Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρετεντέρης: Μονόδρομος οι εκλογές τον Σεπτέμβριο αν υπάρξουν αυτοί οι δύο παράγοντες για Μητσοτάκη

Πρετεντέρης: Μονόδρομος οι εκλογές τον Σεπτέμβριο αν υπάρξουν αυτοί οι δύο παράγοντες για Μητσοτάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Πρετεντέρης, Δημοσιογράφοι, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία,

Το θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες – το οποίο ξεκίνησε από δημοσιεύματα του Τύπου το Σαββατοκύριακο – απασχολεί τον Γιάννη Πρετεντέρη, στη στήλη του στα «Νέα» την Τρίτη.

«Οι εκλογές είναι κάτι που κουβεντιάζουν όλοι, ακριβώς επειδή οι συνθήκες δεν είναι κανονικές» και στην απόφασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να πάρει υπόψη του δύο παράγοντες, οικονομία και πολιτικούς συσχετισμούς.

Αναφορικά με τον πρώτο, «θα πρέπει να μετρήσει αν αρκούν κάποιες διορθωτικές κινήσεις για να προωθήσει το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησής του ή αν θα πρέπει να μεταβάλει ριζικά την προσέγγισή του για την επόμενη τριετία.

»Αν ισχύει το πρώτο, το κουβεντιάζουμε. Αλλά με τα έως τώρα δεδομένα, μάλλον ισχύει το δεύτερο και όλα (μειώσεις φόρων, πλεονάσματα, δημοσιονομικός χώρες, εισφορές κλπ) θα χρειαστεί ενδεχομένως να μπουν σε νέα βάση», γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης.

«Τότε», συμπεραίνει ο Γιάννης Πρετεντέρης, «ο Μητσοτάκης πρέπει να μηδενίσει με κάποιον τρόπο το κοντέρ, δεν μπορεί να κάνει σαν να μη συνέβη τίποτα.

»Και στην περίπτωση αυτή φυσικά οι εκλογές τον Σεπτέμβριο θα καταστούν μονόδρομος. Δεν νομίζω ότι προλαβαίνει νωρίτερα».

Εκτός όμως από την κατάσταση της οικονομίας πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι πολιτικοί συσχετισμοί σύμφωνα με τον αρθρογράφο:

«Αν η εικόνα παραμείνει εκείνη που αποτυπώνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, τότε μόνο αν τρελαθεί από την καραντίνα ο Μητσοτάκης δεν θα κάνει εκλογές».

Παρά ταύτα, ο δρόμος προς τις κάλπες έχει και αβεβαιότητες, όπως για παράδειγμα τι θα συμβεί «αν ο Μητσοτάκης θεωρήσει ότι χρειάζεται μεν το μηδενισμό του κοντέρ στην οικονομία, αλλά δεν έχει τη βεβαιότητα της εκλογικής επικράτησης για να τον υπηρετήσει;

»Και μάλιστα (σε πρώτη φάση) με απλή αναλογική; Θα πάρει το ρίσκο να ψηφίζουμε ως τα Χριστούγεννα;».

Εν κατακλείδι, «το βέβαιο είναι ότι προς το παρόν η κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται υπό τον έλεγχό του.

»Κι ότι μόλις ξεκαθαρίσει λίγο η εξέλιξη στο μέτωπο της επιδημίας θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις του».

Σχετικά άρθρα