Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης: «Δεν επιτρέπουμε την παράνομη είσοδο σκαφών εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων»

Μητσοτάκης: «Δεν επιτρέπουμε την παράνομη είσοδο σκαφών εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Αιγιαλίτιδα Ζώνη (Χωρικά Ύδατα), Κυριάκος Μητσοτάκης, Λαθρομετανάστες, Λιμενικό Σώμα, Μετανάστες, Πρόσφυγες,

Προφητική αποδείχθηκε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα Καθημερινή όπου δήλωνε ότι το Λιμενικό δεν θα επιτρέψει την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων δια μέσου θαλάσσης από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί οι Τούρκοι επιχείρησαν να προωθήσουν λέμβο με μετανάστες στη Λέσβο, καθώς στην οριογραμμή των ελληνικών χωρικών υδάτων, αναπτύχθηκε σταδιακά και ικανός αριθμός περιπολικών σκαφών του Λιμενικού που το απέτρεψε.

Στην συνέντευξη του στην Καθημερινή και ερωτώμενος για το φαινόμενο της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν και αυτό τον προβληματίζει ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Βεβαίως. Από την άλλη έχω απόλυτη εμπιστοσύνη πια στις επιχειρησιακές μας δυνατότητες να φυλάμε τα σύνορα μας και στην ξηρά και στη θάλασσα».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν επιτρέπουμε την παράνομη είσοδο σκαφών εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, χωρίς ποτέ να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή κανενός.

»Και νομίζω ότι πλέον το Λιμενικό, έχοντας απόλυτη πολιτική στήριξη, υπηρετεί άψογα αυτή την επιλογή, που είναι μια εθνική στρατηγική.

»Αυτό δεν καταργεί αυτομάτως τις ροές. Θα έχουμε ροές.

»Το ζητούμενο, όμως, είναι αυτές να είναι μειωμένες σε σχέση με αυτό που είχαμε.

»Η χώρα μπορεί να διαχειριστεί μικρές ροές.

»Αυτό που δεν θέλει -και δεν θα το επέτρεπα ποτέ- είναι να κληθεί να αντιμετωπίσει μια οργανωμένη, εντός εισαγωγικών, εισβολή που θα είναι ενορχηστρωμένη κεντρικά από την Τουρκία».

Στην ερώτηση εάν περιμένει κάποια κλιμάκωση από μέρους της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Όχι κατ’ ανάγκην. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μας απασχολεί, πάνω απ’ όλα, η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

»Ίσως είναι και μια ευκαιρία ο κορωνοϊός, για μια άλλη είδους ματιά σε αυτά τα ζητήματα, πολύ περισσότερο από πλευράς Τουρκίας.

»Γιατί αυτή είναι η οποία μονίμως προκαλούσε την Ελλάδα.

»Δεν θα ήμουν έτοιμος να μιλήσω για την «διπλωματία του κορονοϊού» όπως μιλούσαμε για τη «διπλωματία των σεισμών».

»Αλλά, σίγουρα, αυτές οι μεγάλες κρίσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο μας υποχρεώνουν όλους να αναπροσαρμόζουμε τις προτεραιότητες μας.

»Και να βλέπουμε ότι ενδεχομένως πολιτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν -και πάλι δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία- να μην έχουν νόημα στις σημερινές συγκυρίες».

Τέλος σε ότι αφορά στην στήριξη της Ελλάδας στο μεταναστευτικό από τους βασικούς Ευρωπαίους παίκτες ο πρωθυπουργός είπε ότι σίγουρα υπήρξε στήριξη, καθώς είναι και προς δικό τους συμφέρον.

«Δεν ωφελούσε κανέναν να σπάσει το μέτωπο της Ελλάδος και να πλημμυρίσει η χώρα με παράνομους μετανάστες.

»Γιατί κάπως πολλοί από αυτούς θα έβρισκαν το δρόμο τους προς την Ευρώπη.

»Σίγουρα, λοιπόν, η Ευρώπη μας στήριξε και έμπρακτα και συμβολικά σε αυτή την προσπάθεια.

»Και οι δηλώσεις που έγιναν για την ανάγκη προστασίας των συνόρων μας, έδωσαν την πρόσθετη νομιμοποίηση ότι προστατεύουμε όχι μόνο τα ελληνικά σύνορα, αλλά και τα ευρωπαϊκά», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά άρθρα