Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζεντιλόνι: Αόριστες υποσχέσεις για πρωτογενή πλεονάσματα – Επιμένει για κατάργηση προστασίας της πρώτης κατοικίας

Τζεντιλόνι: Αόριστες υποσχέσεις για πρωτογενή πλεονάσματα – Επιμένει για κατάργηση προστασίας της πρώτης κατοικίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πάολο Τζεντιλόνι, Πρώτη Κατοικία, Πρωτογενές Πλεόνασμα, Χρήστος Σταϊκούρας,

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου είχε την Πέμπτη ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ νωρίτερα είχε συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

«Διάβασα τη συνέντευξή σας στην “Καθημερινή” και σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια που είπατε για την ελληνική οικονομία», ανέφερε ο πρωθυπουργός στον διάλογο που είχαν. «Αυτή είναι η πραγματικότητα», απάντησε ο κ. Τζεντιλόνι.

«Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους επτά μήνες, κάτι που αντανακλάται στις αγορές κεφαλαίου και στο ευρύτερο οικονομικό κλίμα.

»Είμαστε μια κυβέρνηση, η οποία είναι απόλυτα αφοσιωμένη σε μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και έχουμε υπάρξει απόλυτα αξιόπιστοι όσον αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, ενημερώνοντας τους συνομιλητές μας ότι θα τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020.

»Αλλά στη διάρκεια του έτους, σύντομα και χωρίς καθυστέρηση, αναμένεται να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αρχής γενομένης από το 2021.

»Πιστεύω, ότι αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό και χαίρομαι που και εσείς το αναγνωρίσατε και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και ο Τζεντιλόνι απάντησε:

«Ναι, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σίγουρα υποστηρικτική για το άνοιγμα αυτής της συζήτησης.

»Η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup, αλλά εφόσον η Ελλάδα διατηρεί αυτή τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων -έχετε πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία στο σύνολό τους- και πιστεύω ότι με αυτή τη δυναμική η συζήτηση γι’ αυτούς τους στόχους μπορεί να ανοίξει ξανά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υποστηρικτική για αυτό».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις προοπτικές της, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, καταγράφεται σημαντική πρόοδος σε μια σειρά από τομείς.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπογραμμίστηκαν οι θετικές εξελίξεις και στο δημοσιονομικό πεδίο, οι οποίες αποτυπώνονται στην αντιμετώπιση των ελληνικών τίτλων στις διεθνείς αγορές, καθώς και στις αξιολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, ενώ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον Ευρωπαίο Επίτροπο μια σειρά από ζητήματα προτεραιότητας για τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει η χώρα μας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Green Deal που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, συζητήθηκαν δράσεις τις οποίες αναμένεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την επίτευξη του στόχου μείωσης εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου έως το 2030 και του βασικού στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Ο πρωθυπουργός, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας μας να εργαστεί προς μία περισσότερο «πράσινη οικονομία» στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων σε παγκόσμιο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης για μια δίκαιη μετάβαση των περιοχών παραγωγής άνθρακα και λιγνίτη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Τζεντιλόνι: Στήριξη στην κυβέρνηση για τα πλεονάσματα -Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για τη χρήση των κερδών των ομολόγων

Ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι ζήτησε υπομονή έως τον Ιούνιο από την κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνηθεί στο Eurogroup η αλλαγή χρήσης των εσόδων των ομολόγων (από τα κέρδη του ευρωσυστήματος).

Μάλιστα πριν από λίγο έδωσε για πρώτη φορά ένα σαφή οδικό χάρτη, ενώ παράλληλα στήριξε την κυβέρνηση για το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων.

«Η απόφαση μπορεί να ληφθεί τον Ιούνιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζεντικλόνι μετά τη συνάντηση του με τον Χρήστο Σταϊκούρα σημειώνοντας ότι το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα είναι η 5η έκθεση αξιολόγησης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε δε ότι η αναγκαία προϋπόθεση για να φτάσουμε σε αυτή την απόφαση είναι οι αριθμοί της οικονομίας να παραμείνουν στη σωστή κατεύθυνση όπως επίσης να διατηρήσει η κυβέρνηση το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ.

Στήριξη για τη μείωση των πλεονασμάτων

Οσο αφορά στο στρατηγικό στόχο της μείωσης πλεονασμάτων ο επίτροπος χαρακτήρισε ότι υπάρχει νομιμοποιητική βάση για να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση και συμπλήρωσε ότι υπάρχει χώρος για να συζητηθούν αυτοί οι στόχοι. Τόνισε όμως ότι η διαδικασία σε κάθε περίπτωση θα είναι σταδιακή.

Παράλληλα μίλησε για πολλά θετικά σημάδια της ελληνικής οικονομίας όπως η μείωση της ανεργίας, η οποία όμως παραμένει σε υψηλά ποσοστά και ότι το καταναλωτικό κλίμα επέστρεψε στα επίπεδα του 2007.

Τέλος ανέφερε και τις τρεις προκλήσεις που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία. Το μεγάλο επενδυτικό κενό, το βάρος των κόκκινων δανείων και το υψηλό δημόσιο χρέος.

Σταϊκούρας: Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως πρόκειται για το τρίτο τετ α τετ από την ανάληψη των καθηκόντων του καιτόνισε πως στη συνάντηση με τον Πάολο Τζεντιλόνι άνοιξε όλη τη βεντάλια των θεμάτων που απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα είπε πως είναι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει.

Ο Τζεντιλόνι θέλει κατάργηση της προστασίας στην πρώτη κατοικία

Ωστόσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αποκάλυψε τις πραγματικές διαθέσεις της Ε.Ε. σε συνέντευξη του στην Καθημερινή καθώς στην ερώτηση αν ανησυχεί για τις πιθανές κοινωνικές συνέπειες μετά την κατάργηση της προστασίας πρώτης κατοικίας, στο τέλος Απριλίου, απάντησε:

«Η προστασία της πρώτης κατοικίας είχε έναν ευγενή στόχο, αλλά υπάρχουν αποδείξεις ότι έγινε κατάχρηση από τους αποκαλούμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Το αποτέλεσμα ήταν να δυσκολέψει η πρόσβαση στις πιστώσεις και να γίνουν αυτές πιο ακριβές για όλους τους δανειολήπτες. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι η κατάργησή της αποτελεί δέσμευση-κλειδί για την Ελλάδα. Φυσικά, τίποτα δεν απαγορεύει να καθιερωθεί ένα ειδικό δίχτυ ασφαλείας για τις φτωχότερες εισοδηματικές ομάδες».

Σχετικά άρθρα