«Μην παίζετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Μάθετε πώς να μοιραστείτε την ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στην Ελλάδα.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως με την νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες, ωστόσο αργότερα ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας του είπε στη Γενεύη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ακόμα έτοιμη.
Όπως είπε συμφώνησαν ότι μπορούν να αρχίσουν αυτή τη συζήτηση την προσεχή περίοδο.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι επί διακυβέρνησης Τσίπρα οι συνομιλίες δεν μπόρεσαν να γίνουν, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα και στην Κύπρο τα αριστερά κόμματα είναι ακραία εθνικιστικά.
Για τα κόμματα του κέντρου στην Ελλάδα και την Κύπρο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι δυστυχώς λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης δεν μπορούν να κινηθούν.
Σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα θέμα που μας αφορά».
«Για χρόνια κάναμε προειδοποιήσεις και δεν μας άκουγαν.
»Όταν έκαναν μονομερή βήματα και προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία από τη Μεσόγειο αυτές οι χώρες, είτε σε τριμερές είτε τετραμερές επίπεδο και όταν ο “ελληνοκυπριακός τομέας” αδειοδότησε για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, τότε εμείς απαντήσαμε με δικές μας κινήσεις.
»Στείλαμε τα πλοία μας γύρω από την Κύπρο, το ίδιο στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθαρίσαμε τα δυτικά θαλάσσια σύνορά μας, τα ανακοινώσαμε στα Ηνωμένα Έθνη.
»Στη συνέχεια υπογράψαμε για τη θαλάσσια δικαιοδοσία.
»Πρέπει να κάνουμε αυτά τα βήματα προς το συμφέρον της χώρας μας.
»Επίσης για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
»Αν λέγαμε ότι το πρόβλημα δεν μας αφορά, επομένως ας το να βρίσκεται, τότε το πρόβλημα σίγουρα θα έρθει να μας βρει», ανέφερε.
Σε ερώτηση για το τρίτο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι έρχεται.
«Δεν είναι σαφές ακόμα πού θα σταλεί. Έχουμε τα σεισμικά ερευνητικά μας πλοία, το Ορούτς Ρέις που έχει αρχίσει και αυτό. Έχουμε και το Μπαρμπαρός.
»Αυτά τα πλοία μας κάνουν σεισμικές έρευνες με βάση τις εργασίες του Υπουργείου Ενέργειάς μας.
»Επομένως μετά που θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες θα αποφασίσουν οι συνάδελφοί μας (στο Υπουργείο Ενέργειας) αν θα πάει στο Αιγαίο, στην Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο.
»Είναι μια απόφαση που θα την πάρει το Υπουργείο Ενέργειάς μας.
»Αλλά έρχεται το τρίτο γεωτρύπανό μας και όταν χρειαστεί -το λέω για την ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή γύρω από την Κύπρο- να σταλεί ένα επιπλέον γεωτρύπανο δεν θα διστάσουμε ποτέ ως Τουρκία», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι έχουν κάνει βήματα για να βελτιώσουν τις σχέσεις μας με την Ελλάδα ή καλύτερα να μειώσουν την ένταση με την Ελλάδα.
«Στο παρελθόν, μετά από την κρίση των Ιμίων και ιδιαίτερα για την συζήτηση της κατάστασης βραχονησίδων όπως τα Ίμια, την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, πιο σωστά τα χωρικά ύδατα, το FIR.
»Για όλα αυτά τα θέματα συγκροτήσαμε ένα μηχανισμό που τον ονομάσαμε διερευνητικές επαφές. Την περίοδο του αείμνηστου Ισμαήλ Τζεμ», ανέφερε.
Όπως είπε όταν το κόμμα του ήρθε στην εξουσία το συνέχισαν κάνοντας συνομιλίες για να μπορούν να συζητηθούν άνετα τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί αλλά και για να τεθούν στο τραπέζι ιδέες για το πως θα επιλυθούν.
«Μέχρι να έρθει ο Τσίπρας στην εξουσία πήγαιναν καλά αλλά επί Τσίπρα αυτές οι συνομιλίες δεν μπόρεσαν να γίνουν.
»Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι ακραία εθνικιστικά. Το ίδιο και στην Κύπρο, στον “Ε/κ τομέα”», ανέφερε.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι τώρα με την νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Ελλάδα μαζί με την ελληνοκυπριακή πλευρά, κάποιες φορές με την Αίγυπτο και κάποτε με το Ισραήλ, με την αντίληψη του «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» προσπάθησαν να απομονώσουν την Τουρκία από την ανατολική Μεσόγειο.
«Δυστυχώς οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις δεν εισακούστηκαν στην Ελλάδα.
»Όχι μόνο κατά την περίοδο Μητσοτάκη, ιδιαίτερα κατά τις προηγούμενες περιόδους.
»Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν αντιδράσαμε με τις κινήσεις μας σε αυτά», ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε:
«Εμείς λέμε στην Ελλάδα- το είπε στον Μητσοτάκη ο ίδιος ο Πρόεδρός στον Λονδίνο- λέμε “εμείς μπορούμε να κάνουμε μια παρόμοια συμφωνία με σάς φτάνει εσείς να είστε έτοιμοι για συμβιβασμό. Μην παίζετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Ας καθίσουμε να μιλήσουμε. Μάθετε πώς να μοιραστείτε την ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ. Όμως αν συνεχίσετε να αγνοείτε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων θα συνεχίσουμε αυτά τα βήματα”.
»Δυστυχώς και τα κόμματα του κέντρου λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης δεν μπορούν να κινηθούν.
»Για παράδειγμα εγώ ως ΥΠΕΞ της Τουρκίας ανεπίσημα μπορώ να συναντώμαι άνετα με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη ή τον ΥΠΕΞ τους.
»Αλλά η Ελλάδα με έναν αρμόδιο της “τδβκ” (σ.σ. ψευδοκράτος), είτε είναι ο “πρωθυπουργός”, είτε “υπέξ” δεν μπορεί να συναντηθεί. Γιατί;
»Λόγο της πίεσης της κοινής γνώμης», ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία συναντάται με την ελληνοκυπριακή πλευρά ανεπίσημα υπό τον όρο όρο να ενημερώνεται και το ψευδοκράτος, χωρίς να παρακάμπτεται.
«Μπορούμε να συναντόμαστε. Αλλά οι Έλληνες αυτού του είδους τις συναντήσεις δεν μπορούν να τις κάνουν. Δεν μπορούν να δείξουν αυτό το θάρρος», ανέφερε.
Για τη Λιβύη ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι τα βήματα που έκαναν είναι σαφή.
«Είπαμε ότι με τα βήματα που θα κάνουμε θα παράσχουμε μια ισορροπία και μια εκεχειρία.
»Μετά από αυτό, ο Σαράτζ είπε ότι η κυβέρνηση του θα υποστηρίξει την εκεχειρία.
»Οι Ρώσοι επρόκειτο να πείσουν τον Χάφταρ.
»Στη Μόσχα, ο Χάφταρ το έσκασε χωρίς να υπογράψει την εκεχειρία.
»Η Διάσκεψη του Βερολίνου ήταν επιτυχής χάρη σε μας.
»Ο Χάφταρ δεν υποστήριξε τη κοινή διακήρυξη που κάναμε εκεί.
»Αν και όλες οι χώρες έκαναν προσπάθεια, ο Χάφταρ δεν παρέστη καν στο χώρο της συνάντησης και την παρακολούθησε από το ξενοδοχείο.
»Πιο πρόσφατα ο Χάφταρ αύξησε τις παραβιάσεις και ανακοίνωσε ότι ο Σαράτζ εγκατέλειψε τις συνομιλίες όταν επιτέθηκε στο λιμάνι της Τρίπολης.
»Είναι πολύ δύσκολο για μια πολιτική διαδικασία να συνεχίσει αν δεν συνεχιστεί η εκεχειρία.
»Η διεθνής κοινότητα, ναι, καταδικάζει, αλλά τι έχει κάνει για να σταματήσει τον Χάφταρ;
»Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας συντονισμός στο διεθνές σύστημα», ανέφερε.