Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βρούτσης: Περνάμε σε… ανοδικό κύκλο ανάπτυξης

Βρούτσης: Περνάμε σε… ανοδικό κύκλο ανάπτυξης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανεργία, Γιάννης Βρούτσης, Υπουργείο Εργασίας,

Σε ανοδικό κύκλο ανάπτυξης έχει περάσει η ελληνική οικονομία και για αυτό τώρα η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος των προσπαθειών της στην καταπολέμηση της ανεργίας υποστηρίζει ο υπουργός Απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση του πρώτου Συμβουλίου Κοινωνικής Απασχόλησης, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο οποίο μετείχαν οι πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων και τα προεδρεία Κοινωνικών Εταίρων ο κύριος Βρούτσηςτόνισε ότι έγινε μία “εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση με τους Κοινωνικούς Εταίρους και με τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία δημιουργούν δράσεις πάνω στον τομέα της απασχόλησης και εξήχθησαν πολύ σημαντικά συμπεράσματα”.

Διαβάστε όλες τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Απασχόλησης έξω από το Μαξίμου:

Ι. Βρούτσης: Καθώς η Ελληνική Οικονομία περνάει σε ένα ανοδικό κύκλο ανάπτυξης, το μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση και τη χώρα, είναι η ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας. ΓΙ’ αυτό, λοιπόν, επιδιώκουμε ένα δυνατό, ένα ισχυρό κοινωνικό μέρισμα απασχόλησης, μέσα από αυτήν την ανάπτυξη.

Σήμερα, ήταν η πρώτη θεσμοθετημένη συνάντηση, που και για αυτόν το λόγο δημιουργήσαμε, του Κυβερνητικού Συμβούλιου Απασχόλησης. Έγινε μία εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση με τους Κοινωνικούς Εταίρους και με τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία δημιουργούν δράσεις πάνω στον τομέα της απασχόλησης και εξήχθησαν πολύ σημαντικά συμπεράσματα.

Οι συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβούλιου Απασχόλησης θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η επόμενη θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο. Τα συμπεράσματα και τα πρακτικά του Συμβουλίου, θα αποτελέσουν για εμάς κατευθυντήριες γραμμές, μέσα από τις οποίες θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα, μέχρι την επόμενη συνάντηση.

Ενδεικτικά αναφέρω, που είναι και στις εισηγήσεις που κάναμε ως υπουργείο Εργασίας, το λευκό μητρώο των επιχειρήσεων, μέσα από το οποίο θα επιδιώξουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθότι διαθέτουμε και τα εργαλεία, όπως είναι η Εργάνη, να διαμορφώσουμε ένα μητρώο για τις επιχειρήσεις που θα κινητροδοτούμε εκείνους οι οποίοι είναι συνεπείς, συμμορφώνονται με τους νόμους του κράτους, τις επιχειρήσεις εννοώ, που δεν χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, που διατηρούν τον αριθμό των εργαζομένων τους ή τον αυξάνουν, που δεν είναι εποχιακές, που δεν έχουν επιπέσει σε παραβάσεις εργασιακές, θα έχουν απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, μία μειωμένη παρέμβαση όσον αφορά τους ελέγχους του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει μέσα από ένα διάλογο που θα ξεκινήσουμε αμέσως σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να το συνδέσουμε και με μία πιθανή μείωση των εισφορών.

Επιπλέον, είναι το ζήτημα το οποίο αφορά τις συμπράξεις των Κοινωνικών Εταίρων, που θα γίνει, επίσης, για πρώτη φορά με το υπουργείο Εργασίας, με την Κυβέρνηση γενικότερα, αλλά και με τον ΟΑΕΔ. Να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς, τις δράσεις, τις συνέργιες που κάνουν οι Κοινωνικοί Εταίροι και η Κυβέρνηση, έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα όλων των ενεργειών.

Και μαζί με αυτό, ανακοινώνω ότι την Παρασκευή υπέγραψα την υπουργική απόφαση από την οποία γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρωτοποριακά στην Ευρώπη, η διάγνωση αναγκών εργασίας, καθώς υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο το οποίο απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, μέσα από το οποίο, προαιρετικά σε πρώτη φάση, μπορούμε να αναγνώσουμε τις ανάγκες για απασχόληση, για δεξιότητες, ηλικιακά κριτήρια, προσόντα και αυτό θα αποτελέσει την πρώτη βάση, την πιο αξιόπιστη που είχαμε ποτέ στη χώρα, για αν δούμε βραχυχρόνια και μακροχρόνια την πραγματική διάγνωση των αναγκών εργασίας που δεν την είχαμε ποτέ μέχρι τώρα.

Δημοσιογράφος: Το λευκό μητρώο θα συνδεθεί και με τις φοροελαφρύνσεις;

Ι. Βρούτσης: Το λευκό μητρώο απασχόλησης, σε πρώτη φάση, αφορά το υπουργείο Εργασίας. Αφορά, όπως είπα, τους ελέγχους. Και σε δεύτερη φάση, θα το δούμε, το εξετάζουμε τη σύνδεσή του, με μία πιθανή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ, το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι συνεπής, των επιχειρήσεων, τι σχέδια ενεργοποιούν; Ή δεν έχετε σχέδια;

Ι. Βρούτσης: Το ότι οι επιχειρήσεις κάποιες δεν είναι συνεπείς – μην ξεχνάμε και την άλλη πλευρά …..

Δημοσιογράφος: Η συντριπτική πλειονότητα…

Ι. Βρούτσης: Μην το λέτε αυτό. Υπάρχει μία μεγάλη κατηγορία συνεπών επιχειρήσεων διαχρονικά. Αυτόν τον κόσμο της επιχειρηματικότητας ποτέ δεν τον αναγνωρίσαμε και ποτέ ως Πολιτεία δεν τον τοποθετήσαμε στην θέση που του αρμόζει, δηλαδή να υπάρξουν κριτήρια αναγνώρισης. Αυτό κάνουμε για πρώτη φορά. Και πιστεύω ότι θα έχει αποτελέσματα και στην απασχόληση, γιατί είναι ισχυρό κίνητρο για κάποιον να μπει σε αυτό το Λευκό Μητρώο της επιχειρηματικότητας και να αυξήσει το προσωπικό του ή να διατηρήσει τις θέσεις απασχόλησης και το σημαντικότερο, να μην υποπέσει σε εργασιακή παράβαση.

Σχετικά άρθρα