Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκτός του ελληνικού FIR το Ορούτς Ρέις – Εισήλθε εντός της κυπριακής ΑΟΖ – «Από κοντά» ελληνική φρεγάτα

Εκτός του ελληνικού FIR το Ορούτς Ρέις – Εισήλθε εντός της κυπριακής ΑΟΖ – «Από κοντά» ελληνική φρεγάτα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κύπρος, Πολεμικό Ναυτικό, Τουρκία, Φρεγάτα, Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς (Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς F-466),

Εξήλθε του ελληνικού FIR το πρωί του Σαββάτου το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» («Oruc Reis»), με πορεία σταθερά ανατολική, όπως αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Το Ορούτς Ρέις εισήλθε στην εντός κυπριακής ΑΟΖ στο σημείο που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία.

Η κίνησή του παρακολουθείται από την Φρεγάτα του ΠΝ, «Νικηφόρος Φωκάς».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος που έκανε σχεδόν 20 ώρες να βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι γιατί κινείτο με ταχύτητα 3ων κόμβων, σταθερή.

Το «Oruc Reis» εισήλθε στην ελληνική ΑΟΖ νωρίς το πρωί της Παρασκευής και κινείτο με σχεδόν μηδενική ταχύτητα περίπου 130 ναυτικά μίλια νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

Την είσοδο του τουρκικού πλοίου στην ελληνική ΑΟΖ επιβεβαίωσαν και πηγές του ΓΕΕΘΑ.

«Βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς και εκτιμούμε ότι η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού έχει γίνει λόγω καιρού» ανέφεραν.

Το απόγευμα της Παρασκευής, το τουρκικό πλοίο μπήκε σε τροχιά εξόδου από την ελληνική ΑΟΖ, ακολουθώντας πορεία ανατολικά.

Στο σημείο είχε φτάσει από νωρίς η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς», η οποία δια ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί.

Το επιτελείο της ελληνικής φρεγάτας ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ωστόσο σε πρώτη φάση δεν έλαβε κάποια απάντηση. Στη συνέχεια, επανέλαβε το μήνυμα:

«Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα».

Τότε ο κυβερνήτης του τουρκικού πλοίου απάντησε: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

«Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση», επανέλαβε η ελληνική φρεγάτα με αυτό το μήνυμα, να επαναλαμβάνεται ηχογραφημένο ανά μισή ώρα, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Σχετικά άρθρα