Πυρά κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
«Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης φεύγει από τη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, έχοντας αποκομίσει μόνο ευχολόγια και αυτονόητες λεκτικές καταδίκες για τον τουρκικό εκβιασμό και την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών από τον Ρ. Τ. Ερντογάν», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:
«Διεθνοποίηση του τουρκικού εκβιασμού δεν είναι μόνο ενημέρωση αλλά και διεκδίκηση προκειμένου η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
»Ο Πρωθυπουργός δυστυχώς δεν φαίνεται να διεκδίκησε τίποτα. Ούτε μισή αναφορά σε έκτακτη Σύνοδο και κυρώσεις στην Τουρκία».
«Ούτε μισή αναφορά στην ανάγκη διαμοιρασμού των βαρών και νέου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη όπως το 2016.
»Επανέφερε μόνο το προ μηνών αίτημα για μετεγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και μάλιστα εθελοντικά.
»Ούτε μισή αναφορά στην ανάγκη για επανεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη, ώστε να έχουν κίνητρα να μείνουν εκεί.
»Η λύση στους εκβιασμούς Ερντογάν και την προσφυγική κρίση δεν μπορεί να είναι μόνο λεκτική αλληλεγγύη και μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη ψυχών», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τι συζήτησαν Μέρκελ- Μητσοτάκης
Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο συζήτησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών Αρχών «στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ακόμα στη Γερμανίδα καγκελάριο για τις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.
Από την πλευρά της, η καγκελάριος επεσήμανε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε, επίσης, ότι το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα πάντα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το χρονικό διάστημα από τώρα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας.
Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη για βελτίωση στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Όπως, για παράδειγμα, με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών, καθώς και η πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα.