερικών, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Λευκός Οίκος και ο Πρόεδρος Τραμπ το πιστεύει αυτό.
-Πιστεύετε ότι η παρούσα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επενέβαινε σε μία περίπτωση ενός στρατιωτικού συμβάντος, ενός ατυχήματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;
Κοιτάξτε θεωρώ ότι πρέπει να παρέμβει.
Μιλάμε για δύο χώρες που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
Δεν μπορείς να αφήσεις δύο χώρες του ΝΑΤΟ να πολεμήσουν η μία με την άλλη.
Θα υποσκάψει τα θεμέλια της συμμαχίας ακόμα κι αν ο κύριος Τραμπ δε φαίνεται να πιστεύει ιδιαίτερα στην συμμαχίες.
Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει μια ολόκληρη αμερικανική κυβέρνηση που θα είναι ιδιαίτερα θορυβημένη από όλο αυτό και θα ζητήσει από τον Πρόεδρο να κάνει κάτι.
-Το πραγματικό ερώτημα εδώ είναι, το αν υπάρχουν κάποια νομικά εργαλεία που θα μπορούσαν να σταματήσουν την Άγκυρα από το να προχωρήσει και να καταστήσει τον εαυτό της τον «ταραξία» της περιοχής;
Οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να ασκήσουν μεγάλο βαθμό επιρροής αλλά και έλεγχο στην περιοχή.
Και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Μέση Ανατολή, από τη Λιβύη μέχρι την Συρία παρακολουθείς την Τουρκία να λαμβάνει αρκετά ρίσκα και μέχρι στιγμής της έχουν βγει.
Αν το κοιτάξεις από την πλευρά της Τουρκίας αυτή η στρατηγική τους έχει πάει καλά.
Γιατί να μη συνεχίσουν λοιπόν;
Όμως υπάρχει και ένα όριο σε αυτά που μπορεί να κάνει η Άγκυρα.
Δε νομίζω ότι υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, θα υπάρξουν όμως πολιτικοί περιορισμοί.