Σε τουριστική περίοδο τριών μηνών φαίνεται πως βαδίζει ο ελληνικός τουρισμός, υποστήριξε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Πρόκειται για ευσεβείς πόθους και για φρούδες ελπίδες. Για άρνηση της πραγματικότητας.
Ο κ. Θεοχάρης, επεσήμανε στον ΣΚΑΪ ότι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, θα σηκώσουν το βάρος της τουριστικής χρονιάς εφέτος.
Συμπλήρωσε παράλληλα, ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις και για επέκταση της περιόδου τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.
Προϋπόθεση των παραπάνω είναι φυσικά να μην υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού.
Λογικές απορίες
Βεβαίως δεν φαίνεται να τον απασχολούν λογικά ερωτήματα, όπως, πώς θα έρθουν οι τουρίστες, με ποιες πτήσεις και με ποια χρήματα, όπως και από ποιες χώρες.
Επίσης, πόσοι τουρίστες θα επιβιβάζονται σε ένα αεροπλάνο, όταν πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις;
Κι εάν τα αεροπλάνα πετάνε με λιγότερους επιβάτες, ας πούμε τους μισούς ή το 1/3, πόσο θα κοστίζουν τα εισιτήρια; Διπλάσιες ή τριπλάσιες τιμές;
Επίσης τα κρουαζιερόπλοια έχουν δέσει για 100 ημέρες.
Πτήσεις από την Αμερική, πριν τον Σεπτέμβριο, δεν πρόκειται να γίνουν.
Οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες είπαν «ξεχάστε τα ταξίδια».
Αυτά είναι γεγονότα. Μπορούμε να αριθμήσουμε δεκάδες ακόμα και όλα διαψεύδουν τα όσα υποστηρίζει ο κ. Θεοχάρης.
«Υγειονομικό διαβατήριο»
Το μεγάλο ωστόσο στοίχημα της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς είναι η ασφαλής είσοδος και έξοδος των επισκεπτών μας στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό προωθείται το «υγειονομικό διαβατήριο», όπως ανάφερε ο υπουργός προκειμένου να περιγράψει μια μεθοδολογία «ασφαλούς εισόδου», όπως είπε.
Δηλαδή, ενώ ακόμα η επιστήμη δεν έχει καταλήξει με σιγουριά για τη συμπεριφορά του κορωνοϊού, ο κ. Θεοχάρης συζητά «υγειονομικά διαβατήρια», τα οποία δεν μας λέει υπό ποιες προϋποθέσεις θα εκδίδονται.
Δηλαδή, λογική η απορία, εάν κάποιος έλαβε «υγειονομικό διαβατήριο» ποιος εγγυάται ότι μέχρι να ταξιδέψει στη χώρα μας δεν θα έχει ενδιαμέσως «αρπάξει» τον κορωνοϊό και μας έρθει ασυμπτωματικός να μας μολύνει;
Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Θεοχάρης ανάφερε, ότι γίνεται διαβούλευση στην ΕΕ προκειμένου σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδεύσει να του γίνεται ένα «αξιόπιστο τεστ» (όπως;) για την ανίχνευση του κορωνοϊού.
Μάλιστα εξήγησε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται στη χώρα εκκίνησης των διακοπών.
Αν για παράδειγμα πρόκειται για έναν Γερμανό επισκέπτη, αυτό το τεστ θα γίνεται στην Γερμανία προτού έλθει στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα τον πρώτο λόγο στο μέτωπο των τεστ θα έχει ο ΕΟΔΥ, όπως αναφέρθηκε.
Και ρωτάμε ξανά, ακόμα κι εάν επιλεχθεί το πιο «αξιόπιστο τεστ», ποιος εγγυάται ότι ο τουρίστας δεν θα κολλήσει τον κορωνοϊό μισή ώρα μετά το τεστ;
Περιμένει ακόμα… επισκέπτες
Ο υπουργός αφού ανάφερε, ότι ένα από τα μοντέλα πρόβλεψης της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς εφέτος κάνει λόγο και για πτώση κατά 50%, συμπλήρωσε ότι οι ελεύσεις τουριστών από χώρες πέραν της Ευρώπης δεν αναμένονται στην Ελλάδα.
Στον αντίποδα, η Ελλάδα διατηρεί το πλεονέκτημα της ασφαλούς υγειονομικής χώρας στη Μεσόγειο στοιχείο ιδιαίτερα θετικό, υπό το πρίσμα των «νέων πραγμάτων».
Ότι είμαστε ασφαλής υγειονομική χώρα τι ακριβώς πλεονέκτημα είναι; Για ποιους; Για όσους ήδη ζούνε εδώ.
Εάν μας ξαναφέρουν τον κορωνοϊό οι τουρίστες ποιος θα τον μαζέψει; Ο κ. Θεοχάρης;
Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους μεγάλους διοργανωτές ταξιδίων (Tour Operators) του εξωτερικού οι οποίο εκφράζουν το έντονο ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα και περιμένουν πως θα ξεδιπλωθούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας σε ξενοδοχεία κλπ.
Τέλος στο μέτωπο του εγχώριου τουρισμού επισήμανε ότι έχει εισηγηθεί στο οικονομικό επιτελείο κίνητρα για ενίσχυση του.
Το θέμα του τουρισμού είναι υγειονομική βόμβα. Δυστυχώς η οικονομική μας επιβίωση εξαρτάται από μια υγειονομική βόμβα.