Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Κοτζιάς: «Χρειάζεται σήμερα η πολιτική, η δημοκρατία και η κριτική;»

Νίκος Κοτζιάς: «Χρειάζεται σήμερα η πολιτική, η δημοκρατία και η κριτική;»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς,

«Χρειάζεται σήμερα η πολιτική, η δημοκρατία και η κριτική;», είναι το φιλοσοφικό και πολιτικό ερώτημα που απαντά ο Νίκος Κοτζιάς σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η εποχή απαιτεί την υποταγή στις δεξιές πρακτικές και θεωρίες», γράφει ο πρώην υπουργός Εξωτερικός.

«Την υποταγή στην αντίληψη ότι τάχα οι επιστήμες είναι σε κάθε τους μορφή “αταξικές” και αντικειμενικές.

»Ότι δεν υπάρχουν στις επιστήμες διαφορετικές απόψεις και σχολές, που καθιστούν αναγκαία τη συζήτηση και την κριτική.

»Ζούμε στην εποχή που θέλουν να μας πείσουν ότι η κρίση απαιτεί την απομάκρυνση της πολιτικής από το γίγνεσθαι και όλα μπορούν να τα κοιτάμε χωρίς ιδεολογία, μακριά από τους δημοκρατικούς κανόνες του διαλόγου και της διαβούλευσης. Εκτός των θεσμών της Δημοκρατίας.

»Αυτές οι τοποθετήσεις θέλουν μας κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα. Διαφωνώ μαζί τους», τονίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και εξηγεί: «διότι:

»α) Η επιστήμη είναι κατά κανόνα «τοποθετημένη».

»Λειτουργεί εντός πλαισίου των κυρίαρχων του συστήματος ή κριτικά προς αυτό.

»β) Η θέση της απομάκρυνσης της πολιτικής από την καθημερινότητα και τα προβλήματά της είναι σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική άποψη και βαθιά αντιδημοκρατική.

»Γιατί η δημοκρατία είναι πολιτική, είναι και κριτική. Δεν είναι ασφαλώς κάθε πολιτική δημοκρατική. Κάθε άλλο.

»γ) Η δεξιά κρύβει τις κοινωνικές διαστάσεις της πολιτικής της, επικαλούμενη την επιστήμη που την υπηρετεί, ενώ στην πραγματικότητα στηρίζεται σταθερά σε έναν ιδεολογικό συνδυασμό αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού.

»Φαίνεται, ότι τέτοιες αντιλήψεις της δεξιάς βρίσκουν σήμερα έδαφος «εξάπλωσης» ανάμεσα σε εκείνους που είναι ιδεολογικά αφοπλισμένοι, χωρίς ιστορική γνώση και συνείδηση», καταλήγει ο Νίκος Κοτζιάς.

Σχετικά άρθρα