Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι αποκάλυψε ο Τσίπρας για τη Συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ – Γιατί δεν την έκανε εκείνος το 2016

Τι αποκάλυψε ο Τσίπρας για τη Συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ – Γιατί δεν την έκανε εκείνος το 2016
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ιταλία, Οικονομική Κρίση, Οικονομική Ύφεση, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

«Η ύφεση στη χώρα μας δεν ήρθε το 2020, η ύφεση στη χώρα μας ήρθε το τελευταίο τρίμηνο του 2019», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του σήμερα, ενώ προέβλεψε πως τον Απρίλιο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να ψηφίσει μεσοπρόθεσμο και να πάρει περιοριστικά μέτρα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, στη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη, ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για την ύφεση επισήμανε το στοιχείο ότι η Ελλάδα είχε τη χειρότερη απόδοση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ., δηλαδή -0,7 το τελευταίο τρίμηνο του ‘19 και -1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020 και επομένως είχε δύο συνεχόμενα τρίμηνα ύφεση.

Στην ερώτηση πού οφείλεται αυτό το γεγονός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι η κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη βασίστηκε «σε μια παρωχημένη οικονομική πολιτική, δηλαδή στη μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων».

«Έτσι δεν δημιουργείς συνθήκες αναπτυξιακές.

»Αναπτυξιακές συνθήκες σε μια οικονομία ρηχή όπως η ελληνική δημιουργείς όταν αυξάνεις τη ζήτηση δίνεις τη δυνατότητα σε αυτούς που μπορούν να ξοδέψουν, να ξοδέψουν και να υπάρχει κατανάλωση», είπε χαρακτηριστικά.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι έρχεται μία κυβέρνηση υποσχόμενη ότι θα δημιουργήσει μια οικονομική έκρηξη, υποσχόμενη ότι θα πάρει τη χώρα που σέρνεται με το 1,9% – ήταν λίγο το 1,9! – και θα μας πάει στο 4% και μέσα σε έξι μήνες μας φέρνει την ύφεση, πριν έρθει ο κορωνοϊός» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα με αυτή την εικόνα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η Ελλάδα είχε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, αναφερόμενος στην περίοδο 2018 και 2019.

Ως ένα από τα παραδείγματα που οδηγούν στην ύφεση πριν την καραντίνα, λόγω της μείωσης της ζήτησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβαλε ότι το μέρισμα επί ΝΔ έχει μειωθεί στο 1/10.

«Αυτό έδινε τη δυνατότητα να αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση και να κινηθεί η αγορά» είπε.

Σε ερώτηση για το αν θα έπαιρνε τα χρήματα του ESM, απάντησε ότι «θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός και θα εξαρτιόταν από τον στόχο για την αξιοποίησή τους και αν δεν συνοδευόταν με μνημονιακούς όρους».

Ως απάντηση στους φόβους για πιθανή αύξηση του χρέους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε «να κάνουμε την οικονομία πιο ανταγωνιστική και να έχουμε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ακόμα πρόσθεσε: «Κινδυνεύουμε να χάσουμε σε πέντε μήνες ότι κερδίσαμε τα τελευταία 5 χρόνια.

»Παραλάβαμε ανεργία στο 26% και την μειώσαμε στο 17.

»Και κινδυνεύουμε τώρα μέσα σε 5 μήνες να ξαναπάει στο 26%».

Αναφερόμενος δε στα στοιχεία του ΟΟΣΑ σχολίασε πως δείχνουν ότι όλες οι χώρες του κόσμου θα έχουν μια ανάκαμψη σχεδόν όμοια με την πτώση του ΑΕΠ το 2020 και ότι η Ελλάδα είναι εξαίρεση και θα έχει τη μισή.

«Δεν φταίνε για όλα οι παθογένειες, φταίνε και οι πολιτικές», παρατήρησε και εκτίμησε πως «Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί το 2021, με βάση την πολιτική που ακολουθεί, και με βάση το γεγονός ότι οδήγησε τη χώρα σε ύφεση πριν από την πανδημία, στη δύσκολη θέση να πάρει μέτρα.

»Αυτό σας λέω. Για να το καταλάβει ο κόσμος που μας ακούει».

Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι το 2021 τον Απρίλιο η χώρα θα κληθεί να καταθέσει μεσοπρόθεσμο.

«Το 2020 υπάρχει ρήτρα διαφυγής, δεν υπάρχει μεσοπρόθεσμο, δεν υπάρχει στόχος για πλεόνασμα.

»Μπορεί και το 2021, μακάρι να μην υπάρχει στόχος, αλλά για το 2022 και μετά θα υπάρχουν στόχοι.

»Και θα κληθεί να πάρει μέτρα διότι το έλλειμμα, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί, θα είναι διπλάσιο από αυτό που θα ήταν αν δεν είχαμε ύφεση πριν τον κορωνοϊό και αν είχε προχωρήσει εμπροσθοβαρώς με μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης και της πραγματικής οικονομίας.

