Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκική υστερία για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Τουρκική υστερία για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Τι απαντά το ΥΠΕΞ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενοκτονία Ποντίων, Πόντιοι, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Προκλητικό το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τις εκδηλώσεις της Ελλάδας για την 19η Μαΐου, ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Χαμί Ακσόι, καταδικάζει τις δηλώσεις των ελληνικών πολιτικών Αρχών ως «αβάσιμες και παραληματικές» που «δεν συμβαδίζουν με τα ιστορικά γεγονότα και της αξίες του 21ου αιώνα».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919, όταν έγινε το πρώτο βήμα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, είναι μια ευτυχισμένη μέρα όχι μόνο για το έθνος μας, αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

»Σε μια τέτοια μέρα, οι αβάσιμες και παραληρηματικές δηλώσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των Ελληνικών Αρχών με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 δεν είναι συμβατές με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει προτρέποντας την ελληνική πλευρά να «δεχτεί τη χείρα φιλίας» που τείνει η Τουρκία.

«Επιμένοντας στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις μέσω του διαλόγου, η Ελλάδα θα πρέπει, στο χέρι φιλίας που τείνουμε, όπως στο παρελθόν να προχωρήσει σε μία σωστή ανάγνωση της αλλαγής που έχει επέλθει στον κόσμο».

H Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους.

»Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης.

»Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών.

»Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια.

»Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».

Σχετικά άρθρα