Το ECDC εξέδωσε έκθεση κινδύνου για το ύποπτο φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά, αναφέροντας ότι στις χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί 230 τέτοια περιστατικά και 2 θάνατοι.
Ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κλήθηκε από δημοσιογράφο να αναλύσει αυτή την κατάσταση και ρωτήθηκε αν ανησυχεί για αυτό το φαινόμενο.
«Ναι, το είδα. Έχω μιλήσει μάλιστα και με τους επιστήμονες που συνέγραψαν αυτή την εκτίμηση κινδύνου, οι οποίοι εξακολουθούν βέβαια στα κύρια συμπεράσματα της μελέτης αυτής, η οποία είναι πολύ ενδελεχής, να λένε τα πράγματα που έχουμε πει ήδη για αυτό το σύνδρομο» είπε αρχικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Και συνέχισε λέγοντας:
«Πρώτον, ότι είναι χαμηλός ο κίνδυνος από την ίδια τη νόσο COVID στα παιδιά, ξεκινούν με αυτή την παραδοχή.
»Και το δεύτερο συμπέρασμα, είναι ο χαμηλός κίνδυνος από αυτό το σύνδρομο στα παιδιά, το οποίο εξακολουθούν να το θεωρούν εξαιρετικά σπάνιο.
»Μάλιστα, κάνουν και μια ενδελεχή καταγραφή όλων των περιπτώσεων.
»Καταγράφουν και τα περιστατικά των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία είναι 85. Μερικοί λένε ότι τώρα θα ξεπεράσουν και τα 100.
»Βέβαια η επιδημία έχει τεράστια διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
»Και συζητούμε αναλυτικά και σε ποια παιδιά έχει τεκμηριωθεί και σε ποια όχι η παρουσία του ιού.
»Και μάλιστα το περίεργο σε αυτή τη νόσο, σε αυτό το σύνδρομο, είναι ότι κάποια παιδιά εμφανίζουν αυτό το σύνδρομο έχοντας μόνο θετικά αντισώματα για τον ιό, όχι ενεργό νόσο.
»Άρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεδιαλύνει κανείς περί τίνος ακριβώς πρόκειται.
»Είναι κάτι που οφείλεται στη νόσο; Είναι κάτι που οφείλεται σε αντισώματα και στην ανοσία έναντι της νόσου;
»Πάντως αυτό που καταλήγουν είναι, πρώτον, ότι είναι σπάνιο.
»Δεύτερον, ότι υπάρχει μια επαγρύπνηση αυτή τη στιγμή και στην Ευρώπη και στην Αμερική, ιδιαίτερα σε χώρες που τρέχει η επιδημία με μεγάλα νούμερα, να αναγνωριστεί γρήγορα ένα τέτοιο περιστατικό και να δοθεί έγκαιρα η θεραπεία – γιατί υπάρχει θεραπεία – και να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιπλοκή.
»Επειδή μοιάζει με μια νόσο, είναι πολύ συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, την οποία την ξέρουν οι παιδίατροι πολύ καλά, τη νόσο Kawasaki, τη συγκρίνουν με αυτή τη νόσο και λένε ότι αυτό είναι κάτι πιο βαρύ, πιο επικίνδυνο για την υγεία του παιδιού και για αυτό συνιστούν να υπάρχει επαγρύπνηση.
»Παρόλα αυτά, δεν καταλήγουν στο εάν υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού, λένε ότι μάλλον οφείλεται στην κυκλοφορία του ιού.
»Μια μελέτη από την Ιταλία παράλληλα, δημοσιεύτηκε ή εχθές ή προχθές από το Μπέργκαμο με 10 παιδάκια και λέει ότι είναι πολύ περισσότερη η συχνότητα σε σχέση με τη συχνότητα αντίστοιχων συνδρόμων που έβλεπαν στο παρελθόν.
»Σίγουρα μια επαγρύπνηση, σίγουρα δεν αλλάζει αυτά που ξέρουμε για τα παιδιά.
»Η επαγρύπνηση επαφίεται αυτή τη στιγμή στους ειδικούς.
»Στην Πατρίδα μας δεν έχουμε δει ένα σύνδρομο που να οφείλεται στον ιό και να εξελίσσεται έτσι σε ένα παιδάκι.
»Πολύ λίγοι οι θάνατοι σε παιδιά που σχετίζονται με αυτό το σύνδρομο σε παγκόσμιο επίπεδο.
»Θεωρώ ότι είναι κάτι αναμενόμενο να δούμε τέτοιες σπάνιες επιπλοκές της νόσου, ακόμα και σε πληθυσμό που δεν κινδυνεύει πολύ, όταν έχεις εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα σε μια χώρα και για αυτό χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση.
»Δεν μας ανησυχεί ως προς τα γενικά μας συμπεράσματα για τα παιδιά, αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση.
»Δεν είναι σαφής η σχέση του με τον ιό, αλλά μάλλον υπάρχει, είναι πιθανή.
»Και οι ειδικοί, οι παιδίατροι, έχουν επαγρύπνηση ώστε να δίνουν έγκαιρα θεραπεία και, φυσικά, να ελέγχουν για την παρουσία του ιού, είτε με μοριακό έλεγχο, είτε ανοσία έναντι του ιού με ειδικά και αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, αν υπάρχει τέτοια υποψία.
»Περιμένουμε περισσότερη πληροφορία. Είναι λίγα τα δεδομένα νομίζω για να τοποθετηθούμε με σαφήνεια, αλλά η εκτίμηση κινδύνου του ECDC είναι σαφής: χαμηλός ο κίνδυνος νόσου στα παιδιά από τη νέα νόσο, χαμηλός ο κίνδυνος εμφάνισης αυτού του συνδρόμου στα παιδιά από τη νέα νόσο».