»Αυτό λέω. Και αυτό που φοβάμαι δεν είναι μόνο η ανεργία. Είναι και η ανεργία και τα μέτρα» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Τι αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας για τη Συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως πρόκειται για μια εξέλιξη που θα μπορούσαμε να έχουμε από το 2016, «σήμερα τη χαιρετίζουμε, παρότι εμείς δεν το επιλέξαμε να το έχουμε από το 2016».

Ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά είπε ότι είχε έρθει σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζεντιλόνι ακριβώς με τους όρους που έγινε τώρα.

Όπως είπε ο Τζεντιλόνι είχε ζητήσει τη δυνατότητα να ψαρεύουν οι Ιταλοί στα 6 έως 12 μίλια στη βαση της οριογραμμής της υφαλοκρηπίδας της συμφωνίας του 77 η οποία δίνει επήρεια στους Οθωνούς 70% και σε ένα νησάκι νοτίως της Ζακύνθου 32%.

Όπως ανέφερε «τότε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μου είπε ότι θα δεχτούμε τεράστια κριτική και επίθεση από την πλευρά της αντιπολίτευσης γιατί θα παραχωρούσαμε κυριαρχικά δικαιώματα στους ψαράδες και δίνουμε μικρότερη επήρεια στα νησιά».

Συμπλήρωσε ότι η ειδοποιός διαφορά είναι ότι τότε δεν είχαμε το ψευδοσύμφωνο Τουρκίας-Σαράτζ, τώρα υπάρχει επιτακτική ανάγκη η χώρα να κινηθεί στις ράγες μια ολοκληρωμένης στρατηγικής: «να κλείσει ΑΟΖ με την Ιταλία ακόμα και με συμβιβασμούς, κατά την άποψη μου όχι τραγικούς».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα απευθείας ή μέσω διαύλων απάντησε:

«Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχω μία τυπική σχέση…

»Άλλωστε είναι ευθύνη του πρωθυπουργού η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών…

»Όταν συναντιόμαστε το κλίμα είναι καλό αλλά δεν είμαστε φίλοι.

»Δεν υπάρχει σταθερή επικοινωνία και δεν υπάρχει πολιτική επιλογή για σταθερή επικοινωνία».

Η πρωτοβουλία, σημείωσε ανήκει πάντα στον πρωθυπουργό, δεν υπάρχει στιγμή που να σηκώνει το τηλέφωνο ο πρωθυπουργός και να μην ανταποκριθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επί της δικής του πρωθυπουργίας είπε ότι:

«Η ενημέρωση στα κρίσιμα εθνικά θέματα ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι» και εξήγησε ότι «ακόμη και στην Συμφωνία των Πρεσπών σε κάθε στροφή των εξελίξεων υπήρχε ενημέρωση» και αυτό «παρότι ο κ. Μητσοτάκης ενθάρρυνε» κινητοποιήσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τέλος ανέφερε ότι: «Έχουμε μιλήσει δύο φορές όλες κι όλες όταν με κάλεσε στο γραφείο του.

»Εγώ κάλεσα τρεις φορές Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών…

»Εξαρτάται από τον πρωθυπουργό αν θα αποφασίσει να μοιράζεται κρίσιμες σκέψεις με την αντιπολίτευση».

Εσωκομματικά ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερωτήσεις για τα εσωκομματικά ο κ. Τσίπρας είπε ότι:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το κόμμα που έκανε αντιπολίτευση το 2010 – 2012, ενηλικιώθηκε σε δύσκολες συνθήκες και σήμερα καταλαμβάνει έναν χώρο από το κέντρο και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος.

»Είναι ένα άλλο κόμμα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ…

»Φυσικά υπάρχουν προβλήματα και εμμονές…

»Ωστόσο διακρίνω ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν στρατηγικές ιδεολογικές διαφωνίες…

»Υπάρχει μία αγωνία για το τι θα φέρει ο μετασχηματισμός που είναι σε εξέλιξη.

»Σε όλα τα μεγάλα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές φωνές, είναι πολυσυλλεκτικά».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «είναι ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να αποκτήσει ένα σύγχρονο μεγάλο κόμμα της αριστεράς».

Για το πως θα αντιμετωπίσει τις εσωκομματικές διαφωνίες είπε ότι «έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.

»Αυτό δεν αφορά πρόσωπα αλλά πολιτικές…

»Υπάρχουν καμπές που οι ηγέτες πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές συμπάθειες και να προχωρήσουν…

»Οι διαφορές δεν πρέπει να λειτουργούν παραλυτικά.

»Αν δεν είχε υπάρξει ο κορωνοϊός, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε κάνει το συνέδριό του και θα είχε προχωρήσει στη ανασυγκρότησή του».

Τέλος υπογράμμισε ότι η πολιτική σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι στα κομματικά γραφεία.

Σχετικά άρθρα