Όπως γράφει το Flash.gr, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να μειώσουν τους μισθούς κατά 50% για έξι μήνες. Τα ξημερώματα του Σαββάτου δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ενεργοποιεί μία σειρά από μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας στη μάχη κατά του κορωναϊού.
Γιάννης Βρούτσης: Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθορίζει επακριβώς τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση και ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο 9 όπου αναγράφεται το εξης:
α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,
Αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 για τους επόμενους 6 μήνες δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζομένους τους κατά το ήμιση με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 50%.
Έτσι θα μπορεί κάθε εργαζόμενος να απασχολείται είτε δυο εβδομάδες συνεχόμενες είτε μια εβδομάδα εργασίας με μια εβδομάδα αργίας εναλλάξ.
Ενώ η προστασία για την μη-απόλυση ισχύει μόνον για τον μήνα που διανύουμε.
Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι όλοι οι μισθοί στις εταιρίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα μειωθούν κατά 50% δηλαδή για μηνιαίο μισθό 700 ευρώ, οι απολαβές θα είναι 350 ευρώ, για 800 ευρώ, θα είναι 400 ευρώ κοκ, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τον νέο κατώτατο μισθό που ψήφισε πέρυσι τον Φεβρουάριο η προηγούμενη κυβέρνηση, σημειώνει το Flash.gr.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει βολική αντιπολίτευση ούτε προσπαθεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά από την τεράστια υγειονομική κρίση», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5», υπογραμμίζοντας ότι «οι επιλογές της κυβέρνησης στα εργασιακά είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ανάγκη η κοινωνία.
»Αντί για προστασία από τις απολύσεις ανακοίνωσε έναν μηχανισμό γρήγορων μαζικών απολύσεων.
»Δεν είναι μόνο η μη καταβολή ολόκληρου του μισθού, ουσιαστικά καλεί τις επιχειρήσεις να προβούν σε απολύσεις και μετατρέπει τους εργαζόμενους σε άνεργους επιδοματούχους με ένα έκτακτο επίδομα.
»Πίσω από τα 800 ευρώ για ενάμιση μήνα, υπάρχει μία διαδικασία η οποία οδηγεί στην ανεργία ενώ ήδη πριν τελειώσει ο Μάρτιος έγιναν πάνω από 110.000 απολύσεις».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «δεν έχει απαγορευτεί, αν και το λέμε από την πρώτη μέρα, ο συμψηφισμός ημερών μη εργασίας με τις τακτικές άδειες των εργαζομένων ούτε η μετατροπή των συμβάσεων πλήρους σε μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.
»Θα δημιουργηθούν εργαζόμενοι φτωχοί για δεύτερη φορά.
»Η πρώτη ήταν μετά το δεύτερο μνημόνιο.
»Η λογική “οι εργαζόμενοι να πληρώσουν την κρίση” δεν βοήθησε ούτε την οικονομία ούτε την κοινωνία.
»Να μην βρεθούν οι εργαζόμενοι, μετά την υγειονομική κρίση, είτε άνεργοι είτε με συρρικνωμένο εισόδημα. Αυτό θα παρατείνει την ύφεση».
Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «το κράτος πρέπει να καλύψει πλήρως τους μισθούς των εργαζομένων ώστε να μην φορτωθούν ξανά την κρίση.
»Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κυβερνητική εντολή ή έχουν κατακόρυφη πτώση τζίρου δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς.
»Το κράτος όμως έχει τη δυνατότητα, το σύμφωνο σταθερότητας δεν ισχύει, δεν υπάρχουν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν μετράνε οι δαπάνες για τον κορωνοϊό στους στόχους, υπάρχει ρευστότητα στα ταμεία, ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε το μαξιλάρι των 37 δισ.
»Άρα δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν, δικαιολογίες δεν υπάρχουν».
Ανακοίνωσε εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής για τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς χιλιάδων εργαζομένων με αφορμή την κρίση του κοροναϊού.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «τις συνέπειες της κρίσης θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής:
Με το άρθρο 9 της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η Κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες και για διάστημα ως 6 μηνών, να απασχολούν το 50% των εργαζομένων τους για διάστημα δυο μόνο εβδομάδων τον μήνα, κόβοντας τους βέβαια τον μισό μισθό.
Ανεξέλεγκτα χωρίς κανένα κριτήριο η προϋπόθεση.
Το μέτρο αυτό όπως είναι σαφές, δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν και καλύπτονται ήδη με άλλες διατάξεις (και έχουν πολύ μικρότερο χρονικό ορίζοντα). Αποκαλύπτει την πολιτική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης: Το μάρμαρο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι.
Δημιουργούνται τετελεσμένα χωρίς συζήτηση στη Βουλή, χωρίς κανένα διάλογο και συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και χωρίς φυσικά ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα στην χώρα, την οικονομία και την κοινωνία. Μεθοδεύσεις που οδηγούν στη μονιμοποίηση αντιεργατικών μέτρων στη σκιά της πανδημίας.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει στηρίξει όλο αυτό τον καιρό όλα τα δύσκολα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν αποδεχόμαστε όμως λογικές που εκμεταλλεύονται την περίοδο αυτή, για να κάνουν πράξη την εργοδοτική ασυδοσία και την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων.
Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του άρθρου 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 20/3/2019.