Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πολιτικός κόσμος για το θάνατο του Εμμανουήλ Κριαρά

Ο πολιτικός κόσμος για το θάνατο του Εμμανουήλ Κριαρά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντώνης Σαμαράς, Εμμανουήλ Κριαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κάρολος Παπούλιας, ΣΥΡΙΖΑ,

Τη θλίψη του εκφράζει σύσσωμος  ο πολιτικός κόσμος για το θάνατο του σπουδαίου ακαδημαϊκού Εμμανουήλ Κριαρά.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης από τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, ενώ η σορός θα βρίσκεται εκεί από τις 11 πμ. Σύμφωνα με επιθυμία που είχε εκφράσει ο ίδιος, η σορός του θα μεταφερθεί και θα ενταφιαστεί την Τετάρτη στο Κοιμητήριο Ακρωτηρίου Χανίων.

Κάρολος Παπούλιας: Ας ανατρέξουμε εκ νέου στον λόγο του Εμ. Κριαρά

Τη λύπη του για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Εμμανουήλ Κριαρά, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε γραπτό του μήνυμα.
Ο κ. Παπούλιας, τονίζει χαρακτηριστικά ότι «αν τα όρια της γλώσσας είναι πράγματι τα όρια του κόσμου, ο Εμμανουήλ Κριαράς μας έμαθε πώς να τα αναγνωρίσουμε και πώς να τα εκτείνουμε. Ένας υπέροχος δάσκαλος και διανοητής που μας αφήνει το ανεκτίμητο Λεξικό του μαζί με μαθήματα σκέψης και ζωής.
» Το βάθος του στοχασμού του δεν τον απομάκρυνε αλλά τον έφερνε ακόμα πιο κοντά στους πολλούς, στους οποίους προσέφερε τη σοφία του με τρυφερότητα και απλότητα.
» Αξίζει να ανατρέξουμε ξανά στο λόγο του, προφορικό και γραπτό, για να βρούμε λέξεις και ιδέες με διαχρονική δύναμη».

Αντώνης Σαμαράς: Εμβληματική προσωπικότητα ο Εμ. Κριαράς
Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά εκφράζει με δήλωσή του ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα ως εμβληματική προσωπικότητα του επιστημονικού και δημόσιου βίου της χώρας, με μεγάλη προσφορά στην πνευματική ζωή της Ελλάδας.
«Καθηγητής της Φιλοσοφίας, ο Εμμανουήλ Κριαράς σφράγισε με την παρουσία και τη δράση του δύο αιώνες πνευματικών και πολιτικών αγώνων, διδάσκοντας ήθος και σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες.
Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, διατήρησε μέχρι τέλος τη διαύγεια και την ικανότητά του να ξεχωρίζει το Καλό από το Κακό, προσφέροντας γνώσεις, εμπειρία και ψύχραιμο λόγο μέχρι την τελευταία ημέρα μιας ζωής της οποίας τη μεγάλη διάρκεια αξιοποίησε υπέρ της πατρίδας του» επισημαίνει ο Πρωθυπουργός.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Ο Εμ. Κριαράς έχει καταγραφεί στην Ιστορία του Έθνους

Δήλωση για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Εμμανουήλ Κριαρά πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνηση, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι ο Εμμανουήλ Κριαράς υπήρξε πάντα ενεργός πολίτης, προοδευτικός διανοούμενος, αυθεντικός δάσκαλος και ακαταπόνητος ερευνητής.
Παράλληλα δηλώνει ότι αποχαιρετά με βαθύ σεβασμό των εκλιπών, προσθέτοντας ότι «η γλώσσα, η παιδεία και η ελευθερία ήταν η πνευματική επικράτεια του Κριαρά που και μόνο το Λεξικό του φτάνει να τον καταγράψει ανεξίτηλα στην Ιστορία του Έθνους».
Αναφερόμενος στη συνεργασία μαζί του, υπογραμμίζει ότι «ήταν για μένα μοναδική εμπειρία μαθητείας η συνεργασία μας, πριν τριάντα περίπου χρόνια, στην μεταφορά του κειμένου του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων στη δημοτική».
Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ότι «ο Εμμανουήλ Κριαράς είχε αποκτήσει εδώ και πολλά χρόνια εμβληματικές διαστάσεις που δεν μπόρεσαν ευτυχώς να κρύψουν την ανθρωπιά και την τρυφερότητα του που ανέβλυζαν μέσα από την γοητευτική αφήγηση της μακράς και πολυκύμαντης ζωής του».

ΣΥΡΙΖΑ: Θλίψη για την απώλεια του Εμ. Κριαρά

Τη θλίψη του για την απώλεια του Εμμανουήλ Κριαρά εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας, ένας βαθιά προοδευτικός και ευαίσθητος άνθρωπος, του οποίου το πνευματικό έργο είναι ανεκτίμητο.
Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση «η τεράστια συμβολή του στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και την καθιέρωση της δημοτικής τον κατατάσσουν στους σημαντικότερους Έλληνες διανοούμενους και ερευνητές. Η αγάπη του για τη νεοελληνική γλώσσα και η αφοσίωσή του στην παιδεία και την έρευνα αποτελούν παράδειγμα για τις νέες γενιές».

Σχετικά άρθρα