Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διαβάστε πώς σχολιάζει ο Καρύδης την επικαιρότητα…

Διαβάστε πώς σχολιάζει ο Καρύδης την επικαιρότητα…
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Καρύδης, ΕΝΦΙΑ, ΠΑΣΟΚ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τρόικα,

Καλεσμένος στο Πρωινό του ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, μίλησε για το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με την τρόικα στο Παρίσι, αναφέρθηκε στην υιοθέτηση της άποψης του αντιπροέδρου των εφοριακών από τον Νικήτα Κακλαμάνη ότι ο ΕΝΦΙΑ συντάχθηκε από στέλεχος του ΔΝΤ όπως και μίλησε για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Σχετικά με το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με την τρόικα στο Παρίσι (έξοδος από το μνημόνιο, μείωση φόρων, αποχώρηση της τρόικας)

Όλα αυτά μπορούν να συμβούν. Είμαστε στην τελευταία φάση μιας μεγάλης διαδρομής, μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, με τρομερές δυσκολίες, με πολύ μεγάλες θυσίες από τον λαό. Περνάμε τώρα σε μια αλλαγή σκηνικού, όπου έχουμε πετύχει μεγάλες κατακτήσεις. Όλο αυτό το πέρα δώθε με την τρόικα δημιούργησε – και ψυχολογικά, εκτός από το ουσιαστικό μέρος – ένα πολύ βαρύ κλίμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεγάλη κατάκτηση, ανεξαρτήτως τι πιστεύει ο καθένας για τους χειρισμούς και τις πολιτικές. Αυτό πρέπει να το έχουμε προμετωπίδα, γιατί αν η χώρα κρατιέται όρθια, κυρίως κρατιέται από τις θυσίες του ελληνικού λαού. Τώρα, σχετικά με το Παρίσι: τα κυβερνητικά στελέχη που θα πάνε εκεί ,- πάνε και δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ – έχουν μια ατζέντα που αφορά θέματα τα οποία είναι μπροστά μας και έχουν κριθεί τα προηγούμενα χρόνια ως πολιτικές που δεν είχαν επιτυχία. Αναφέρω ως παράδειγμα το πετρέλαιο θέρμανσης, τις δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία …

Φανταστείτε ότι μιλάμε για την Ελλάδα που είναι μια μικρή χώρα και έχει πάρει το μεγαλύτερο δάνειο στην παγκόσμια ιστορία και αυτή η μικρή χώρα προσπαθεί τώρα να ορθοποδήσει. Από την άλλη, πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής συνολικά στην Ευρώπη και θα πρέπει όλες οι δυνάμεις αφήνοντας τα «παχιά», «μεγάλα» λόγια και τις διακηρύξεις που ακούγονται συνήθως σε προεκλογικές περιόδους, να διαμορφώσουμε μια διαφορετική πολιτική. Είναι εύκολο κάποιος να σχολιάζει, να μένει στη θεωρία αλλά είναι δύσκολο όταν καλείται να περάσει στην πράξη και να κυβερνήσει μια χώρα που έχει φτάσει όχι απλώς στο «παρά πέντε» αλλά στο «και πέντε». Εκείνη τη στιγμή πρέπει να πάρεις γρήγορα, κρίσιμες αποφάσεις που θα κρατήσουν τη χώρα σου όρθια έστω με πάρα πολλές δυσκολίες.

Σχετικά με την υιοθέτηση της άποψης του αντιπροέδρου των εφοριακών από τον Ν.Κακλαμάνη ότι ο ΕΝΦΙΑ συντάχθηκε από στέλεχος του ΔΝΤ

Ή θα κάνουμε κυνήγι μαγισσών ή θα τοποθετηθούμε ψύχραιμα στα πράγματα. Ο κ. Κακλαμάνης όταν ψηφίσθηκε ο ΕΝΦΙΑ ήταν βουλευτής της ΝΔ σήμερα είναι ανεξάρτητος, ήρθε αυτή η καταγγελία και ο κ Κακλαμάνης κάνει ερώτηση ως ανεξάρτητος πλέον. Όταν υπάρχει ένα τέτοιο κείμενο μπορεί να είναι μία συνεργασία με την τρόικα και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, σε κρίσιμα θέματα όπως είναι τα φορολογικά υπάρχει συνεργασία με την τρόικα. Μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό το καθεστώς. Αυτό πρέπει να κάνουμε για να φύγει και η τρόικα να αποδεσμευτούμε και από τα μνημόνια και να πάμε παραπέρα.

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Αυτό που έχει σημασία είναι να μην να διαταραχθεί η πορεία της χώρας και το θέμα να ανοίξει θεσμικά, όταν πρέπει, στον κατάλληλο χρόνο. Επαναλαμβάνω ότι το θέμα δεν το άνοιξε η κυβέρνηση, αλλά ο Τύπος. Ζούμε ευτυχώς σε μια δημοκρατία όπου υπάρχουν και άλλοι θεσμικοί παράγοντες, όπως τα ΜΜΕ. Δεν μπορεί κανείς να κρατήσει ένα θέμα το οποίο απασχολεί γενικότερα την πολιτική ζωή και να πει π.χ. στον ΑΝΤΕΝΝΑ: μην ανοίγεις αυτό το θέμα. Σημασία έχει η ουσία των θέσεων που διατυπώνονται.

Σχετικά με την επιλογή του προσώπου που θα προταθεί

Δεν έχει καταλήξει κανείς σε τίποτα γιατί εμείς το θεωρούμε πρόωρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που ενώνει τη χώρα προς μια προοδευτική κατεύθυνση και μια στροφή στην επίλυση των προβλημάτων του λαού. Ο κ. Κουβέλης είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα αυτά. Όμως ας το συζητήσουμε όταν πρέπει. Χάρηκα γιατί ότι ενώ ο κ. Τσίπρας σε μια κυριακάτικη συνέντευξη είπε ότι δε θα προτείνει κανένα όνομα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτης, την επόμενη μέρα, άλλαξε τη θέση και είπε ότι μπορεί να προτείνουν και κάποιο όνομα.

Σχετικά άρθρα