Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαγγέλης Καλπαδάκης: Η συνεργασία με το Ισραήλ βασίζεται στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας

Βαγγέλης Καλπαδάκης: Η συνεργασία με το Ισραήλ βασίζεται στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξανδρος Διακόπουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης, Βίντεο, Γιόσι Αμράνι, ΕΛΙΑΜΕΠ, Ισραήλ, Ισραηλινή Πρεσβεία, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Υπουργείο Εξωτερικών,

Σε δημόσια τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ και η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, με αφορμή τα 30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ, ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ξετύλιξε τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τη συμμαχία Αθήνας – Ιεροσολύμων, κάνοντας σαφές ότι αυτές δεν έχουν αλλάξει από το 2015 και καθ όλη τη διάρκεια της κυβέρνησης Τσίπρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλπαδάκης, «στηρίζουμε την οικοδόμηση στρατηγικών σχέσεων με το Ισραήλ διότι έχουμε συγκλίνοντα συμφέροντα σε γεωπολιτικό και οικονομικό/ενεργειακό επίπεδο (Ισραήλ είναι πιο δυναμική οικονομία και τεχνολογική δύναμη της περιοχής).

»Η συνεργασία με Ισραήλ δεν στρέφεται απέναντι σε τρίτη χώρα, αλλά βασίζεται στην προώθηση της ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή».

Υπενθύμισε δε ότι στο πλαίσιο αυτό έγιναν από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έξι τριμερείς, δύο Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας, Υπεγράφη Αμυντική Συμφωνία, προωθήθηκε ο EastMed, ενισχύθηκε οικονομική και επιστημονική συνεργασία, τουρισμός κλπ.

Εξήγησε ότι, «οι θέσεις μας στο παλαιστινιακό δεν επηρεάζεται από τη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ.

»Παραμένουμε και παραμείναμε σταθερά υπέρ λύσης δύο κρατών που συμβιώνουν ειρηνικά, στη βάση συνόρων 1967, με Ανατ. Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα (του μελλοντικού κράτους της) Παλαιστίνης και στηρίζουμε συνεργασία Ελλάδας και ΕΕ με Παλαιστίνη».

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπάς, σε επίσκεψή του Αθήνα είχε πει ότι είναι θετικό ότι η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με Ισραήλ διότι έτσι μπορεί να παίζει θετικό ρόλο μεταξύ των δύο πλευρών.

Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απόδωσε μεγάλη σημασία στον αντισημιτισμό και στην ήττα της Χρυσής Αυγής.

Σε αυτό συνέβαλαν η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα σε Yad Vashem τον Νοέμβριο του 2015, η πρώτη εκδήλωση σε Κοινοβούλιο για Διεθνή Ημέρα Ολοκαυτώματος, η εκδήλωση τον Ιούνιο του 2017 με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Θεσσαλονίκη με συμμετοχή παιδιών επιζήσαντα και η εμβληματική ίδρυση Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ αποτέλεσαν τη βάση για να ανοιχτούμε σε σειρά από άλλες πρωτοβουλίες εντός ΕΕ και στην περιοχή:

Στήριξη σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ, ασκήσεις με τρίτες χώρες σε Ανατολική Μεσόγειο (άσκηση με ΗΑΕ/ΗΠΑ/Ιταλία «Ινίοχος»), τριμερής με Κύπρο, 3+1 και με ΗΠΑ, συμμετοχή Ισραήλ στη βαλκανική πρωτοβουλία τον Δεκέμβριο του 2018 στη Σερβία και η συμμετοχή του Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2018, όπου συναντήθηκε με Βαλκάνιους Υπουργούς, όπως και η συμμετοχή στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου στην Αίγυπτο.

Η διμερής μας σχέση, συνέχισε ο κ. Καλπαδάκης, θα κινηθεί μπροστά τουλάχιστον με μικρά βήματα.

Αλλά για να κινηθεί μπροστά με μεγάλα βήματα και οι δύο χώρες θα πρέπει να έχουν όραμα για την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής.

Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή με ενεργητική πολιτική.

Το Ισραήλ θα πρέπει να αναδείξει ποιο είναι το όραμά του για την περιοχή.

Δυστυχώς θα υπάρξει δύσκολη περίοδος μπροστά μας ειδικά με την προοπτική προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη, που θα υπονομεύσει την ειρήνη στην περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τον Ιανουάριο 2016 Λευκωσία, ότι η φιλία μας πρέπει να οικοδομηθεί στην ειλικρίνεια και μόνο έτσι πρέπει να μιλάμε και τότε ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι εποικισμοί δεν βοηθούν την ειρήνη.

Δείτε την τηλεδιάσκεψη:

Στη συζήτηση εκτός από τον Βαγγέλη Καλπαδάκη συμμετείχαν ο Γιόσι Αμράνι, πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού και ο Amikam Nachmani, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου «Bar-Ilan» του Ισραήλ. Τη συζήτηση συντόνισε η Οντίν Λιναρδάτου, υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Σχετικά άρθρα