Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σύσκεψη με προεκλογικό άρωμα για το Παρίσι

Σύσκεψη με προεκλογικό άρωμα για το Παρίσι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντώνης Σαμαράς, Απολύσεις, Γιάννης Βρούτσης, Γκίκας Χαρδούβελης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Παρίσι, Πετρέλαιο Θέρμανσης, Τρόικα,

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι όσων κατ’ εντολή της κυβέρνησης υιοθετούν το ρόλο του χειροκροτητή για τα ανούσια μπαλώματα στον ΕΝΦΙΑ, ο κυβερνητικός συνασπισμός επανέρχεται απότομα στην πραγματικότητα.

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί εξάλλου η νέα συνάντηση που έχουν το απόγευμα της Τετάρτης οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι ενόψει του ταξιδιού στο «δεξιόστροφο» και πολιτικοοικονομικά αφιλόξενο Παρίσι για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα το Σεπτέμβριο.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρούν να καταστρώσουν τα πλάνα τους τόσο για το εξωτερικό όσο και για το εσωτερικό. Και αυτό διότι ασχέτως με τις διαρροές για εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ που με ευκολία αναπαράγουν τα μνημονιακά Μέσα, οι αιτιάσεις της τρόικας δεν συμβαδίζουν και δεν αφήνουν το ελάχιστο περιθώριο για χειροκροτήματα.

Το Μαξίμου υπολόγιζε ότι έχοντας στην διαπραγματευτική του φαρέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα και την ένδεια εκκρεμοτήτων στα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές, θα μπορούσε να ζητήσει πίστωση πολιτικού χρόνου από την τρόικα υπό την απειλή πρόωρων εκλογών με το ΣΥΡΙΖΑ να έχει πλέον αποκτήσει σαφές προβάδισμα και τους 180 που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να φαντάζουν κατά πολλούς όνειρο θερινής νυκτός.

Στο περιβάλλον του Μαξίμου εκτιμούσαν ότι υπό τη δαμόκλειο σπάθη του Αλέξη Τσίπρα οι δανειστές θα έδιναν το «πράσινο» φως για ορισμένες φοροελαφρύνσεις που θα έδιναν ανάσα ζωής στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτές όπως έχει διαρρεύσει μέχρι στιγμής θα επικεντρώνονταν στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Αντ΄αυτού σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης οδεύει στην Πόλη του Φωτός ωσάν πρόβατο στη σφαγή, αφού οι απαιτήσεις της τρόικας είναι ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, νέες παρεμβάσεις – περικοπές στα ασφαλιστικά Ταμεία και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και απολύσεις από το Δημόσιο.

Για αυτό το λόγο στην απογευματινή σύσκεψη του Μαξίμου εκτός από τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, θα βρεθούν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί, που θα κληθούν να λύσουν το γόρδιο δεσμό των νέων μέτρων, Γκίκας Χαρδούβελης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Βρούτσης.

Η διαμορφούμενη κατάσταση λίγο πριν το ταξίδι στο Παρίσι και οι σημαντικές αλλαγές στους συσχετισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την εξάρθρωση του υπό κατασκευή «μπλοκ του ευρωπαϊκού Νότου» μέσα από το σφιχταγκάλιασμα της Γαλλίας με τη βερολινέζικη λιτότητα, που επικυρώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο με τη νέα κυβέρνηση του Παρισιού, έχει προκαλέσει πανικό στο Μαξίμου.

Όλο το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά τους τρόπους με τους οποίους θα αιτιολογήσει τη νέα αποτυχία παρά τις επιπρόσθετες καλοκαιρινές θυσίες και την αναβολή της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία εξάλλου είχε αποκαλύψει εδώ και έναν μήνα η έγκυρη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Σχετικά άρθρα