Οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσαν το πακέτο μέτρων αξίας 2 δισ. ευρώ, που ενεργοποιεί η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται από τον κορονοϊο.
Τρίτος τον λόγο πήρε ο κ. Βρούτσης, μετά τους κ. Σταϊκούρα και Γεωργιάδη, αναφερόμενος στο δεύτερο πακέτο μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας:
«Ερχόμαστε να στηρίξουμε έμπρακτα το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
»Θέλω να τονίσω ότι, δυστυχώς η εικόνα της αγοράς εργασίας για τον μήνα Μάρτιο είναι απογοητευτική, έως τραγική.
»Οι επιχειρηματίες να μην προχωρούν αναίτια σε απολύσεις, ούτε λόγω πανικού.
»Όλα τα ευνοϊκά μέτρα συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης εργασίας.
»Τη μάχη αυτής της πρωτοφανούς κρίσης πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι: Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι».
«Η κρίση ήρθε για να περάσει.
»Πρέπει πάση θυσία να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή, στο τέλος της κρίσης η κοινωνία να είναι όρθια και ζωντανή.
»Τα έκτακτα μέτρα συνιστούν ένα συνολικό δίχτυ προστασίας των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων», τόνισε ο επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος ανέφερε πως αυτό το διάστημα μπαίνει «πάγος» στις απολύσεις και όσες γίνουν, τότε με νόμο θα θεωρηθούν άκυρες.
Επίσης, αναφέρθηκε και στην αποζημίωση των 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που κλείνει η επιχείρησή του με κρατική εντολή.
Συγκεκριμένα, για το θέμα των απολύσεων υπογράμμισε:
«Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα, θα θεωρείται άκυρη».
Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε τα εξής μέτρα…
Μέτρα για τους εργαζόμενους:
Ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους, ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.
Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής, ενώ, σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα, θα θεωρείται άκυρη.
Αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.
Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενης στον ονομαστικό τους μισθό.
Μέτρα για τους ανέργους:
Παράταση καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας, σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου.
Μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους:
Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
Μέτρα για επιχειρήσεις και εργοδότες:
Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.
Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά Ταμεία για τρεις μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
Μέτρα ενίσχυσης ευελιξίας των επιχειρήσεων για τη λειτουργική προσαρμογή τους λόγω κορονοϊού:
Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας.
Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών ιατρού εργασίας και την άρση διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς και, ιδίως, την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.
Αξιοποίηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ:
Ηλεκτρονικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), μέσω της επίσπευσης της προγραμματισμένης υλοποίησης βασικών λειτουργιών των δύο αυτών οργανισμών.
«Βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, ώστε με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση όλοι μαζί, ενωμένοι: Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι», επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας.