Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στέλιος Πέτσας: Ξεκινούν συζητήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας

Στέλιος Πέτσας: Ξεκινούν συζητήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Νίκος Παναγιωτόπουλος, Στέλιος Πέτσας, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία, Χουλουσί Ακάρ,

Ξεκινούν στις 16 Φεβρουαρίου οι συζητήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις αρμόδιες επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας.

Την επανέναρξη των συζητήσεων προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον REAL FM.

«Η Χάγη είναι ένα θέμα, το οποίο συζητούμε πάρα πολύ, αλλά είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Γιατί σημασία έχει πρώτα να προχωρήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Υπήρχαν συναντήσεις και σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων τις προηγούμενες εβδομάδες. Αν αυτά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και υπάρξει μια αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών, τότε θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να υπάρξουν τεχνικές συζητήσεις και μετά ένα συνυποσχετικό για τη Χάγη. Είμαστε, όμως, πολύ μακριά από αυτό. Πρέπει πρώτα να προχωρήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να σταματήσουν οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες. Ας δούμε πρώτα αυτά και μετά θα συζητήσουμε τα υπόλοιπα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, oι κοινές επιτροπές εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών επρόκειτο -κατόπιν τουρκικής επιθυμίας – να ξεκινήσουν από τις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο η τελευταία ενέργεια με το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο Oruc Reis καθυστέρησε την διαδικασία.

Σε πρώτη φάση οι κοινές επιτροπές θα κάνουν μια αποτίμηση τις διαδικασίας που προηγήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι τριπλός:

-Να τηρηθεί το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων,

-Να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών και

-Να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης.

Πιθανότατα θα υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Θα πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση καθώς είχαν βρεθεί ξανά στις 15 Οκτωβρίου.

Σχετικά άρθρα