Ικανοποιημένος με τις κατευθυντήριες γραμμές και τις συστάσεις της Κομισιόν για τον τουρισμό, εμφανίστηκε ο Στέλιος Πέτσας.
«Η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων για τον τουρισμό και τις μεταφορές που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Υπογραμμίζοντας πως «στόχος είναι η σταδιακή, με κοινούς κανόνες και προϋποθέσεις, αποκατάσταση των μεταφορών και του τουρισμού σε όλη την ΕΕ», τονίζει πως «το φετινό καλοκαίρι, δεν θα είναι σαν το περσινό».
Όπως επισημαίνει ο κ. Πέτσας, «η διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου δεν ήταν αυτονόητη.
»Η Ελλάδα έθεσε πρώτη το ζήτημα του τουρισμού στον Ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο.
»Και σε συνεργασία με άλλες χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξαμε στο σημερινό πλαίσιο που σέβεται μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ: την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.
»Στόχος είναι η σταδιακή, με κοινούς κανόνες και προϋποθέσεις, αποκατάσταση των μεταφορών και του τουρισμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
»Αυτή η αποκατάσταση θα επιτρέψει την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
»Στο πλαίσιο που παρουσιάστηκε σήμερα ενσωματώνονται πολλές από τις προτάσεις μας.
»Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει προτάσεις για υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, για εργαλεία ιχνηλάτισης, για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και για μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την ανάδειξη της Ευρώπης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού».
Ο κ. Πέτσας αναφέρει πως «συνεκτικός κρίκος του όλου πλαισίου είναι η “αρχή της μη-διάκρισης”». Με βάση αυτή την αρχή, διευκολύνεται η μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση, ή το μέσο μεταφοράς, σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσθέτει:
«Στην κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα στην οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενος μπορούν να ενημερώνονται με διαφάνεια και εγκυρότητα για τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας.
Όπως φαίνεται, η Ελλάδα χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού ανά 100.000 κατοίκους.
Και αυτός είναι -ένας ακόμη- παράγοντας προσέλκυσης τουριστών στη χώρα μας.
Με το σημερινό πλαίσιο εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη ότι οι μετακινήσεις θα είναι ασφαλείς, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού».
Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «ακόμη και σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, η Ελλάδα είναι έτοιμη.
»Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της απασχόλησης.
»Αλλά, ας μην έχουμε αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι, δεν θα είναι σαν το περσινό».
To σχέδιο της Κομισιόν
Ένα πακέτο συστάσεων προς τις 27 χώρες μέλη της Ένωσης δημοσίευσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρακινώντας τις να ανοίξουν τα εσωτερικά τους σύνορα για να αποτραπεί ένα ναυάγιο των δραστηριοτήτων του τουριστικού τομέα, που αντιπροσωπεύει το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και το 12% των θέσεων απασχόλησης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την προοδευτική άρση των ελέγχων και των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
«Αυτό δεν θα είναι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι… Όμως, αν κάνουμε όλοι προσπάθειες, δεν θα χρειαστεί να περάσουμε το καλοκαίρι αποκλεισμένοι στο σπίτι και το καλοκαίρι δεν θα χαθεί εντελώς για την τουριστική βιομηχανία», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί στην έναρξη νομικών διαδικασιών σε βάρος χωρών που παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ μη επιβάλλοντας στις εταιρείες να επιστρέψουν χρήματα σε πελάτες για ταξίδια ή διακοπές που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.
Η Βεστάγκερ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως οι ταξιδιωτικές εταιρείες, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρα στους ανθρώπους για να δεχθούν βεβαιώσεις καταβολής χρημάτων (vouchers) για να τις χρησιμοποιήσουν αργότερα, υπογράμμισε όμως πως οι πολίτες της ΕΕ έχουν θεμελιωδώς το δικαίωμα να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβάλει, αν το θέλουν.
«Από σήμερα θα σταλούν επιστολές στα κράτη μέλη που παραβιάζουν αυτή την πολύ θεμελιώδη αρχή. Οι επιστολές αυτές αποστέλλονται την ώρα που μιλάμε», δήλωσε αναφερόμενη στο πρώτο επίσημο βήμα στο πλαίσιο της αποκαλούμενης παραβίασης νομικών διαδικασιών.
Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι εμφανίσθηκε καθησυχαστικός σε συνέντευξή του δημοσιεύεται σήμερα σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δραστηριότητες του τουριστικού τομέα μπορούν να διασωθούν. Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία δηλώνει ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να διασωθεί έως και κατά 60% .
«Θα έχουμε τουριστική περίοδο αυτό το καλοκαίρι, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμοσθούν μέτρα ασφαλείας και περιορισμοί που δεν ίσχυαν τον περασμένο χρόνο», δηλώνει στην συνέντευξή του.