Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αντεπίθεση στην τουρκική προπαγάνδα από το ΥΠΕΞ – Έλληνες διπλωμάτες δίνουν επικοινωνιακή μάχη

Αντεπίθεση στην τουρκική προπαγάνδα από το ΥΠΕΞ – Έλληνες διπλωμάτες δίνουν επικοινωνιακή μάχη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Έβρος, Εφημερίδα New York Times, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Οι τουρκικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν «φίλα προσκείμενα άτομα, τα οποία εμφανίζονται ως πρόσφυγες, παραπλανώντας ακόμη και έγκριτα διεθνή ΜΜΕ», αναφέρουν διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι «αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας οργανωμένης εκστρατείας δυσφήμησης της χώρας μας» από το καθεστώς Ερντογάν.

Με αυτό τον τρόπο οι τουρκικές υπηρεσίες «επιχειρούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους για την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων, τους οποίους υποκίνησαν με ψεύδη να παραβιάσουν τα ελληνικά σύνορα, με στόχο να εκβιάσουν την Ευρώπη», εξηγούν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός δημοσιεύματος της 10ης Μαρτίου των NY Times περί δήθεν «μυστικών σημείων κράτησης», χρήσης πραγματικών πυρών από την ελληνική πλευρά και άλλων ψευδών ειδήσεων, για το οποίο προέβησαν σε διόρθωση, επισημαίνοντας ότι ο φερόμενος «Σύρος» πρόσφυγας, ο οποίος αποτέλεσε την μοναδική επώνυμη πηγή των συντακτών, έχει στην πραγματικότητα τουρκικό διαβατήριο, είναι δηλαδή Τούρκος πολίτης.

Για την ακρίβεια, τονίζουμε ως TRIBUNE, ανήκει σε εκείνη την προνομιούχα «ελίτ» Σύρων προσφύγων που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να τουρκοποιήσει, όχι προφανώς από ανθρωπισμό, αλλά για να ανταμείψει την αφοσίωσή τους στο καθεστώς του και όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε στο ισλαμικό νεοοθωμανικό όραμα του.

Δείτε τη «διόρθωση» των New York Times:

Όπως αποκαλύπτουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, στο ίδιο πλαίσιο και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τουρκικές υπηρεσίες έχουν διοχετεύσει ψευδείς πληροφορίες σε διεθνή ΜΜΕ των ΗΠΑ, της Μεγ. Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Αυτές οι ψευδείς πληροφορίες αφορούν στον δήθεν θανάσιμο πυροβολισμό μετανάστη στα ελληνοτουρκικά σύνορα από ελληνικές δυνάμεις, το οποίο έχει διαψευσθεί κατηγορηματικά από την ελληνική κυβέρνηση.

Η νέα αυτή προκλητική και απαράδεκτη επιθετική προπαγανδιστική ενέργεια των τουρκικών Αρχών εντάσσεται στην ίδια εκστρατεία ψευδών ειδήσεων.

Το TRIBUNE επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει εκτεταμένο δίκτυο διασποράς ψευδών ειδήσεων, που χρησιμοποιεί πρωτίστως στο συριακό, στη δυσφήμιση των Κούρδων και εσχάτως στο λιβυκό.

Ακόμα και η Wikipedia αναφέρει ότι το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί 6.000 έμμισθα «τρολ» και «σχολιαστές» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Turkey: 6.000 paid social media commentators known as “AK Trolls” mainly spreading pro-Erdogan propaganda and attack those opposing Erdogan».

Ως TRIBUNE έχουμε συναντήσει συχνά καταγγελίες σε ξένα Μέσα για διοχέτευση τουρκικών «μυστικών κονδυλίων» σε εκστρατείες προπαγάνδας.

Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών μας είναι σε επιφυλακή και έχει περάσει στην αντεπίθεση.

Οι ελληνικές Πρεσβείες στις χώρες που το τουρκικό καθεστώς διασπείρει την προπαγάνδα του κινητοποιήθηκαν άμεσα, προκειμένου να ενημερώσουν καταλλήλως εκεί συνομιλητές τους σχετικά με τις ενέργειες αυτές της Τουρκίας.

Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές καθιστούν σαφές ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα με διαφάνεια, όπου η ελευθερία του Τύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένη και ουδείς παρεμβαίνει, ούτε λογοκρίνει δημοσιεύματα».

Ωστόσο, όπως τονίζουν, «αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση των εκπροσώπων του Τύπου, εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ, να ελέγχουν την εγκυρότητα των πληροφοριών που δημοσιεύουν και να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, μη αφήνοντας περιθώρια να καθίστανται αντικείμενα εκμετάλλευσης από κακόβουλους διακινητές ψευδών ειδήσεων».

Σχετικά άρθρα