Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τάκης Θεδωρικάκος: Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορά της και το διεθνές δίκαιο

Τάκης Θεδωρικάκος: Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορά της και το διεθνές δίκαιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κομοτηνή, Τάκης (Παναγιώτης) Θεοδωρικάκος, Υπουργείο Εσωτερικών,

Από την Κομοτηνή, όπου εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, έστειλε το μήνυμα πως «η Ελλάδα υπερασπίζεται και θα υπερασπίζεται πάντοτε τα σύνορά της και το διεθνές δίκαιο» και πως «το ισχυρότερο όπλο μας είναι η ενότητα του ελληνικού λαού», ενώ σημείωσε πως η περιοχή είναι το σύνορο και η αρχή της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ο υπουργός απάντησε στις απειλές και την προκλητικότητα της Τουρκίας και δήλωσε πως «δεν θα κουραστούμε ποτέ να φυλάμε τα σύνορά μας και δεν πρόκειται να αποδεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ούτε στη Θράκη, ούτε στο Αιγαίο».

«Σήμερα, 100 χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Θράκης, η Ελλάδα συνεχίζει να βιώνει απειλές και προκλήσεις από τους εξ ανατολών γείτονές μας», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και απευθυνόμενος στην Άγκυρα συνέχισε:

«Εδώ, από τη Θράκη, στέλνουμε ισχυρό μήνυμα: Απαντάμε με αποφασιστικότητα!

»Δεν θα κουραστούμε ποτέ να φυλάμε τα σύνορά μας!

»Όπως έχει διαμηνύσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αποδεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ούτε στη Θράκη ούτε στο Αιγαίο.

»Η Ελλάδα υπερασπίζεται και θα υπερασπίζεται τα σύνορά της και το διεθνές δίκαιο».

Επίσης, τόνισε την ανάγκη της ενότητας του ελληνικού λαού, την οποία χαρακτήρισε το ισχυρότερο όπλο μας, λέγοντας πως το ισχυρότερο δίδαγμα από τα έχει ζήσει η Θράκη είναι ότι «ο ελληνισμός μόνο ενωμένος μπορεί να σταθεί όρθιος και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που προβάλλουν στον ορίζοντα, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης που έχει η χώρα μας».

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για διχαστικές λογικές ανάμεσα σε Έλληνες»

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι «με σχέδιο, ενότητα κι αλληλεγγύη, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία» και τόνισε πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για διχαστικές λογικές ανάμεσα σε Έλληνες, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που ζούμε».

Για τη Θράκη είπε πως «αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων» κι επισήμανε:

«Η Ελλάδα σέβεται με υποδειγματικό τρόπο τη θρησκευτική ελευθερία όλων των κατοίκων της.

»Και αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει.

»Η πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας εφαρμόζεται στην πράξη.

»Επιδίωξή μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ενίσχυση της εκπαίδευσης για το σύνολο του πληθυσμού της Θράκης».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχει η Θράκη, λόγω και της στρατηγικής της θέσης, σημειώνοντας ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ενεργειακό και μεταφορικό κέντρο ευρύτερης διεθνούς αναφοράς.

Η περιοχή μπορεί να προσφέρει περισσότερα στην οικονομία μέσω αύξησης του πολιτιστικού, του ιστορικού, του θρησκευτικού και του φυσιολατρικού τουρισμού.

Αυτός ο τόπος έχει ανεκτίμητους θησαυρούς που πρέπει να αναδειχθούν ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης για περισσότερους επισκέπτες όλο το χρόνο, είπε ο υπουργός.

Στόχος της κυβέρνησης για τη Θράκη είναι η βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη και, κυρίως, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν εδώ και να έχουν σημαντικές προοπτικές στη ζωή τους, δίνοντας παράλληλα αναπτυξιακή πνοή σε αυτήν την πανέμορφη γωνιά ελληνικής γης, επισήμανε.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «η Θράκη είναι ο εθνικός προμαχώνας του ελληνισμού» και υπογράμμισε:

«Έχουμε πάντα αυτά τα λόγια στη σκέψη μας και στην ψυχή μας.

»Γι’ αυτό η σημερινή κυβέρνηση θα στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της αυτόν εδώ τον τόπο και όλους εσάς τις Θρακιώτισσες και τους Θρακιώτες που κρατάτε ψηλά την ελληνική σημαία».

«Κάθε γωνιά της Θράκης αναβλύζει ελληνική ιστορία»

Επιπλέον, ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε στη διάρκεια της επίσημης δοξολογίας που τελέστηκε στο προαύλιο του καθεδρικού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κομοτηνή και αναφέρθηκε στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό.

«Κάθε γωνιά της Θράκης αναβλύζει ελληνική ιστορία, γιατί σε κάθε γωνιά της Θράκης είναι παρούσα η Ελλάδα της υπερηφάνειας και της εθνικής αξιοπρέπειας.

»Της Θράκης μας που είναι το σύνορο και η αρχή της Ελλάδας.

»Της Θράκης μας που είναι το σύνορο και η αρχή της Ευρώπης», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Οι νικήτριες δυνάμεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισαν την ενσωμάτωσή της Θράκης στην Ελλάδα, αποκαθιστώντας μια ιστορική πραγματικότητα.

»Γιατί η Θράκη από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν και είναι ελληνική.

»Το μαρτυρούν ο Ηρόδοτος, τα ιστορικά της μνημεία, τα βυζαντινά χρυσόβουλα, οι αγώνες και το αίμα που έδωσαν οι κάτοικοί της για να κρατήσουν ζωντανό και να μεγαλώσουν το δέντρο του ελληνισμού».

Σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει όλους τους Έλληνες ώστε να περάσει στη συνέχεια η χώρα σε μια ισχυρή και δυναμική ανάπτυξη.

Ιδιαίτερα τόνισε την ενίσχυση που θα δώσει η κυβέρνηση για να παραμείνουν οι νέες και οι νέοι στη Θράκη.

Την αναφορά στους νέους σχολίασε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του για τη δήλωση του υπουργού ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τους νέους να παραμείνουν στη Θράκη.

Ο μητροπολίτης πρόσφερε στον κ. Θεοδωρικάκο έναν τόμο για την απελευθέρωση της Κομοτηνής και ο υπουργός Εσωτερικών, από την πλευρά του, τον ευχαρίστησε για τα θερμά του λόγια, δήλωσε υπερήφανος για την παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θράκης και εξήρε τον ρόλο της Εκκλησίας και των μητροπολιτών σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θράκη, λέγοντας ότι επιτελούν ένα σπουδαίο έργο.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιάννης Γκαράνης. Παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, οι βουλευτές, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Δημήτρης Χαρίτου, Ιλχάν Αχμέτ, δήμαρχοι και άλλοι επίσημοι.

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης γίνονται χωρίς την παρουσία πολιτών.

Σχετικά άρθρα