Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλαλούμ με το προσφυγικό: Πώς ο Μητσοτάκης «άδειασε» τον Μαργαρίτη Σχοινά

Αλαλούμ με το προσφυγικό: Πώς ο Μητσοτάκης «άδειασε» τον Μαργαρίτη Σχοινά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κυριάκος Μητσοτάκης, Λαθρομετανάστες, Μαργαρίτης Σχοινάς, Μετανάστες, Πρόσφυγες,

Χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες Παρασκευή, σε συνέντευξή του στο CNN, για να αρχίσει να ξεκαθαρίζει η ελληνική πολιτική για το προσφυγικό/μεταναστευτικό στο σκέλος που έχει να κάνει με την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο CNN χαρακτήρισε χωρίς καμιά περιστροφή «νεκρή» την συμφωνία, «αδειάζοντας» μεγαλοπρεπώς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτη Σχοινά, -ο οποίος σημειωτέον ήταν καθαρά δική του επιλογή ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε.-, ο οποίος μια ημέρα πριν , στις 5 Μαρτίου, είχε δηλώσει ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι το μοναδικό πλαίσιο συνεργασίας που πρέπει να μείνει επιχειρησιακά ενεργό. 

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο CNN αναφερόμενος στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό – για την οποία ο Ερντογάν ζήτησε αναθεώρηση – δήλωσε πως «είναι νεκρή», γιατί η Τουρκία αποφάσισε να την καταπατήσει πλήρως.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, η συμφωνία είναι νεκρή. Και αυτό επειδή η Τουρκία αποφάσισε να την παραβιάσει πλήρως με αφορμή όσα γίνονται στη Συρία.

»Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σταματά τους ανθρώπους να μην φτάνουν στα παράλια, να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να εμποδίζει τους ανθρώπους να περνούν παράνομα στην Ελλάδα.

»Αυτό λέει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει το ακριβώς αντίθετο.

»Βοηθά συστηματικά στην ξηρά και τη θάλασσα τους ανθρώπους αυτούς να περάσουν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Μαργαρίτης Σχοινάς σε τηλεοπτική του δήλωση είχε πει ότι «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πιο κατάλληλο πλαίσιο για εμπλοκή της Τουρκίας σε μια θετική σχέση με την Ευρώπη είναι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, πρόσθεσε ότι παρόλο που κλονίστηκε το πλαίσιο τις τελευταίες ημέρες, είναι το μοναδικό πλαίσιο συνεργασίας που πρέπει να μείνει επιχειρησιακά ενεργό. 

Μένει να αποδειχτεί στη συνέχεια ποια θα είναι η στάση του αντιπροέδρου της Κομισιόν και αν θα ασπαστεί την θέση του Έλληνα πρωθυπουργού ή θα επιμείνει στη δική του.

Σχετικά άρθρα