Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χάσμα Βορρά-Νότου στη Σύνοδο Κορυφής – Αποφάσεις έως 6 Μαΐου για τους «27»

Χάσμα Βορρά-Νότου στη Σύνοδο Κορυφής – Αποφάσεις έως 6 Μαΐου για τους «27»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Σαρλ Μισέλ, Σύνοδος Κορυφής, Τζουζέπε Κόντε,

Διατηρήθηκε και μάλιστα με σαφήνεια το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου στη Σύνοδο Κορυφής που δεν κατέληξε σε συμφωνία και οι «27» δίνουν νέο ραντεβού στις 6 Μαΐου.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας Tαμείου Aνάκαμψης, διαφώνησαν, ωστόσο, στον τρόπο χρηματοδότησης και έτσι «πέταξαν το μπαλάκι» στην Κομισιόν, ζητώντας να επεξεργαστεί εκείνη τις λεπτομέρειες αυτής της κοινής προσπάθειας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι 27 ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διπλωματικές πηγές, που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη των «27» είπαν ότι η συζήτηση δεν ήταν σε τόσο υψηλούς τόνους όσο πριν από έναν μήνα.

Όμως η διάσταση απόψεων εκφράστηκε με σαφήνεια, με τέσσερις χώρες –Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία– να διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιδοτήσεων.

Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.

Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε: «Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια.

»Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο».

Μητσοτάκης: Η χρηματοδότηση πρέπει να έχει χαρακτήρα επιχορήγησης, όχι δανείων

Την ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας τόνισε στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παρέμβαση πρέπει να είναι μαζική, μεγάλη και άμεση, ανέφερε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση των κρατών πρέπει να έχει περισσότερο τον χαρακτήρα επιχορηγήσεων και λιγότερο τη μορφή δανείων.

«Δεν χρειάζονται οι χώρες περισσότερο χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αν η δράση της ΕΕ καθυστερήσει και δεν είναι άμεση κι αποφασιστική, τότε τα προβλήματα θα γίνουν τεράστια και οι δαίμονες του λαϊκισμού καραδοκούν», προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρχει κοινό πλαίσιο για τη σταδιακή απεμπλοκή από τα περιοριστικά μέτρα.

«Η επανέναρξη θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ΄ ό,τι το κλείσιμο», υπογράμμισε.

Επίσης πρότεινε να έχουν όλες οι χώρες από κοινού πρόσβαση στο εμβόλιο, όταν παραχθεί, και ζήτησε στο πλαίσιο της ελευθερίας μετακίνησης ανθρώπων, που είναι από τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε, να ενθαρρυνθούν οι πολίτες από τις χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στο Νότο σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς.

Σχετικά άρθρα