Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υφυπουργός Εξωτερικών του Σημίτη σύμβουλος του Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά

Υφυπουργός Εξωτερικών του Σημίτη σύμβουλος του Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κυριάκος Μητσοτάκης, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης,

Έναν πολύπειρο στέλεχος των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη έχει στη συμβουλευτική του ομάδα ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά.

Πρόκειται για τον 79χρονο πανεπιστημιακό Χρήστο Ροζάκη, ο οποίος δίνει το παρών σε κρίσιμες συσκέψεις που αφορούν στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα.

Για όσους τυχόν δεν το θυμούνται, ο ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών από τις 25 Σεπτεμβρίου 1996 έως τις 3 Φεβρουαρίου 1997, ενώ υπήρξε μέλος και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Προ μηνών με άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή είχε τονίσει πώς «τα πράγματα θα δυσκολέψουν αν η Τουρκία επιχειρήσει να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της να στείλει πλοίο στην περιοχή (σ.σ. μας) και να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στον βυθό της θάλασσας, που ταυτόχρονα διεκδικείται και από την Ελλάδα, ως δική της υφαλοκρηπίδα.

»Και δεν θα πρόκειται, βεβαίως, για πράξη που εξομοιώνεται με εισβολή στο εθνικό έδαφος, απλούστατα γιατί η υφαλοκρηπίδα δεν αποτελεί εθνικό έδαφος, αλλά συνιστά περιοχή, που το παράκτιο κράτος έχει αποκλειστικά λειτουργικά δικαιώματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πόρων του βυθού και του υπεδάφους του, και που η ενέργεια του τουρκικού κράτους συνιστά αγνόηση της αποκλειστικότητας χρήσης, που το Διεθνές Δίκαιο έχει αποδώσει στην Ελλάδα».

Σχετικά άρθρα