Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ»

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρμενία, Βίντεο, Γενοκτονία Αρμενίων, Νίκος Δένδιας, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ισχυρό μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης στους συμμάχους μας Αρμένιους, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, έγραψε το ακόλουθο φορτισμένο μήνυμα:

«Η σκέψη μας είναι και φέτος κοντά στους Αρμένιους της πατρίδας μας, αλλά και στους προγόνους τους και στους Αρμένιους φίλους μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

»Έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο παρελθόν».

Να σημειωθεί ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και με τον ίδιο τρόπο με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Ελλήνων και των Ασσυρίων (Νεστοριανών χριστιανών).

Εκτός από τη δολοφονία ανθρώπων, η γενοκτονία περιλάμβανε και την απαγωγή γυναικών και παιδιών τα οποία εξισλαμίζονταν, άλλαζαν ονόματα και ενσωματώνονταν σε νοικοκυριά μουσουλμάνων ως σύζυγοι ή σκλάβοι.

Σύμφωνα με τα έθιμα των τοπικών φυλών, για να αποφεύγονται οι αποδράσεις, οι σκλάβοι μαρκάρονταν με τατουάζ στο πρόσωπο ή το λαιμό.

Πόλεις όπως η Χαρπούτ (Δυτική Αρμενία) και η Μεζρέ (Αν. Τουρκία) είχαν γίνει κέντρα εμπορίας Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων σκλάβων.

Σχετικά άρθρα