Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ελληνικός Στρατός φτιάχνει μάσκες – 150.000 κομμάτια μέχρι την άλλη εβδομάδα

Ο Ελληνικός Στρατός φτιάχνει μάσκες – 150.000 κομμάτια μέχρι την άλλη εβδομάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνικός Στρατός, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Τα μέτρα προστασίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), έναντι της πανδημίας Covid-19, μέχρι στιγμής έχουν αποδώσει, καθόσον τα κρούσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις τηρούνται ποσοστιαία πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού, χωρίς όμως αυτό να μας εφησυχάζει, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στην απάντηση του, με ημερομηνία 8 Απριλίου, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

«Όλα τα μέτρα και οδηγίες αποτελούν τα πλέον πρόσφατα, πρόσφορα και πρόσθετα υγειονομικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται και διαρκώς επικαιροποιούνται, σύμφωνα πάντοτε με τις κατευθύνσεις ΕΟΔΥ, από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, παρόλο που η μεθοδολογία μέτρων είχε ήδη ξεκινήσει προ της εμφάνισης κρουσμάτων της νόσου στην χώρα», διευκρίνισε.

«Σε κάθε περίπτωση, τα Γενικά Επιτελεία παρακολουθούν επισταμένως όλες τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις και με βάση αυτές λαμβάνουν διαρκώς νέα προληπτικά μέτρα, εφόσον αυτά απαιτούνται», διαβεβαίωσε.

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε:

-Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να παραχθούν 50.000 μάσκες από το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο, το οποίο έχει προχωρήσει στην προμήθεια πρώτων υλών για την κατασκευή άλλων 100.000 μασκών την ερχόμενη εβδομάδα.

-Βρίσκεται σε εξέλιξη πρόσληψη ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στα στρατιωτικά νοσοκομεία σε κρίσιμες ειδικότητες, καθώς και επικουρικού προσωπικού (βοηθοί νοσηλευτών και τραυματιοφορείς).

-Στην 441 Αποθήκη Βάσης Υγειονομικού Υλικού έχει ξεκινήσει η παραγωγή αντισηπτικού διαλύματος από κατασχεμένες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης, με αρχικό σχεδιασμό διάθεσης 20.000 φιαλών των 400 χιλιοστόλιτρων για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, 1.500 φιαλών των 400 χιλιοστόλιτρων για την κάλυψη των αναγκών του ΓΕΕΦ και 13.500 φιαλών του ενός λίτρου για το υπουργείο Υγείας. Από τις παραχθείσες παρτίδες αντισηπτικού διαλύματος θα χορηγηθούν 1.000 φιάλες για τις ανάγκες του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Επίσης, λειτουργούν δύο γραμμές παραγωγής ανά οκτώ ώρες, κατασκευάζοντας ημερησίως 1.200 φιάλες των 400 χιλιοστόλιτρων ή 5.000 φιάλες του ενός λίτρου, για την κάλυψη των αναγκών διοικητικής μέριμνας που προκύπτουν βάσει του ολοκληρωμένου σχεδιασμού υποστήριξης της εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει γίνει από τα Επιτελεία.

-Πέραν του 691 Βιομηχανικού Εργοστάσιου Βάσης όπου προγραμματίζεται η λειτουργία γραμμής παραγωγής για την κάλυψη αναγκών σε υγρούς αντισηπτικούς σάπωνες και διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου, σε αντίστοιχο εργαστήριο του Πολεμικού Ναυτικού παράγονται ποσότητες αντισηπτικού διαλύματος.

-Στο τμήμα Έρευνας του 251 ΓΝΑ λειτουργεί εργαστήριο Μοριακού Ελέγχου, για προσδιορισμό του νέου κορονοϊού.

Έχουν ληφθεί μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού σε θαλάμους, σε κοινόχρηστους χώρους, σε αίθουσες ενημέρωσης καθώς και σε μεταφορικά μέσα. Επισημαίνεται ότι, η ενημέρωση αυτή είναι διαρκής. Παράλληλα, γίνεται συνεχώς έλεγχος, από το προσωπικό των υγειονομικών υπηρεσιών, της σωστής εφαρμογής των μέτρων ατομικής υγιεινής, με ανάλογη προμήθεια και παροχή των απαιτουμένων υλικών.

-Εφαρμόζονται και διαρκώς επικαιροποιούνται υγειονομικά μέτρα που αφορούν στην γενικότερη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων (ΣΝ), για την πρόληψη εμφάνισης κρουσμάτων σε αυτά (διαλογή των προσερχόμενων στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των ΣΝ προς αποφυγή διασποράς του ιού, αναστολή ραντεβού τακτικών εξωτερικών ιατρείων, αναστολή τακτικών χειρουργείων, αναβολή εξέτασης χρόνιων και τακτικών οδοντιατρικών περιστατικών, δραστικός περιορισμός του επισκεπτηρίου, απολύμανση χώρων, δραστικός περιορισμός της λειτουργίας υγειονομικών επιτροπών).

-Εφαρμόζεται πρόγραμμα εντατικής εκπαίδευσης του εμπλεκόμενου υγειονομικού και νοσηλευτικού προσωπικού των ΣΝ.

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης έκτακτου επιδόματος στους στρατευμένους, το ζήτημα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΘΑ, καθώς η πολιτική για τις καταβαλλόμενες αποζημιώσεις καθορίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σχετικά άρθρα