Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αντιπαραγωγικές και προκλητικές οι ενέργειες της Τουρκίας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αντιπαραγωγικές και προκλητικές οι ενέργειες της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Λιβύη, Μιχάλης Ιγνατίου, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τουρκία,

Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να χαρακτηρίζει προκλητικό και αντιπαραγωγικό το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με το καθεστώς της Τρίπολης, γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δόθηκε γραπτώς, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, και αποδίδεται σε εκπρόσωπό του, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί γραπτή ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου «OPEN» και της ιστοσελίδας μας «Hellas Journal».

Ο εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι το παράνομο μνημόνιο δεν μπορεί, από νομικής απόψεως, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.

Η υποστήριξη της Ουάσιγκτον, σε αυτό το θέμα, στις ελληνικές θέσεις χαρακτηρίστηκε από διπλωματική πηγή σημαντικό γεγονός και έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η Τουρκία απειλεί ευθέως την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη.

Ο εκπρόσωπος επαναλαμβάνει τη δήλωση αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως του υφυπουργού Εξωτερικών Φρανκ Φάννον και του πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Η δήλωση του Αμερικανού εκπροσώπου θεωρείται αποδοκιμασία της Τουρκίας στο μείζον θέμα του παράνομου μνημονίου με το καθεστώς της Τρίπολης.

Το OPEN και η ιστοσελίδα Hellas Journal, υπέβαλαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την εξής ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τον περασμένο Δεκέμβριο μας είπατε ότι «η ανακοίνωση για το υπογεγραμμένο μνημόνιο οριοθέτησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης (GNA) έχει αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή και είναι μη βοηθητική και προκλητική».

Η δήλωση σας παραμένει ως έχει;

Επίσης: Σήμερα (χθες), σύμφωνα με τον Anadolu:

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα και η Τρίπολη σχεδιάζουν να προωθήσουν τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων έρευνας και γεώτρησης, ώστε να επωφεληθούν περαιτέρω από τους φυσικούς πόρους.

Όπως είναι γνωστό, αυτές οι δραστηριότητες θα γίνουν δίπλα στην Κρήτη.

Ποια είναι η θέση σας σχετικά με αυτές τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και της Λιβύης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η δήλωσή μας εξακολουθεί να ισχύει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα, που αποδίδονται σε εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών:

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις θαλάσσιες διενέξεις άλλων κρατών, θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές.

Ως ζήτημα μακροχρόνιας πολιτικής, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα.

Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες αξιώσεις στην περιοχή που αναφέρεται το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης.

Ως προς αυτό, υπογραμμίζουμε ότι το μνημόνιο συμφωνίας δεν μπορεί, από νομικής άποψης ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.

Σημειώνουμε επίσης ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΑΝΔΡΕΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

«Ορθή και υποβοηθητική» χαρακτήρισε την δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο πρέσβης επί τιμή Ανδρέας Ιακωβίδης, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη και υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας της Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Είναι σωστή και ισχύει με συνέπεια εδώ και αρκετά χρόνια – και αυτό είναι ο νόμος χωρίς αμφιβολία».

Είπε ο κ. Ιακωβίδης, που από το 2004 δίδει κάθε χρόνο διάλεξη για το καθεστώς των νησιών στο ίδρυμα Rhodes Academy of Maritime Law, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια σε συνεργασία με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με το ποιος είναι ο ισχύων ο κανόνας του δικαίου της θάλασσας για τα νησιά.

»Αναφέρεται σαφώς στο άρθρο 121, για το καθεστώς των νησιών, που έχει 168 συμβαλλόμενα Κράτη Μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Οι διατάξεις του οποίου αποτελούν εθιμικό δίκαιο και ως τέτοιες είναι δεσμευτικές για όλα τα Κράτ», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης, διευκρινίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον Πρόεδρο Κλίντον, υπέγραψαν τη Σύμβαση, όμως λόγω της απροθυμίας ορισμένων μελών της η Γερουσία, δεν το έχουν επικυρώσει ακόμη.

Ο κ. Ιακωβίδης σημείωσε ακόμη πως το άρθρο 121) β) ορίζει ότι, εκτός από τους βράχους, «.. η χωρική θάλασσα, η γειτονική ζώνη, η αποκλειστική οικονομική ζώνη και η υφαλοκρηπίδα ενός νησιού καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης που ισχύουν για τα άλλα χερσαία εδάφη».

Ενδιαφέρουσες είναι οι ιστορικές λεπτομέρειες που αφηγείται ο Κύπριος πρέσβης για τα όσα διαμείφθηκαν στη Διάσκεψη.

«Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας στο Καράκας και τη Νέα Υόρκη, και κατά την προπαρασκευαστική φάση στη Γενεύη, η Τουρκία και ορισμένα άλλα της ίδιας λογικής κράτη, κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να προωθήσουν την υιοθέτηση της θέσης τους (όπως την υποστηρίζουν και τώρα) ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα αλλά μόνο χωρικά ύδατα.

»Μετά από πολλή συζήτηση, κατά την οποία η αντιπροσωπεία της Κύπρου ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές -όπως φαίνεται στη νομική ιστορία του άρθρου 121, η οποία εκπονήθηκε από τη Γραμματεία του ΟΗΕ – η τουρκική θέση απορρίφθηκε και το άρθρο 121 υιοθετήθηκε όπως το ανέφερα.

»Στην πραγματικότητα, αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία καταψήφισε τη Συνθήκη και εξακολουθεί να το κάνει κάθε χρόνο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (τελευταία φορά στις 10 Δεκεμβρίου 2019 – την ίδια Γενική Συνέλευση την οποία θα προεδρεύει φέτος ο Τούρκος υποψήφιος!)».

Σχετικά άρθρα