Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα για «ιστορικά κόμπλεξ» – Τουρκική αμηχανία για την Αγία Σοφία

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα για «ιστορικά κόμπλεξ» – Τουρκική αμηχανία για την Αγία Σοφία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να απαντήσει η Άγκυρα, μία ημέρα μετά τους τουρκικούς εορτασμούς για την Άλωση της Πόλης και την ανάγνωση του κορανίου στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.

Το ισλαμικό καθεστώς της Άγκυρας απάντησε εμφανώς αμήχανο, μετά την ηχηρή ανακοίνωση της ελληνικής διπλωματίας ότι η τουρκική πρόκληση δεν στρέφεται μόνο προς τους Ελληνορθόδοξους αλλά προς όλον τον χριστιανικό κόσμο.

Οι Τούρκοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η κατακτητική συμπεριφορά τους προς ένα μνημείο που υπήρξε επί πολλούς αιώνες ο μεγαλύτερος ναός της χριστιανοσύνης, σύμβολο της ενότητας των χριστιανών στην πρωτεύουσα του Ρωμαϊκού Κράτους, δεν αφορά μόνο τους Έλληνες αλλά όλο τον δυτικό κόσμο που αποτελεί συνέχεια της ελληνορωμαϊκής παράδοσης.

Αγνοούν οι Τούρκοι πώς όταν η Αγία Σοφία έπεσε ως λάφυρο στα χέρια τους ήταν εκκλησία «ενωτική», δηλαδή τόσο ελληνορθόδοξη όσο και ρωμαιοκαθολική, και η προσβολή τους αυτή στρέφεται και προς τον Πάπα της Ρώμης.

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας κάλεσε την Ελλάδα να «ξεφορτωθεί τα ιστορικά της κόμπλεξ».

«H Ελλάδα κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα» τόνισε, παράλληλα.

Και πρόσθεσε: «Σε μια εποχή, κατά την οποία στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους Μιναρέδες και καθίσταται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία».

Διαβεβαίωσε δε, ότι η Τουρκία δεν ενήργησε ενάντια στη Σύμβαση της Ουνέσκο για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.

«Η Αγία Σοφία παραμένει σημαντικής αξίας για την Τουρκία και όλη την ανθρωπότητα.

»Θα συνεχίσουμε να την προστατεύουμε» συμπλήρωσε το τουρκικό υπουργείο.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στις «προσπάθειες ελληνικών κύκλων να “αποσιωπήσουν” τους Μιναρέδες στη Δυτική Θράκη, με πρόσχημα την πανδημία της COVID-19».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή τη χθεσινή επέτειο από την Άλωση της Πόλης (29 Μαΐου 1453), η τουρκική κυβέρνηση διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων έξω από την Αγία Σοφία.

Μάλιστα, οι θρησκευτικές Αρχές της γειτονικής χώρας προχώρησαν στην ανάγνωση του κορανίου από το εσωτερικό της Αγίας Σοφιάς, το οποίο αποτελεί μουσείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, το οποίο εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.

»Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.

»Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα».

Στ. Πέτσας: Προκλητικές εικόνες

«Όταν χρησιμοποιούνται διάφορες εκφράσεις για την εξωτερική πολιτική, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

»Δεν πρέπει να αναπαράγουμε την τουρκική προπαγάνδα» τόνισε, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

Διαβεβαίωσε δε, ότι «η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στην πιο ισχυρή θέση, που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναπτύσσοντας διμερείς και πολυμερείς επαφές».

«Είναι άλλο πράγμα να είναι κανείς προκλητικός και άλλο πράγμα να είναι ισχυρός.

»Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Όσον αφορά τις χθεσινές εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για μία προκλητική εικόνα.

«Έχει αποδοκιμαστεί και από τη Διεθνή Κοινότητα, όχι μόνο από τη δική μας πλευρά, από το Υπουργείο Εξωτερικών.

»Δεν είναι θέμα μόνο για τους Έλληνες και τους Χριστιανούς γενικά.

»Είναι ζήτημα προσβολής ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που συμβολίζει πολύ-πολύ περισσότερα από μια προπαγανδιστική φιέστα».

Σχετικά άρθρα