Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Την κοινοποίηση των ρηματικών διακοινώσεων προς την Τουρκία ζητά ο Κατρούγκαλος

Την κοινοποίηση των ρηματικών διακοινώσεων προς την Τουρκία ζητά ο Κατρούγκαλος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Κατρούγκαλος, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Να κοινοποιηθούν στη Βουλή οι ρηματικές διακοινώσεις προς την Τουρκία ζητά ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος.

Με σχετική Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνει ότι σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα στον Έβρο το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί προς την Τουρκία από το Υπουργείο Εξωτερικών δύο ρηματικές διακοινώσεις.

«Σύμφωνα με την Εισήγηση σας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την 26/5/2020, η πρώτη ρηματική διακοίνωση επιδόθηκε στην τουρκική πλευρά σε απάντηση του αιτήματος της για τις συντεταγμένες της κατασκευής του Φράκτη στο Νότιο Τμήμα του Έβρου».

Σύμφωνα με την ίδια Εισήγηση, «Η Ελλάς απάντησε στη τουρκική πλευρά αρνητικά λέγοντας ότι ο Φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων τα οποία ζήτησαν.

»Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη».

Ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει επίσης ότι σε σχετική απαράδεκτη και προκλητική δήλωση της 23/5/2020 το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίσθηκε ότι «η Ελλάδα ξεκίνησε δραστηριότητες ισοπέδωσης γης στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμβατικά μας χερσαία σύνορα.

»Αυτή η παραβίαση παρεμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας μέσω των απαραίτητων μέτρων».

Τέλος, (αφού αναφέρει ότι μπορεί να αρθεί ο χαρακτηρισμός ως απορρήτων των σχετικών διακοινώσεων, όπως ήταν η πάγια πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις κοινοβουλευτικού αιτήματος κατά την διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ”) ζητά να κατατεθούν στη Βουλή οι δύο ανωτέρω ρηματικές διακοινώσεις.

Σχετικά άρθρα