Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg: Κλειδί η Ελλάδα στα σχέδια των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο

Bloomberg: Κλειδί η Ελλάδα στα σχέδια των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τραμπ, Ρωσία, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

Στην ενίσχυση των δεσμών Ελλάδας – ΗΠΑ αναφέρεται σε εκτενές άρθρο του το Bloomberg, σχολιάζοντας πως η χώρα μας εξελίσσεται σε παράγοντα- κλειδί για τα αμερικανικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να περιορίσει την επιρροή Κίνας και Ρωσίας στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή.

«Για τους Έλληνες οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα, που μπορεί να αποκρούσε τον επεκτακτισμό της Τουρκίας, η οποία την περασμένη εβδομάδα ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσιγκτον καθώς βρίσκεται στη δίνη του πολέμου στη Συρία, όπου μάχεται έναντι των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία δυνάμεων.

Η Τουρκία, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε συνάντηση με τους συμμάχους της στις Βρυξέλλες, μετά τον αεροπορικό μομβαρδισμό στον οποίο σκοτώθηκαν 33 Τούρκοι στρατιώτες» αναφέρει το Bloomberg.

Την ίδια ώρα ωστόσο η κυβέρνηση Τραμπ στρέφεται στον «παλαιό εχθρό» της Τουρκίας, την Ελλάδα, χάρη και στην αμυντική συμφωνία των δύο χωρών, προσθέτει το ειδησεογραφικό δίκτυο.

«Η ενισχυμένη συνεργασία με την Ελλάδα συνιστά στροφή πολιτικής που έχει ως στόχο να εμποδίσει τη Ρωσία και την Κίνα από το να επεκταθούν σε χώρες, με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν μακρούς στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς» σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει πως «η Ελλάδα είναι επίσης ένα σχετικά φιλοαμερικανικό κράτος στην Ευρώπη, όπου πολλοί ηγέτες αντιστέκονται στα απαιτήσεις των ΗΠΑ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους».

Το άρθρο θυμίζει ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ΗΠΑ και Βρετανία παρενέβησαν στην Ελλάδα για να αποτρέψουν την ένταξή της στο κομμουνιστικό μπλοκ.

Σημειώνει επίσης ότι την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα είχε να δώσει μάχη κατά μίας μεγάλης οικονομικής κρίσης, κατά την οποία η κινεζική Cosco έκανε αισθητή την παρουσία της στο μεγαλύτερο λιμάνι της.

Για την κυβέρνηση Τραμπ η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που βάζει το χέρι στην τσέπη για αμυντικές δαπάνες, σημειώνει το Bloomberg, ενώ αναφέρει πως η Ελλάδα από την άλλη θέλει την αμερικανική στήριξη, καθώς ανησυχεί για την εντεινόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα βλέπει ότι ενώ Τουρκία και Ρωσία είναι σε αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη και τη Συρία, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχουν αναπτύξει στενή σχέση, η οποία επηρεάζει τις εξελίξεις στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα