Ισλαμικό ΚράτοςΕθνικές Εκλογές 2023
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας για το «Ορούτς Ρέις» και τις «γκρίζες ζώνες»

Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας για το «Ορούτς Ρέις» και τις «γκρίζες ζώνες»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πλειστηριασμοί Ακινήτων, Πλειστηριασμός Πρώτης Κατοικίας, Πρόσφυγες, Πρώτη Κατοικία, Στέλιος Πέτσας, Τουρκία,

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στη Φαίη Μαυραγάνη στο «OPEN TV» και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» αναφέρθηκε σε όλα τα σημαντικά ζητήματα.

Μιλώντας για το παρασκήνιο της εισόδου του «Ορούτς Ρέις» στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα, τόνισε ότι «την πορεία του “Ορούτς Ρέις” την παρακολουθούσαμε από την ώρα που μπήκε στα δικά μας θαλάσσια ύδατα και για αυτό στείλαμε τον “Νικηφόρο Φωκά”.

»Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», όπως γράφει η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Έθνος».

Που μπήκε το «Ορούτς Ρέις»

Εδώ αισθανόμαστε την υποχρέωση στην αλήθεια, εάν έτσι ειπώθηκαν, να σημειώσουμε ότι: Το «Ορούτς Ρέις» ΔΕΝ εισήλθε «στα δικά μας θαλάσσια ύδατα», δεν εισήλθε σε χωρικά μας ύδατα, εισήλθε σε θαλάσσια περιοχή της ΜΗ-ανακηρυγμένης ελληνικής ΑΟΖ. Όταν οι πολιτικοί αποφασίσετε να ανακηρύξετε ελληνική ΑΟΖ θα είναι κατά κάποιο τρόπο δικά μας ύδατα.

Και λέμε κατά κάποιο τρόπο, επειδή η ΑΟΖ παραμένει διεθνή ύδατα, δεν γίνεται χωρικά ύδατα, απλά η χώρα που την ανακηρύσσει έχει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης της.

Εάν το «Ορούτς Ρέις» είχε εισέλθει σε «δικά μας θαλάσσια ύδατα» και η κυβέρνηση το κοιτούσε, αντί να το καταλάβει ή να το βυθίσει, προφανώς και υπάρχει πρόβλημα.

Ευτυχώς, για την κυβέρνηση, ΔΕΝ εισήλθε σε «δικά μας θαλάσσια ύδατα» αλλά σε θαλάσσια περιοχή που διεκδικούμε ως ΑΟΖ μας.

Επίσης, ενημερωτικά, η θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου είναι το Λύκιο Πέλαγος, όχι το Αιγαίο Πέλαγος, αν και η δήλωση του κ. Πέτσα μάλλον αφορά τα Ίμια, τα οποία βρίσκονται στο Ικάριο Πέλαγος.

Μακριά από τη Χάγη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε «ότι είμαστε μακριά από τη Χάγη και αυτό που θέλουμε είναι να προχωρήσουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με Τουρκία και αν υπάρξει θετικό έδαφος να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία».

Για το προσφυγικό

Για το προσφυγικό ο κ. Πέτσας υπογράμμισε «ότι στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών με την μεταφορά των προσφύγων στην ενδοχώρα ή μέσα αίτησης ασύλου, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν και οι κλειστές δομές».

Πρώτη κατοικία

Όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «ότι κάνουμε έκκληση στους πολίτες να μπουν στο υφιστάμενο σύστημα που λήγει στις 30 Απριλίου.

»Από τον Μάιο θα υπάρχει ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο, οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές το αμέσως προσεχές διάστημα.

»Πάντως όσοι νιώθουν ότι απειλούνται ότι θα χάσουν την κατοικία τους, να μπουν στο σύστημα μέχρι την 30η Απριλίου».

Εργασία

Για το πότε θα έρθει η κανονικότητα στην αγορά εργασίας ο κ. Πέτσας είπε «ότι έχουμε δρόμο ακόμα για να δούμε κανονικότητα στην αγορά εργασίας.

»Ελπίζουμε σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας και το 2020 και το 2021 και περιμένουμε και τις επενδύσεις όπου θα δώσουν περαιτέρω δουλειά».

Για τον κατώτατο μισθό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «ότι στο υπουργικό συμβούλιο του Ιουνίου θα αποφασιστεί η αύξηση του.

»Δεν μπορώ να πω τι ποσοστό αύξησης θα υπάρξει, αλλά θα υπάρξει».

Τέλος για την εισφορά αλληλεγγύης ο κ. Πέτσας είπε «ότι θα υπάρξει μεγάλη μείωση μέσα στο 2020 της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ έχουμε δεσμευθεί ότι θα υπάρξει ισοσταθμική μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2020».

Σχετικά άρθρα