Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Πρόγραμμα 13,4 δισ. ευρώ για στήριξη εργασίας και επιχειρήσεων

Τσίπρας: Πρόγραμμα 13,4 δισ. ευρώ για στήριξη εργασίας και επιχειρήσεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ζάππειο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Με ένα απόφθεγμα του Αμερικανού στοχαστή Χάουαρντ Ζιν για την ελπίδα σε σκοτεινούς καιρούς, άρχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην εκδήλωση στο Ζάππειο, για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου οικονομικού πραγράμματος του κόμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ».

Τόνισε, δε, ότι όλα όσα παρουσιάζονται γίνονται για να μην γίνει η απόγνωση συνήθεια για τους πολίτες και να μην μετατραπεί η χώρα σε χώρα «virtual reality» και υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμά μας αποτελεί ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσα υλοποιήσιμο και απολύτως αναγκαίο σχέδιο, στη βάση των υπαρκτών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.

»Ένα σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο» σημειώνοντας ότι «είναι κοινωνικά αδιανόητο και εθνικά επικίνδυνο, μια ακόμα γενιά Ελληνίδων και Ελλήνων να ενηλικιωθεί θεωρώντας δεδομένο ότι θα ζει σε μια χώρα με διαρκή ύφεση, υψηλή ανεργία και κραυγαλέες κοινωνικές ανισότητες».

Επίθεση στην κυβέρνηση μέσω… Φρίντμαν

Ο Αλέξης Τσίπρας από την αρχή εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση αναγνωρίζοντας, μεν, ότι συντονίστηκε με όσα συνέστησε η επιστημονική κοινότητα για την υγειονομική κρίση, αλλά συνέχισε λέγοντας ότι «ωστόσο σήμερα ασχολείται μονάχα με το πως θα αξιοποιήσει την κρίση για να επιταχύνει όσα αντιδραστικά είχε σχεδιάσει για την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος, ήδη πριν την πανδημία».

Προσέθεσε, δε, ότι «δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να πιστεύει ότι η ανάκαμψη είναι εύκολη ή απλή υπόθεση.

»Και δεν υπάρχει κανείς σοβαρός οικονομολόγος, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, που να πιστεύει ότι μπορεί να ‘ρθει η ανάκαμψη χωρίς να πέσει χρήμα στην αγορά» και έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης αντί να πρωταγωνιστεί σε αυτή τη πανευρωπαϊκή συζήτηση, αντί να κάνει το παν για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους που θα πέσουν άμεσα στην αγορά, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο.

»Να εμφανίζεται τακτικά και να παριστάνει το μάντη κακών.

»Να λέει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες: Χάρη σε μένα σωθήκατε από τη πανδημία, αλλά τώρα προετοιμαστείτε για τα χειρότερα.

»Και τα χειρότερα μια να τα υπολογίζουν 3, μια 5, μια 10 και την άλλη 13% ύφεση».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη αφορά τρόπους στήριξης της ζήτησης, με άλλοτε δειλά & άλλοτε γενναία σχέδια τόνωσης της ρευστότητας και της κατανάλωσης.

»Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να εκμεταλλευτεί αυτές τις δυνατότητες.

»Όχι από αφέλεια ή από άγνοια» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν θέλει να διαταραχθεί το σχέδιο των συντηρητικών αλλαγών που είχε σχεδιάσει για τις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία και την οικονομία».

Θύμισε δε την πρόταση του Μίλτον Φρίντμαν, του επιλεγόμενου «πατέρα του νεοφιλελευθερισμού», για «λεφτά από το ελικόπτερο» για να τονωθεί η ζήτηση, ενώ περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, ο Α. Τσίπρας είπε ότι «οι επιχειρήσεις δεν μπορούν, οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν και η κυβέρνηση δεν θέλει», περιγράφοντας μια εξαιρετικά σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους, με μειώσεις μισθών, υπερεργασία και ταυτόχρονα υψηλούς λογαριασμούς που «τρέχουν».

Πρόγραμμα 13,4 δισ. ευρώ

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού στην οικονομία, ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι «περιλαμβάνει ένα πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δισ. ευρώ, στοχευμένο όμως σε δράσεις που θα δώσουν πολλαπλασιαστική επίδραση στη πραγματική οικονομία αλλά και στήριγμα σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, επιχειρηματία», προσθέτοντας ότι «βασικός του άξονας, είναι όπως και στη πρώτη του εκδοχή η στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της», ενώ αναφέρόμενος στις επιχειρήσει σημείωσε ότι «αυτές τις λίγες που αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας, και προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.

»Αυτές που επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, όπου προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.

»Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή, για τις οποίες προτείνουμε τη κάλυψη για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος. Προϋπόθεση για τη παραπάνω στήριξη, η διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Σχετικά άρθρα