Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε αυξημένη επιφυλακή ο στρατός μας σε μικρά νησιά και βραχονησίδες

Σε αυξημένη επιφυλακή ο στρατός μας σε μικρά νησιά και βραχονησίδες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνικά Νησιά, Ελληνικός Στρατός, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Νησιά Αιγαίου, Πρόσφυγες, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) σε μικρά νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο, επιχειρώντας να αποκλείσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (SAR) ως αφορμή για κάποια προβοκάτσια από την τουρκική πλευρά, γράφει ο Βασίλης Νέδος στην «Καθημερινή».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δοθεί οδηγία προς όλους τους δημόσιους φορείς να βρίσκονται «προσδεδεμένοι» για την πιθανότητα επανάληψης ενός φαινομένου κυβερνοεπιθέσεων, στο ευρύτερο πλαίσιο της οργανωμένης υβριδικής απειλής με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Προφανώς, στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο περιλαμβάνονται και οι δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, οι οποίες έχουν πλέον αγγίξει ένα επικίνδυνα επίμονο κρεσέντο.

Συγκεκριμένα, οι Ειδικές Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα εντείνουν την παρουσία και τις περιπολίες τους στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου (Μεγίστη, Στρογγύλη, Ρω), σε περιοχές κοντά στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι, αλλά και ευρύτερα, υπό τον φόβο της πιθανότητας χρήσης ενός περιστατικού, όπως μια επιχείρηση διάσωσης προσφύγων ή μεταναστών, που θα προσπαθήσουν να αποβιβαστούν σε κάποιο ακατοίκητο νησί.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η τουρκική ακτοφυλακή προώθησε λέμβο με πρόσφυγες στη Στρογγύλη, ωστόσο η παρουσία λέμβων Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς στην περιοχή, που συνόδευσαν το πλεούμενο ώς το Καστελλόριζο, οδήγησε στην δι’ ασυρμάτου παρενόχλησή τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης έχει ζητήσει από όλους τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο να είναι σε καθεστώς παρατεταμένης επιφυλακής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν απόπειρες συντονισμένων κυβερνοεπιθέσεων.

Σε ρητορικό επίπεδο, ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε κεκαλυμμένες απειλές κατά της Ελλάδας, με αιχμή το προσφυγικό.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε από την Ελλάδα και την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν με σεβασμό τους πρόσφυγες, ενώ έδειξε φωτογραφία Ελλήνων προσφύγων στη Συρία κατά τη ναζιστική κατοχή.

«Ένα από αυτά τα αγοράκια ή κοριτσάκια από την Ελλάδα σε αυτή τη φωτογραφία ενδέχεται να είναι ο παππούς ή η γιαγιά του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε ο κ. Ερντογάν.

Και εν συνεχεία είπε ότι «ο Έλληνας που προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να μη δέχεται πρόσφυγες στη χώρα του δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι ίσως έρθει μια μέρα που θα βρεθεί εκείνος στη θέση να αναζητήσει συμπόνια».

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν δεν είναι οι μοναδικές.

Είχε προηγηθεί ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «οποιοσδήποτε λέει ότι είναι αλληλέγγυος με την Ελλάδα, λόγω του ότι η Ελλάδα προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα, είναι υπεύθυνος για τους φόνους από την ελληνική αστυνομία και για τους στρατιώτες που ανοίγουν πυρ σε μετανάστες.

»Ένας τόσο απάνθρωπος εγωισμός είναι πρωτοφανής».

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι τουρκικοί ισχυρισμοί έχουν κατ’ επανάληψη διαψευσθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Φαρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, είπε ότι «η Ελλάδα συμπεριφέρεται φριχτά στους πρόσφυγες και μετά κατηγορεί την Τουρκία.

»Πρόκειται για το είδος διπλών προτύπων και υποκρισίας που έχουμε συνηθίσει με την πάροδο των ετών.

»Η χώρα που μόλις ανέστειλε την προσωρινή προστασία και έριξε δακρυγόνα στους μετανάστες δεν έχει καμία ηθική αρχή διά να ομιλεί».

Αιχμές κατά Ε.Ε.

Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων είναι πάντα διανθισμένες με αιχμές και κατά της Ευρώπης.

«Η Ε.Ε. έχει γίνει ένας οργανισμός πολιτικού εγωισμού.

»Εκείνοι που υποστηρίζουν την ωμή ελληνική βία για να σταματήσουν την είσοδο των μεταναστών στην Ε.Ε. θέτουν τις πολιτικές αξίες της Ευρώπης σε εξορία, μακριά από την Ευρώπη», είπε, ενδεικτικά, ο κ. Τσελίκ.

«Η Ε.Ε. επιχειρεί να βοηθήσει την Ελλάδα καθώς σκέφτεται ξεκάθαρα ότι είναι το νέο σύνορο όπου πρέπει να αποτραπεί η “εισβολή” της Ευρώπης από πρόσφυγες.

»Αυτό είναι το είδος της προσέγγισης που προσανατολίζεται στην ασφάλεια, το οποίο η Ευρώπη έχει υιοθετήσει τα τελευταία 9 χρόνια», ανέφερε, από τη δική του πλευρά, ο κ. Αλτούν.

Σχετικά άρθρα