Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπ. Εξωτερικών: Παράνομη η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα

Υπ. Εξωτερικών: Παράνομη η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Κύπρος, Κωνσταντίνος Κούτρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Υπουργείο Εξωτερικών,

Με μια σκληρή ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει παράνομη την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα και όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά οι “απογοητευτικές δηλώσεις του επιβεβαιώνουν απλώς την εμμονή της Άγκυρας στην επιθετική πολιτική της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία”.

Το υπουργείο Εξωτερικών αφού καταγγέλλει ως “συνεχιζόμενο έγκλημα τον εποικισμό της Κύπρου” υπενθυμίζει στον νέο Τούρκο Πρόεδρο ότι “η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας διέρχεται από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξομάλυνση των σχέσεων της με αυτήν”.

Ολόκληρη η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κούτρα, σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα:

«Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν, πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, προβαίνοντας σε απογοητευτικές δηλώσεις που επιβεβαιώνουν απλώς την εμμονή της Άγκυρας στην επιθετική πολιτική της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας διέρχεται άλλωστε από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξομάλυνση των σχέσεων της με αυτήν.

Με τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Ερντογάν, μεταξύ άλλων, επιχείρησε να εξισώσει τις συγκεκριμένες διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας με τις βαριές ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό. Κάθε τέτοιος παραλληλισμός είναι ιστορικά και νομικά αβάσιμος και άρα πολιτικά απαράδεκτος.

Η Τουρκία έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, του συνεχιζόμενου εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο και την αποκατάσταση του δικαιώματος όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και περιουσίες τους.

Επί πλέον, εφόσον η Τουρκία επιθυμεί, όπως διατείνεται, να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να προβεί σε έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης, να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να τερματίσει κάθε παράνομη και προκλητική ενέργεια στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Υφαλοκρηπίδα».

Σχετικά άρθρα